Kuruyemişler. Badem, kaju, ceviz gibi kuruyemişler, mükemmel birer ara öğün, enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
1 Adet (Orta) Ceviz 30,95 kaloridir. Ceviz içeriğinde 0,48 Karbonhidrat(g), 1,20 Protein(g), 2,97 yağ(g), 0,34 lif(g), 0,10 Sodyum(mg), 26,15 potasyum(mg), 3,05 Kalsiyum(mg), 2,00 A Vitamini(ui), 0,09 C Vitamini(mg), 0,16 ve Demir barındırır.
Genel olarak, kuruyemişler iyi yağ, lif ve protein kaynaklarıdır. Kuruyemişlerdeki yağın çoğu, tekli doymamış yağın yanı sıra omega-6 ve omega-3 çoklu doymamış yağdır. Bununla birlikte, bazı doymuş yağ içerirler. Kuruyemişler ayrıca magnezyum ve E vitamini de dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve mineral içerir.
Karbonhidratlı yiyecekler nelerdir ? Mısır gevreği, tahıl ve ekmek çeşitleri, pirinç, arpa, yulaf, makarna, kayısı, hurma, muz, incir, üzüm, portakal, armut, ananas, karpuz ve kuruüzüm yüksek karbonhidrat içermektedir. Baklagil türlerinden; nohut, kurufasulye, börülce, bakla yüksek kompleks karbonhidrat taşırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Badem, kaju, ceviz gibi kuruyemişler, mükemmel birer ara öğün, enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.
Sağlıklı karbonhidratlar tam buğdaydır, bulgurdur, mercimektir, kuru fasulyedir; fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerdir... Bunlar yenecek.
1 avuç kavrulmuş fındıkta 3.84 gr karbonhidrat, 4.85 gr protein, 26.03 gr yağ, 2.99 gr lif, 0.8 mg sodyum, 231.2 mg potasyum, 82 mg kalsiyum, 17.6 iu A vitamini, 0.55 mg C vitamini, 1.39 demir içeriği ile E, C ve K vitaminleri, demir, bakır ve çinko mineralleri açısından zengindir.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Karbonhidrat açısından zengindir ayrıca baklagiller arasında en çok protein içeren nohuttur. Besin değerleri açısından zengin olan nohutun faydaları da fazladır.
Protein ve yağ içeriği yüksek sağlıklı kuru yemişlerden bir tanesi olan bademin kavrulmamış ve tuzsuz halde 100 gramında 570 kkal enerji, 3,7 gram karbonhidrat, 18,7 gram protein ve 54,1 gram yağ bulunur.
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Yer Fıstığının İçeriğindeki Besin Değerleri
Yer fıstığı içeriğindeki besin değerleri bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Buna göre 1 avuç yer fıstığında; 0.6 gram karbonhidrat, 3.4 gram lif, 10.3 gram protein ve 17.7 gram yağ bulunur.
100 gram leblebinin içerdiği besin değerleri şu şekilde: Karbonhidrat: 38 gr. Protein: 20 gr. Yağ: 3,4 gr.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Badem, fındık, kaju gibi kuruyemiş türleri de ihtiyaç duyulan bu yapı taşları açısından zengindir. Özellikle kaju, yüksek yağ içeriği sayesinde damarları ve kalbi korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra ceviz gibi yağlı kuruyemişler de vücudun ihtiyaç duyduğu birçok yağı taşını içerir.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
100 gramlık 1 küçük porsiyon haşlanmış patates besin değerleri; 21.55 gr karbonhidrat.
1 Adet (Orta) Sahanda Yumurta 137,94 kaloridir. Sahanda Yumurta içeriğinde 1,40 Karbonhidrat(g), 6,67 Protein(g), 11,79 yağ(g), 0,39 lif(g), 457,94 Sodyum(mg), 104,14 potasyum(mg), 35,84 Kalsiyum(mg), 201,34 A Vitamini(ui), 5,31 C Vitamini(mg), 1,22 ve Demir barındırır. Sahanda Yumurta kalorisi ve besin değerleri…
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Sebze, meyve, et, balık, peynir, yumurta, gluten içermeyen tahıllar, tohumlar vb. tüketilebileceğiniz besinlerden bazılarıdır. Tüketmemeniz gereken besinler ise şu şekildedir: şeker, trans yağlar, ekmek ve türevleri, hamur işi gıdalar, buğday, makarna, hidrojenlenmiş yağlar vb. tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri