Genel olarak, kuruyemişler iyi yağ, lif ve protein kaynaklarıdır. Kuruyemişlerdeki yağın çoğu, tekli doymamış yağın yanı sıra omega-6 ve omega-3 çoklu doymamış yağdır. Bununla birlikte, bazı doymuş yağ içerirler. Kuruyemişler ayrıca magnezyum ve E vitamini de dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve mineral içerir.
Yerken kontrollü tüketilmelidir. Genel olarak kuruyemişler harika bir protein kaynağıdır. Badem, ceviz, antep fıstığı, fındık ve kajuya kıyasla en fazla proteine sahiptir. Bir su bardağı badem, yaklaşık 30 gram protein içerir ve bir bonus olarak bu fındıkta bol miktarda E vitamini bulunur.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
İnsan sağlığı açısından oldukça faydalı besinlerden biri olan cevizin yaklaşık %65'i yağ, %3'ü su, %5- 15'i karbonhidrat ve %15'i proteinden oluşur. 1 porsiyon ceviz yaklaşık 30 gram (14 adet)'dır ve 185 kaloridir.
İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir. Düşük kalite proteinlere ise buğday, arpa, yulaf, pirinç gibi tahıllarda bulunanları örnek verebiliriz.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
Ceviz, Omega 3 açısından en zengin yağlı tohum çeşididir. Yüksek Omega 3 alımının, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Ceviz, en yüksek oranda polifenol içeriğine sahiptir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Kuruyemişler içerdikleri besin ögeleri açısından zengin kaynaklardır. Bir yandan kas dokusu oluşmasını sağlarken bir yandan da yağ oranınızı düşük tutarak ihtiyacınız olan temel vitamin, mineral, antioksidan ve yağ moleküllerini vücudunuza almanıza yardımcı olur.
Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “yağ”dır. Orta tempolu egzersiz süresinde vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır.
gibi sorular bu besinle ilgili en popüler sorular arasındadır. 1 Avuç Karışık Kuruyemiş (Çiğ ve Tuzsuz) 204,80 kaloridir. Karışık Kuruyemiş (Çiğ ve Tuzsuz) içeriğinde 14,04 Karbonhidrat(g), 6,32 Protein(g), 13,00 yağ(g), 3,32 lif(g), barındırır.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir. Balık: Protein ağırlıklı besinler arasında hayvansal bir besin olan balık da bulunur.
Leblebi Besin Değeri
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
Hamsi Besin Değeri
Hangi minerallerin olduğunu öğrenmek için şu tabloyu inceleyebiliriz: 34 gram Protein. 10 gram yağ 26 mg Kolesterol.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
Kolay sindirilen şeker ve doğal elektrolitlerin kaynağıdır. Potasyum deposu olarak kas kramplarını ve spazmları önler, vücut sıvılarını düzenler.
Protein Kaynağı Yumurta
Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor. Yumurtayı, yine kas yapan yiyecekler grubundan olan avokado gibi besleyici yağ bakımından zengin sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Vücuda yeterince protein alınmadığında, vücut otomatik olarak kas, doku ve hücreler için kullanması gereken proteini, enerji üretimi için kullanır. Bu da kaslarda ağrılara, eklem sıvısının azalmasına ve dolayısıyla eklem ağrılarına sebep olur.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Fazla protein tüketimi idrarla kalsiyum atımını da artırarak böbreklerde taş oluşum riskini artırabilir. Böbrek ve karaciğere fazla yük bindirir, böbreğin erken yaşlanmasına, işlevinin bozulmasına neden olabilir ve eklemlerde gut hastalığına neden olabilir” şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri