Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder. Kuru meyveler kuru cam, seramik veya tahta kavanozlarda saklanmalıdır. Tüm kutuların neme ve dökülmelere karşı korunmak için sıkı kapakları olması gerektiğini unutmayın.
Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir. Işığa maruz kalmak, kurutulmuş meyvelerinizin kalitesini tehlikeye atacaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Meyve kurutulmuş kararmaması için ne yapılır? Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur.
Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı insanlar kavanozları doğru şekilde kapatmaz, bu da yiyeceği de bozar. Bu nedenle, kurutulmuş yiyecekleri uzun süre mason kavanozlarında saklamak istiyorsanız, doğrudan güneş ışığından veya sıcaktan uzak soğuk ve kuru bir yerde saklamak her zaman yararlıdır. Ayrıca kavanozları nemden ve sudan da uzak tutmalısınız.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Dut, üzüm, çilek gibi salkımlı meyveleri önce 50 derecelik suda 30 dakika bekletin. Ardından yıkayıp saklayın. Sıcak su, yiyeceklerin üzerindeki mikroorganizmaları öldürürerek meyvelerin daha uzun süre taze kalmasını sağlar.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyveler belli bir süre sonra kararıyor. Bunu C vitamini ile önleyebilirsiniz. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Kurutulmuş Elma Nasıl Saklanır? Kuruttuğunuz elmaları nemli ortamlardan uzak tutmanız gerekir. Aksi takdirde nem raf ömrünü kısaltacaktır. Elma kurusunu saklamak için temiz cam kavanozlara koyarak kapağını kapatabilir veya bez torbalara koyabilirsiniz.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Dondurularak kurutulmuş meyveleri, kileriniz veya dolaplarınız gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında kapalı olarak saklanabilir.
Kuru üzüm, serin, karanlık ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Mümkünse serin ve nemsiz kilerde hava almayacak şekilde saklanması önerilir. Nemli yerler, küf oluşumuna zemin hazırlar. Eğer kuru üzüm paketi hiç açılmadıysa, buzdolabında saklamak mümkündür.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
Meyvelerin plastik poşette saklanması diğer yiyeceklerle ve oksijenle olan temasını azaltır. Eğer plastik poşette ağzı kapalı saklanıyorsa, mutlaka poşete birkaç ufak delik açılıp hava almaları sağlanmalıdır. Böylece hava ile temas içinde olacak ve daha uzun süre taze kalacaklardır.
Muz dilimlerini meyve suyuna bulayın.
Meyve suyundaki asitlik, dilimlenmiş muzların üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Kullandığınız meyve suyunun türü muzunuzun tadını değiştirse de kararmasını da engelleyecektir. Limon, misket limonu, portakal, ananas, greyfurt veya elma suları kullanmayı deneyin.
Elma, armut ve ayvanın kararmaması için, en çok yapılan, meyveleri limon suyuyla ovmak ya da limonlu suda bekletmektir.
Kurutulmuş Meyve ve Sebzelerin Faydaları Arasında Yüksek Vitamin Değerini Koruması Da Vardır. Kurutma yani dehidrasyon işlemi doğal meyvenin taze halindeki besin değerlerini genellikle korur. Buharlaşan su ile zengin vitamin ve mineraller kaybolmaz.
Uz, şeftali ve kavun kabuksuz vaziyette ve dilimlenmiş dondurulmalı, elma, armut gibi hızla kararan meyveler ise dondurmadan önce üzerine şeker dökülüp öyle dondurulmalıdır. Meyveler dondurulmadan önce limonlu veya şekerli suya daldırılırsa dondurucudaki ömrü 10-12 ay kadardır.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Peki kurutulmuş portakallar nasıl saklanır? Portakal kurularını sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için bir bez torba ya da cam kavanoza koyup kuru, serin ve karanlık bir ortamda saklayabilirsiniz. Kurutulmuş portakallarınızı birçok alanda kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır. Bu, özellikle yüksek nemli yerlerde yaşayan insanlar için önemlidir. Kuru yiyecekleri dondurucuya koymadan önce vakumlu poşetlere koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri