Güvercin, martı, karga ve benzeri kuşlar ile daha büyük kuşların konmasının istenmediği tüm yüzeylerde güvenle kullanılabilir. Pencere kenarları, yağmur olukları, bacalar, çatılar ve benzeri yüzeyler en fazla tercih edilen yerlerdir.
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Özellikle kökleri ve meyveleri ile geçmişten günümüze tıpta kullanılan kuşkonmaz bitkisi, süs amaçlı olarak kuşkonmaz çiçeği adıyla evlerde bulunur. Mutfakta ise beyaza çalan yeşil etli gövdesi ile tüketilen kuşkonmaz, besleyici değerleri ile çorba, salata, zeytinyağlı yemek gibi birçok farklı şekilde sofralara gelir.
1. Kuşkonmaz (Asparagus Fern): Tül yapraklarıyla salonların en zarif bitkisi kuşkonmaz, ne yazık ki kedi ve köpekler için toksik bir bitki. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin meyvesini ya da çekirdeğini yerse karın ağrısı, kusma gibi belirtiler gösterebilir.
İlgili 19 soru bulundu
İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor. Kuşkonmaz: İyi bir afrodizyak olan kuşkonmaz cinsel isteği ve uyarılmayı arttırıyor.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
Tarladan taze bir şekilde sizlere ulaşan kuşkonmazları öncelikle bol su ile yıkayın. Ardından diplerinden 3-4 cm bıçak yardımıyla ya da elinizle kesin. Eğer kuşkonmaz kalın ve lifli ise üzerini biraz tıraşlayıp temizleyebilirsiniz. İnce kuşkonmazlar için bu işlemi yapmadan afiyetle tüketebilirsiniz.
Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.
Glisemik indeksinin düşük, posa içeriğinin yüksek olmasından dolayı kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olan kuşkonmazın, diyabet hastaları için de yararlı olduğu söylenmektedir.
Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerimizde üretim yapılmaktadır. Bunlardan ürüne gelmiş dikili alanın; yaklaşık 400 dekarı Eskişehir, 40 dekarı ise Muğla'da bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de kuşkonmaz plantasyonunun yüzde 90'ı ilimizde bulunmaktadır.
Kuşkonmaz içerisinde yer alan K vitamini varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanan kişilerin yoğun miktarda kuşkonmaz tüketiminden kaçınması önerilir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Kuşkonmaz buzdolabında nasıl saklanır? Kuşkonmazların saplarını bir demet halinde bir parça kağıt havluya sarın. Koroplast Kilitli Poşetin İçine yerleştirin. Poşetin ağzını açık bırakacak şekilde buzdolabının serin yerinde muhafaza edin.
Uçları solmak üzere olan kuşkonmazlar soğuk suda bekletilerek tazelenebilir. Taze kuşkonmaz kullanılacağı zamana kadar ıslak tutulmalı ya da buzlukta muhafaza edilmelidir.
Kuşkonmazlar 2 °C'de 3 hafta depolanabilirler. 0 °C'de 10 gün depolanabilirler, depolama süresi uzar ise soğuk vurması meydana gelebilir.
Tercihen bir ızgara tavasını iyice ısıtın. Zeytinyağının yarısını kuşkonmazların üzerine, yarısını tavanıza ekleyin. Kuşkonmazların her bir yüzünü çevirerek 6-7 dakika pişirin. Tuz ve karabiber serpin.
Tavamıza iki yemek kaşığı zeytinyağ dökelim, üzerine kuşkonmazları ekleyelim. Limonu dörde bölüp kuşkonmazların üzerine koyalım. Yaklaşık 10 dakika kuşkonmazlar yumuşayana kadar pişirelim. Servis tabağına aldığımız kuşkonmazların üzerine tuz ve susam ekleyelim, afiyet olsun.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve kaynamış suya koyun ve 3 dk. pişirin. Haşlanan kuşkonmazı soğuk suya tutun ve yemeklerin yanında servis edin. Tavuk ve etin yanına çok yakışacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri