MANGALA TİLKİ KURALI Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Alternatif Oyun Şekli (Kale Kuralı)
✰ Oyuncu elinde bulunan taşları dağıtırken elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını 3 yaparsa o kuyu oyuncu tarafından ele geçirilmiş olur. Oyuncu ileride rakibi ve kendisi tarafından bu kuyuya koyulacak tüm taşların sahibi olur.
Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur.
Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşır. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
Oyun sırasında rakibin hazine kuyusuna taş bırakılmaz.
İlgili 20 soru bulundu
MANGALA TİLKİ KURALI
Mangala da oyun sırası gelen oyuncunun elindeki son taş kendi tarafındaki boş kuyuya düşer ise hem o taşı hem de boş kuyunun karşısındaki rakip kuyudaki taşları hazinesine gönderir. Bu durumda tilki kuralı adı verilen bu hamle oyunun gidişatını her an değiştirme gücünü barındırmaktadır.
Bu da o kültürlerin ziraatçı bir toplum olduklarını göstermektedir. Oysa Türk Mangalasında taşlar “asker” olarak görülmektedir. Ayrıca günümüze “hazine” olarak aktardığımız bölüme Türkler “orda” yani “karargâh” demişlerdir; bu da oyunumuzun bir çiftçilik oyunu değil, savaş oyunu olduğunu ortaya koymaktadır.
Mangala, oyun sırasında taşları hareket ettirmeniz gereken birkaç yuva bulunan bir tahtaya sahip Afrika kökenli bir masa oyunudur. Aynı zamanda Kalaha olarak da bilinir. Oyunun temel amacı, taşları tahtanın etrafında hareket ettirmek ve mümkün olduğunca çok rakibin taşını ele geçirmeye çalışmaktır.
Mangala, bir Türk zeka oyunu olan Köçürme; dünyadaki yaygın adıyla Mankala oyunudur. Gaziantep, Urfa, Hatay gibi illerde oynanan Köçürme oyununun adıdır.
Mangala öğrenmek insanlara ne kazandırır
# Matematiksel hesaplama yeteneğine katkı sağlar. # Kişinin öngörebilme kabiliyetini geliştirir. # Zorluklar karşısında pratik ve doğru karar verebilme yeteneği kazandırır. # Rakibi karşısında direnme ve mücadele gücünün gelişmesini sağlar.
Şu anda listeye de genel bir adı olarak "Göçürme" ismiyle yer aldı. Yani "Mangala" ve "Göçürme" adıyla kaydedildi. Çok yerde oynandığı için de "Hane", "Altı ev", "Kuyu", "Mele" gibi pek çok farklı adı da var "Mangala"nın. Anadolu'nun pek çok yerinde farklı adlarla anılıyor." dedi.
Türklerden Araplara Mangala adıyla, oradan da dünyaya Mangala, Mankala, Mancala adıyla dağılmıştır. Oyunun 4000 yıllık bir taşı Kazakistan'da Dastarbaşı'nda bulunmuştur. Tarihi araştırmalar Mangala Oyunu'nun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir.
Mangala bireylerde analitik düşünce, hafıza, geleceği planlama, esneklik, hızlı karar verme gibi yeteneklerin gelişimini sağlar.
Hamle sırası rakibine geçer. Hazinesinde daha fazla taş olan yarışmacı oyunu kazanır.
Bestemşe oyunu bugünkü Kazakistan topraklarında doğan ve Dünya'ya yayılma sürecinde olan bir oyundur. Özellikle Dokuz Kumalak oyununa benzerliğiyle zorluk derecesi Dokuz Kumalak'tan biraz daha az olan bir oyundur.
Tespitlerine göre Mangala Türkler tarafından 4.000 yıldır oynanmaktadır. [2] Dünyadaki en eski (MÖ 3000-2000 yılları) Mangala tahtası kaya üzerine oyulmuş olarak Kazakistan'da, Almatı yakınlarında Dastarbası Mağarası'nda bulunmuştur.
Mangala oyununun amacı nedir? Oyunda oyuncu bölgesini koruyup, rakibinin bölgesini ele geçirmeye çalışır. Bunu yaparken 4 temel oyun kuralını dikkate alır. Oyundaki 48 taşın, yarısından bir veya daha fazlasını ele geçiren oyuncu seti kazanır.
Yiyeceklerinizi Tatlandıran Mangal Çeşitleri Nelerdir? Mangal çeşitleri arasında elektrikli, tüplü, lav taşlı, davlumbazlı, bacalı, kömürlü mangallar yer almaktadır.
Mangala'nın çağdaşı olduğu diğer oyunlardan farkı, dağdaki çobandan, yetmiş yaşındaki bilgine, İstanbul'da saraydaki hanım sultandan altı yaşındaki çocuğa kadar her yaştan ve kültürden insanın oynayabilmesidir. Bir başka özelliği ise bu oyun için mekâna ve malzemeye bağımlı olunmamasıdır.
1. çocuk mandalları alıp belirtilen süre içinde arkadaşının giysisine, saçına vb. takar, 2. çocuk ise arkadaşının mandalları takması için ayakta bekler. Gruplardaki tüm yarışmacılar oyuna katıldıktan sonra oyun biter ve öğretmen her oyun sonunda kaydedilen mandal sayılarını toplar.
Yüksek bir dayanıklılığa sahip olan mangal taşı aynı zamanda lav taşı ismi ile de bilinir. İçerdiği mineral bakımından da çok zengin bir yapıya sahiptir. Bunların içerisinde magnezyum, demir, potasyum, çinko ve kalsiyum gibi mineraller yer alıyor. Özellikle de bu minerallerin çakralarda etkili olduğu biliniyor.
Caturanga Sanskritçe'de catur ("dört") ve anga ("uzuv, organ ya da kısım"), anlamına gelir. Bilinen satrancın ilk atasıdır, 6. yüzyılda Hindistan'da ortaya çıkmıştır.
Mangala Oyunu | Satrancın atası olarak kabul edilen “mangala”nın nasıl oynandığını öğreniyoruz.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Mangala Oyununun, Anadolu kültürünün köklü bir başlığı olduğunu, oyunun genç kuşaklara tanıtılmasının, yaygınlaştırılmasının yararlı olacağını, kültürel ve turistik alanlarda Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayacağınıbildirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri