10-15 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra kapağı kapatılarak kuşburnu çayı demleme için bırakılır. Kuşburnu çayının birçok farklı tarifi vardır. Kuşburnu çayı hazırlanırken genelde kurutulmuş kuşburnu bitkisi tercih edilir; ancak siz taze ya da dondurulmuş kuşburnu da kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu çayı ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de “Kuşburnu çayı ne zaman içilmeli?” sorusu. Kuşburnu çayının yemek yedikten yaklaşık 30 dakika sonra tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Kaynayan suya 3 çay kaşığı kurutulmuş kuşburnu eklenir ve 10-15 dakika daha kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınır ve 5-10 dakika dinlenmeye bırakılır.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara çok iyi gelmektedir. Bunun dışında aynı zamanda A vitamini kaynağı olduğundan ötürü cilde de çok iyi gelmektedir. Kuşburnu çayı, sindirimi kolaylaştırıyor ve böbrek bozukluklarının önüne geçiyor. Kuşburnu çayı kan şekerinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır. Daha sonra kapağı kapatılarak kuşburnu çayı demleme için bırakılır.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Taze kuşburnu yapılırken 10 dakika kaynatılması gereklidir. 10- 15 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Kuşburnu çayı günde 2 kez tüketilebilir.
C vitamini zengini, polifenoller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren kuşburnu zengin vitamin ve minerallere sahip. Likopen ve A, B, E, K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir gibi değerli mineralleriyle vücut direncini artırır, sinir sisteminde, hücre yenilenmesinde fayda sağlar.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Karaciğer iltihabını temizlemede, diyabetteki kan şekerinin düzenlenmesinde, kolesterolü önlemede, safra kesesi taşlarının düşürülmesinde, Gut hastalığında, ürik ve asit metabolizma bozuklukları için etkili bir fayda sağlar.
IHLAMUR VE KUŞBURNU GRİP TEDAVİSİNE YARDIMCI OLUYOR
Çiçek ve dallarıyla kaynamış suda 5 dakika demlenen bir tatlı kaşığı ıhlamurun da grip tedavisinde yardımcı olduğunun altını çizen Sezgin, yemeklerden 30 dakika sonra içilen kuşburnu çayının da faydalı olduğunu söyledi.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
Yine yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak kuşburnu meyvesi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bunun yanı sıra C vitamini içeriğinin yüksek olması nedeniyle damar yapısının korunmasına, bu sayede ateroskleroz (damar sertliği) gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaya yardımcıdır.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Kuşburnular yıkanır ve demliğe ilave edilir. Üzerine suyu ilave edilir ve en az iki saat kaynatılır rengi ve tadı çıkıncaya kadar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcacık kuşburnu çayı içeriğinde bulunan c vitaminiyle hem bağışıklığı güçlendirir hemde vücudumuzu bir çok hastalığa karşı korur.
Kurutulmuş kuşburnu çayı faydaları
Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudun savunma sistemini güçlendirir. Kronik yorgunluğa karşı da kullanılır. Safra kesesi, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında rahatlamayı sağlar. Yara iyileştirici ve kan temizleyici özelliği vardır.
Kan şekerini dengelemek için kuşburnu çayı: Bir avuç kuşburnu, bir kabuk tarçın ve iki parça hibisküs, iki su bardağı kaynamış suyun içerisine ilave edilir ve 1-2 dakika kaynatıldıktan sonra 10 dakika demlenmeye bırakılır. Süzüldükten sonra içilen çaya tatlandırıcı olarak herhangi bir şey eklenmemelidir.
Kuşburnu kalp sağlığına iyi gelebilir
Kuşburnu çayı, kalp krizi ve kan pıhtıları dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Kuşburnu çayının anti-inflamatuar özellikleri, dolaşımı iyileştirmek için arterlerdeki ve kan damarlarındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.
Kuşburnu içerdiği bazı faydalı asitler sayesinde böbreklerin de sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle özellikle böbrek rahatsızlığı bulunanlara öneriliyor.
Boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayı çeşitlerinden olan kuşburnu çayı aynı zamanda öksürüğün hafiflemesine de yardımcı olur. Kuşburnu çayı oldukça lezzetli olan çaylar arasındadır. Günün her anında tüketebileceğiniz kuşburnu çayı vücudunuzun direnç seviyesinin de yükselmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri