Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Kurutulmuş gıda da amaç fazla suyu uçurup uzun süre saklayabilmektir. Mevcut suyun kaybı ile su aktivitesi mikroorganizmaların üreyebileceği değerin altına düşürüldüğünden; bakteri, küf ve mayaların neden olabileceği bozulmalar önlenir ve gıdalar daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Kurutulmuş meyveler oldukça besleyicidir, lif ve antioksidan deposudur. Kuru meyvede bolca bulunan polifenoller sindirimi kolaylaştırır, kan akışını geliştirir ve oksidatif stresi azaltır. Kurutulmuş meyvelerde taze meyvelerden 3-4 kat daha fazla lif, vitamin ve mineral bulunur.
Meyve ve sebze tozları, dondurulmuş ve kurutulmuş malzemelerden daha uzun raf ömürleriyle mutfağı pratik bir hale getirirken, gerekli vitamin ve minerallerin tüketilmesine bir alternatif oluşturuyor.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
İlgili 44 soru bulundu
Bisküvi kek, kraker gibi ürünlerin içerisinde kullanılabilir, Makarna, mantı ve erişte hamuruna katkı olarak yada ürünün içerisinde kullanılabilir, Kuş ve evcil hayvan yemi içerisinde kullanılabilir, Tarifler İçin Tıklayınız.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Mutfakta pratik diye kullandığımız blenderlar aslında bazı besinlerin vitamin ve minerallerini öldürerek besin değerinin düşmesine neden oluyor. Yeşil yapraklı sebze ve meyveler Yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi lif oranı yüksek gıdalar da karıştırıcılarda parçalandığında vitamin ve mineral kaybı yaşar.
Sebze tozu karışımı içindeki ürünler şunlardır; Duruma göre ürün içeriği değişebilir. Kurutulmuş domates tozu, Kurutulmuş pırasa tozu, Kurutulmuş havuç tozu , Kurutulmuş maydanoz tozu, Kurutulmuş soğan tozu, Kurutulmuş tatlı biber tozu. Ek olarak ıspanak tozu, turp tozu içerebilir.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Besleyicidir ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarının oluşmasını engeller. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini düşmandır, bağışıklık sistemini korur.
Yüksek düzeyde lif içeriğine sahip olan kurutulmuş besinler, bağırsak ve sindirim başta olmak üzere birçok bakımdan yararlıdır. Ayrıca lifli yapıları sayesinde uzun süre tok tutabilen ve diyetlerde sıklıkla kullanılan kurutulmuş sebze ve meyveler, kontrollü olarak tüketilebilirler.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
- Kurutma işlemi ne kadar uzun sürerse besin değeri de o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden kurutma işlemi gerçekleştireceğiniz zaman havanın çok sıcak olmamasına dikkat etmeniz gerekir. - Kurutma işlemi bittikten sonra meyve ve sebzeleri cam kavanozlarda saklamanız gerekir. Aksi taktirde küflenip yumuşayabilirler.
sebze tozları tuzlu keklerin içerisinde kullanılabilir, sebze unları mantı, makarna, erişte hamuru içinde kullanılabilir, sebzeli makarna elde edilir. Tamamı katkılı un içerisinde kullanılabilir, tatlı veya tuzlu hamur işlerinde aroma ve renk verici olarak kullanılabilir.
Sebze (İng: "vegetable"), bir bitkinin -eğer varsa- meyvesi haricinde yenebilen kısımlarının tamamına denir. Örneğin bazı bitkilerin gövdesi, kökleri, yaprakları yenir ve bunlar "sebze" olarak isimlendirilir. Sebze, bilimsel bir terim değildir; dolayısıyla birçok botanik terimler sözlüğünde yer almaz.
Sebze tozları düzenli kullanıldığı sürece etkisini gösteriyor, kişilerin daha sağlıklı hissetmesine yardımcı oluyor. Organik sebzelerden elde edilen tozlar, çocukların sağlıklı beslenerek büyümesini sağlıyor. Çocukların çok sevmediği pırasa, ıspanak gibi yararlı besinler toz formda kolayca tüketilebiliyor.
Kaynatılan sebzelerin içindeki suda çözünen vitaminler %50-60 oranında azalmaktadır. Daha az oranlarda olmakla birlikte bazı mineraller ve A vitamini de pişirme sırasında kaybolur. Yağda eriyen vitaminler D, E ve K ise neredeyse hiç etkilenmez.
Küçük kesilen parçaların oksijenle teması o kadar artıyor ve vitamin kaybı artıyor. Yeşil yapraklı sebzelerin bıçakla doğranması yani metalle temas, vitamin içeriğini azaltır.
Slow juicer smoothie süzgeci veya blender. Slow juicer sahibiyseniz ve cihazınızın smoothie aparatı/süzgeci varsa, yapacağınız smoothie hem soğuk sıkım, hem sebze oranı blenderla yapılana göre yüksek, hem de lezzetli olacaktır. Özellikle yeşil smoothieler için kişisel tavsiyem bunu kullanmak olacaktır. Nasıl?
Böceklenmiş kuru patlıcan yenir mi? Bu minik oluşumlar, ürünün ilaçsız, yerli ve doğal olduğunu gösterir. Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bazı insanlar kavanozları doğru şekilde kapatmaz, bu da yiyeceği de bozar. Bu nedenle, kurutulmuş yiyecekleri uzun süre mason kavanozlarında saklamak istiyorsanız, doğrudan güneş ışığından veya sıcaktan uzak soğuk ve kuru bir yerde saklamak her zaman yararlıdır. Ayrıca kavanozları nemden ve sudan da uzak tutmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri