Uzmanlar, sarı kantaron çayı hazırlanışı sırasında kaynatma yönteminin değil de demleme yönteminin kullanılması gerektiğini belirtirler. Bir miktar kurutulmuş bitki yaprağı, kaynamış suyun içine atılarak ve belli bir süre beklenerek demlenir. Demlenme süreci tamamlanınca yudumlanarak sıcak sıcak şifa niyetine içilir.
Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Çeyrek litre kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Yağ veya çay olarak tüketilmesi mümkündür. Kantaron çayını yapmak için ilk olarak 1 bardak kaynamış olan suya 2 çay kaşığı kurutulmuş kantaron bitkisi eklenerek biraz bekletilmelidir. Genellikle 10 dakika bekledikten sonra demlenmiş olacaktır. Hazır olan bu çay soğuk veya sıcak tüketilebilir.
Kantaron yağı yapmak için öncelikle kantaron bitkisini en az bir gün kurutmanız gerekir. Yapraklar solduktan sonra temiz ve yeterince büyük bir kavanoza aktarınız. İsteğe göre zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Yağı ekledikten sonra çiçekli kısımların yağla iyice temas etmesi için çiçekleri ezebilir ya da doğrayabilirsiniz.
Hyperaceae familyasından gelen sarı kantaron, ılıman ve sıcak iklimde yabani olarak yetişen bir bitkidir. Rengiyle göz alan bu ot, kurutularak ya da taze olarak işlenir ve 100'e yakın türü Türkiye'de yetişir.
İlgili 30 soru bulundu
Kantaron yağı, kantaron bitkisinin kuru ya da taze hali kullanılarak iki şekilde yapılabilir.
Sarı kantaron otunun çiçekleri ve kökü çok önemli bir şifa kaynağıdır. Sarı kantaron çayı anti depresan özelliğe de sahiptir. Bunun yanı sıra uykusuzluk, kaygı ve korku gibi durumlarda da sarı kantaron çayı içilebilir. Antiseptik özelliği sayesinde sarı kantaron çayı vücudu da mikroplara karşı korur.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
1 litrelik kavanoza kantaronu koyun. Üzerini geçecek kadar zeytinyağ ilave edin. İlk 4-5 gün ağzı tülbentli güneşte bekletin. Daha sonra kapağını kapatıp güneşte 3 ay boyunca bekletin.(en az 1 ay en fazla 3 ay bekleme süresi.Ben 3 ay beklettim.
Sarı kantaron yağı eğer içilecekse miktarın günde 1 çay kaşığını geçmemesi gerekir. Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir.
Sarı kantaron bitkisinin ciddi anlamda ağrı kesici özelliği vardır. Baş ağrısı, migren ağrıları, göğüs, bel, sırt, romatizma ve yaralardan kaynaklı ağrılarının giderilmesinde tavsiye edilir. İçerdiği antioksidan ve anti inflamatuar maddeler sayesinde eklem rahatsızlıklarına ve kas ağrılarına da iyi gelir.
Sarı kantaron İbrahim Saraçoğlu tarafından adet sancıları için önerilir. Ayrıca sarı kantaron adet söktürücü özelliği ile de önerilmektedir. Sarı kantaron adet sancısı için adet dönemlerinde ılık bir şekilde sabah ve akşam aç ya da tok karnına tüketilebilir.
Sarı kantaron yağı yüze sürülebiliyor.
Fakat bunun için yağı 2-3 damla olacak şekilde ince bir yapıda uygulamaya dikkat etmek ve yarım saat sonunda ılık suyla yıkamak gerekiyor. Ayrıca yüze sarı kantaron yağı uyguladıktan sonra cildi güneşe maruz bırakmamak ve güneş kremi uygulamak çok büyük önem taşıyor.
Sarı kantaron aynı zamanda bel ve baş ağrısı gibi sıklıkla yaşanan ağrıların da azalmasında önemli bir rol oynuyor. Doğal bir antidepresan etkisi göstererek sinirleri yatıştırıyor. Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluğun, kaygı, korku gibi hislerin azalmasını sağlıyor.
Yan etki profili açısından oldukça güvenli bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren raporlanmış yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi hafif seyreden yan etkiler, sıklıkla bitkinin tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulanması sonucunda ortaya çıkar.
Sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir sorusuna ise 4- 6 hafta boyunca günde yalnızca 1 bardak içmelisiniz. Sonra 2 hafta ara vermeli ve tekrar aynı düzende içmeye devam etmelisiniz.
Hakiki Kantaron yağı nasıl anlaşılır diye soracak olursak; Kaliteli kantaron yağı parlak ve berraktır. Açık pembe ya da yeşil renge dönük kantaron yağları, zeytinyağı ve kantaron çiçeği oranının doğru ayarlanmadığına işaret eder. Kantaron yağının dibinde tortulanma olabilir, bu tortu süzme işlemiyle ilgilidir.
Sarı kantaron otu genel olarak şeker üzerinden ele alınır ve kullanılır. Kaynamış olan bir su bardağı içerisine 2 veya 3 çay kaşığı sarı kantaron otu ekleyin. Daha sonra 10 dakika boyunca demlemeye bırakın. Çay demlendikten sonra afiyetle ve lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz.
Kantaron yağı yara, yanık ve sıyrıkların üzerine az miktarda dökülerek masaj şeklinde uygulanabilir. Saç ve cilt üzerine de direkt uygulanabilir.
Sarı kantaron cilt hastalıklarına çok iyi gelir. Örneğin yanık izleri, pişikler, cilt lekeleri, ameliyat izleri gibi cilt kalıntıları için sarı kantaron kullanılır. Kırmızı kantaron da bu tür hastalıklara iyi gelse de sarı kantaron yağının tercih edilmesi çok daha uygundur.
Kantaron yağı 2-3 sene saklanabilir çünkü özelliğini korur, bozulmaz. sarı kantaron ve sızma zeytin yağı ile hazırlıyoruz. Sarı kantaron otumuzu topladıktan sonra 2 saat içinde sızma zeytin yağı içerisine koyup, aylarca cam kavanozlarda bekletiyoruz. Bu şekilde kantaron özünü elde edebiliyoruz.
Sarı kantaron, doğal olarak ülkemizde yetişmekte ve bu türler yönünden önemli bir merkez olan ülkemizde mevcut 96 türün 46'sı en- demiktir.
Deri iltihabını engeller ve kan dolaşımını iyileştirir. Sarı kantaron yağı, kuru, hassas veya kaşıntılı ciltler için yağlarda ve emülsiyonlarda kullanılabilir. Sarı kantaron yağı, küçük yaralar ve yanıklar, güneş yanıkları, akne, kepek ve egzama tedavisinde kullanılır.
Tamamen bitkisel olan bu yağ, belirli sürede ciltten temizlenmezse cilde zarar verebilir. Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri