Öncelikle yaklaşık 1 litre suyu kaynatın. Kaynayan suya yaklaşık 2 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyin ve ortalama 10-15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Daha sonra çayı süzerek servis edebilirsiniz. İsterseniz çayın lezzetini artırmak için içine bal veya limon da ekleyebilirsiniz.
Kuşburnu spazmlar, ülserler, mide tahrişi ve mide asidi eksikliği gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir, kuşburnu aynı zamanda kabızlık, ishal, safra kesesi rahatsızlıkları, safra taşı, gut, ödem veya su toplanması, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, göğüs rahatsızlıkları, kilo kaybı ve ateş yükselmesi için de ...
Ülkemizde sıklıkla çay ve marmelat olarak tüketilen kuşburnu; zengin antioksidan içeriği sayesinde eklem ağrılarına, kolesterole, kalp ve cilt sağlığına iyi gelebiliyor. İçeriğinde yağ yakma özelliğine sahip tilirozid antioksidanını bulunması ise kilo vermeye yardımcı olabiliyor.
Kuşburnu polifenoller, karotenoidler, esansiyel yağ asitleri, likopen ve askorbik asitleri içerir. Güçlü bir C vitamini kaynağıdır ve bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olur. Kuşburnu çayı kafein içermez. Taze veya kurutulmuş kuşburnu ile demlenebileceği gibi poşet çaylarla da demlenebilir.
Halk arasında en çok sevilen bitki çaylarından biri kuşburnu çayıdır. Özellikle kış aylarında çoğu kişi tarafından tüketilen kuşburnu çayı aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olduğundan vücuttan ödem atma, idrar yolu enfeksiyonlarından korunma gibi faydaları da beraberinde getirir.
İlgili 42 soru bulundu
Özellikle sabah kahvaltısının yanında veya öğle ve akşam yemeklerinin arasında içmek, birçok kişi için uygun bir tercih olabilir. Ayrıca, soğuk algınlığı veya grip dönemlerinde kuşburnu çayını tüketmek özellikle faydalı olabilir, çünkü C vitamini içeriği bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir.
Kaynayan suya yaklaşık 2 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu ekleyin ve ortalama 10-15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Daha sonra çayı süzerek servis edebilirsiniz. İsterseniz çayın lezzetini artırmak için içine bal veya limon da ekleyebilirsiniz.
Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle üzerinden durulan bir konudur. Saraçoğlu kuşburnu çayının faydalarını şu şekilde sıralamaktadır; romatizma şikâyeti olanların ağrılarını keser, C vitamini açısından zengindir, kan temizliği yapar, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olurken iyi kolesterolü de yükseltir.
Yaklaşık 2 saat kaynatılır kıvam aldığında ocaktan indirilip kavanozlanır.
Kuşburnu çayını tatlandırmak için bal, limon ya da elma gibi taze meyve ekleyebilirsiniz; ancak bu tamamen isteğe bağlıdır.
Vitamin B12 düzeyleri ppb olarak sırasıyla ıspanakta 11.070, nanede 90.088, kekikte 168.330, sarımsakta 10.744, kuşburnunda 21.240, iğde çiçeğinde 44.127 bulunmuştur.
Ne kazar uzun kaynatırsanız içeriğindeki C vitamini o kadar azaldığından, demleme süresini de uzatmayın. Yemeklerden 30 dakika sonra için. Kuşburnunun zengin vitamin ve minerallerinden tam anlamıyla faydalanabilmek için çayı hazırladıktan sonra 5 dakika içinde tüketin.
Kuşburnu, herkesin bildiği üzere en çok çay olarak tüketiliyor. Kurutulmuş kuşburnu bitkisini yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika boyunca suyun içinde kaynatarak çay olarak tüketebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda C vitamini bulunan kuşburnu, özellikle kış aylarında hastalık ve stres süreçlerinde tercih ediliyor.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Kuşburnu Nasıl Saklanır? Eylül, ekim aylarından sonra taze olarak tüketilebilen kuşburnu kış ayları için kurutulabilir. Kurutma işlemi sırasında metale temas ettirmemek vitamin değerlerinin korunabilmesi için önemlidir. Kurutulduktan sonra ufalanarak ya da toz halinde saklanabilir.
Tilya kürü yapılışı:
Su kaynamaya başlayınca ıhlamur, kuşburnu ve altın otunu suyun içine ilave edin ve bu şekilde 10 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ardından çayı ocaktan alın, ılınmaya bırakın. Ilınınca içindeki taneleri bir süzgeçle ayırın ve elde ettiğiniz çayı afiyetle tüketin.
Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını küçük bir bıçak yardımıyla kesin. İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
C Vitamini Bakımından Zengin Basura İyi Gelen Yiyecekler: Ahududu, portakal, kuşburnu, çilek, kivi, limon (Makat yanması yaşayan hastaların bu yiyeceklere dikkat etmesi gerekir)
Kuşburnu çayı kaynatılırken içinde şeker katılabilir. Şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih edenler ise tarçın veya bal kullanabilirler. Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Yapılan araştırmalar kuşburnunun diz ve kalça osteoartriti üzerindeki olumlu etkileriyle hastaların şikayetlerini ve ağrı kesici ilaca olan ihtiyaçlarını azalttığını göstermektedir.
Kuşburnu bol miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Bu iki özelliği sayesinde kanserden korucu etki gösterir. Ancak kanserden koruyucu etki göstermesi için düzenli olarak kuşburnu çayı tüketilmesi gerekir. Alternatif tıp uzmanları tarafından önerilen miktarda haftada 3 bardaktır.
Kuşburnular yıkanır ve demliğe ilave edilir. Üzerine suyu ilave edilir ve en az iki saat kaynatılır rengi ve tadı çıkıncaya kadar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcacık kuşburnu çayı içeriğinde bulunan c vitaminiyle hem bağışıklığı güçlendirir hemde vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korur.
Kalp krizi geçirme ya da felç olma durumlarını azaltarak kişilerin sağlığına katkıda bulunur. Eklem ağrılarını azaltarak kişilerin rahat hareket etmelerine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile hem kişileri hastalıklara karşı korur hem de cilt sağlığına ve güzelliğine katkı sağlar.
Cildini temizler, tazeleyici bir etki sağlar. 10 dakika demlenmesi önerilen kuşburnu çayını soğuk tüketmek istediğinde, çubuk tarçın ekleyebilirsin.
Kuşburnu ise içerdiği yüksek C vitamini ve antioksidan değerleriyle adeta mikroplarla savaşır. Bağışıklık sistemini destekleyici bir karışım olan ıhlamur-kuşburnu günde 1-2 bardak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri