Kuşburnu meyvesi veya çayı, mide hastalıkları bulunan kişilerde midenin pH dengesini değiştirmesi nedeniyle ülser oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. İshalin iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.
Kuşburnu çayı, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, böbrek hastalıklarına, ödem, gut, şeker hastalığına, yüksek kolesterole, ateş ve bitkinlik gibi durumlara karşı iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu hastalıklara karşı koruyucu özellikleri bulunur.
Aynı zamanda bağırsak hareketlerinin hızlanmasına da yardımcı olarak gaz ve şişkinliği önleyebilir.
Kuşburnu çayı sinir sistemini rahatlatır. - Sinir, migren, yorgunluk ve uykusuzluk kaynaklı ağrıların giderilmesinde oldukça iyidir. - Demir konusundan ötürü zengin olmasıyla adet dönemlerinde yaşanan kan kaybının yenilenmesine destek olur. Aynı şekilde hormon seviyesini düzenleyerek, adet ağrısını yatıştırır.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
İlgili 32 soru bulundu
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kuşburnu meyvesinin içerdiği lifler sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi, boşaltım sistemine de yardımcı olarak, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasına etki eder. Kuşburnu düzenli tüketimi dahilinde kabızlığı giderir ve sindirimi kolaylaştırır.
Özellikle uzun süre grip ve nezle olan kişilerin kendilerini daha çabuk toparlayabilmesi için antioksidan kaynağı, vitamin ve mineral deposu kuşburnu çayının gece yatmadan önce tüketilmesi gerekir.
Birçok hastalığa fayda sağlayan kuşburnunun içeriğindeki pektin, laktasif etkiye sahip. Yani bağırsakların fazla çalışmasından ötürü ortaya çıkacak ishal benzeri etki oluşturuyor. Böylece düzenli tüketildiğinde kabızlığı gideriyor ve sindirimi kolaylaştırıyor.
- Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır. Bu çayları günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk alınlıklarına karşı bedenin direncini artırarak grip, nezle gibi hastalıklara karşı dayanıklılığı sağlar. Cinsel isteği artırır. Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler.
Kuşburnu Tansiyonu Yükseltir Mi? Kuşburnu tansiyonu yükseltir mi diye düşünerek tedirgin olanlara tersine kuşburnunun kan basıncını düzenleyerek tansiyona iyi geldiğini söyleyebiliriz. Kalp çarpıntısını da geçiren kuşburnu tansiyona da fayda sağlamaktadır.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Geleneksel olarak soğuk algınlığı, üşütme ve bu durumlardan koruyucu olarak günde 2 defa 2.5 g miktarda kullanılmasını, poşet çay olarak da 2 - 3 poşet çay içmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
* Kuşburnu çayı Sadece gözde değil aynı zamanda vücutta da oluşan iltihap birikimini atar. Özellikle karaciğer sağlığını olumlu etkiler.
Kuşburnu çayını sade içebileceğiniz gibi bal ya da şeker ile tatlandırarak ya da tarçın, karanfil veya elma ile birlikte bir kış çayı hazırlayarak da tüketebilirsiniz.
Kan dolaşımını hızlandırır ve kanı temizler. Mevsim geçişlerinde hastalıklara karşı koruyucudur. Kuvvetli bir antioksidandır. C vitamini açısından zengindir.
Ayrıca mide rahatsızlığı yaşayan kişilerde gastrit, sindirim bozukluklarından kaynaklanmış olan şişkinliklerin tedavisinde, bağırsak rahatsızlıkları ve ishalin önlenmesinde kullanılmaktadır.
kuşburnu çayı, ne kadar uzun süre kaynatılırsa C vitamini de o kadar azalır. Bu nedenle demlenme süresini de uzatmayın. Soğuma esnasında C vitamini miktarı hızla azaldığı için marmelat ve pekmezde C vitamini oranı kuşburnu çayına oranla düşüyor. Marmeladını mutlaka şekersiz yapılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri