Kuşak Kavramının Tanımı Bu açıklamalardan da yola çıkarak kuşak kavramı, aynı dönemlerde yaşayan, ortak özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu gruplar olarak da tanımlanmaktadır. ederek kullanmaktadırlar), hepsi aynı zaman aralıklarında doğmuş olanlar için kullanılan terimi ifade eder.
Kuşak benzer zaman aralıklarında doğmuş, yakın yaş ve hemen hemen aynı hayat dönemlerini paylaşan ve o dönemin olayları, eğilimlerinden etkilenen ve bu doğrultuda şekillenen insan topluluklarına verilen addır.
Nesil ya da kuşak, yaklaşık olarak aynı zamanda doğan ve yaşayan tüm insanları ifade eder. Aynı zamanda "çocukların doğup büyüdüğü, yetişkin olduğu ve çocuk sahibi olmaya başladığı, genellikle yaklaşık 20-30 yıl olarak kabul edilen ortalama süre" olarak da tanımlanabilir.
Kuşak, bele sarılan genellikle kıvrımlı; uzun ve enli kumaşa verilen addır. Modern kuşaklar genellikle takım elbiselerde ceketin altında giyilir. Modern kuşaklar Türkiye'de daha çok damatlar tarafından giyildiği için damat kuşağı adıyla da bilinir. Geleneksel kuşaklar ise muhtelif şekillerde bağlanabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kuşak kavramının sözlük anlamı 'yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğudur (http://www.tdk.gov.tr).
1946 – 1964 arası doğanlar bebek patlaması kuşağı, 1965-1980 yılları arasında doğanlar X Kuşağı, 1980-2000 yılları arası doğanlar Y Kuşağı, 2000 yılı ve sonrasında doğanlar Z Kuşağı olarak adlandırılıyor.
Kuşak kelimesi zaman ve çağ olarak kullanıldığı zaman eş anlamlısı olarak nesil ve boyut kemerli eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır. Kuşak kelimesi bele sarılan kuşak anlamında kullanıldığında ise kemer, çevrelemek, dolamak kelimesi eş anlamlısı olan kelimelerdir.
Esasında etimolojik olarak Türkçe kur- kökünden türeyen kuşak; “tohum, döl, maya, soy, nesil” gibi anlamlarıyla kadının ya da erkeğin doğurganlığına ve verimliliğine, üre- mesine bir başka ifadeyle berekete işaret etmektedir.
Buna göre kuşak teorisi; doğum yılları itibarıyla benzer politik, ekonomik ve sosyal olayları yaşayan, eşsiz değer yargıları ve inanç sistemlerini bünyelerinde geliştiren, birbirine benzer kişilik özellikleri gösteren bireylerden oluşan bir topluluğu ifade etmektedir.
Bilim insanları farklı görüşlere sahip olsa da genel olarak her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Buna göre şu anda hayatta olan altı kuşak var. Alfa kuşağını ise 2025 yılından itibaren Beta kuşağı, ardından da Gama ve Delta kuşakları takip edecek.
X, Y, Z kuşakları, doğum tarihleri ve yaşadıkları dönem baz alınarak oluşturulmuş jenerasyonlardır. Kuşakların doğum yılları kadar, aile ilişkileri, teknolojiyi kullanım olanları, sosyal alışkanlıkları ve çevreleriyle olan iletişimleri de kuşakların tanımlanmasında ve ortaya çıkmasına etkili olmuştur.
Alfa kuşağı, bütün mensupları 3. milenyumda ve 21. yüzyılda doğmuş tek kuşak grubudur.
Eski metinlerde ''kurşağ'' şeklinde geçen bu kelime kuşanmak fiilinden türetilmiştir. Kuşanmak, hem giyinmek hem de bağlamak anlamına gelirken, kuşak da bele bağlanan kumaş demektir. Günümüzde bu kelime daha çok nesil manasında kullanılır.
KUŞAKLAR VE KUŞAK KURAMI
Kuşak gruplamaları kuramı ya da kuşaklar kuramı ilk olarak bir Alman Sosyoloğu olan Karl Mannheim tarafından 1928 yılında yazdığı bir kitapta ileri sürülmüştür (Taylor, 2008).
X Kuşağı (1965-1980) arasında doğan bireylerden oluşmaktadır. Y Kuşağı ise 1981-1996 yılları arasında doğan bireyler olarak tanımlanırken, Z Kuşağı 1997-2012 yılları arasında doğanları kapsamaktadır.
İnsanlık tarihinin başlangıcından günümüze kadar olan süreç içerisinde yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişiler topluluğu kuşak kavramı olarak ifade edilmektedir (www.tdk.gov.tr).
Gelinin beline iki defa sarılıp, üçüncüde bağlanan kırmızı kuşağın bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir ve bu sebepten dolayı bir diğer ismi ''gayret kuşağı”dır.
Türkiye, iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye'nin coğrafî konumu ve yer şekilleri sonucunda ikliminin, farklı özellikte iklim tiplerinin oluşmasına yol açmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür.
Çok basit bir tanımla kuşaklar, belirli zaman dilimlerinde doğmuş, içine doğdukları dönemin sosyo-kültürel ve ekonomik özellikleri nedeniyle belirli ortak tutumlar geliştirmiş insan topluluklarıdır.
KUŞAK KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Isı kuşak. Daha çok yeni kuşak şairlerin ürünlerine yer veriyoruz. Çizgi film kuşağı. Bugünkü kuşak benim kuşağımın bir hikâyesini dinlemelidir.
Kuşak farkı, bir toplumda yaşayan insanların doğdukları yıllar arasındaki farklara dayanarak gruplandırılmasıdır. Bu kavram genellikle sosyal, ekonomik ve kültürel farklılıkları açıklamak için kullanılır.
Beyaz kuşağı takip eden sarı, turuncu, yeşil, mavi ve kahverengi kuşaklar gelmektedir. Siyah kuşak ise kahverengiden sonra gelinecek en üst seviyedeki renk olmaktadır.
2020 McKinsey & Company analizine göre, Z Kuşağı (1996'dan 2012'ye kadar doğan olarak tanımlanır), 2025 yılına kadar Asya-Pasifik bölgesinin nüfusunun dörtte birini oluşturacaktır.
Z kuşağından sonra gelen son kuşaktır. Z kuşağından daha zeki ve daha şanslı olan kuşaktır diyebiliriz. Alfa kuşağı 21. yüzyılda doğan son kuşaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri