Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Eğer ki "Ğ" harfi "O-A" arasındaysa, kelimeyi söylerken sanki "Ğ" hiç yokmuş gibi davranılır... Eğer ki "Ğ" harfi "E-Ö-İ" harflerinden sonra geliyorsa ve ilk heceye bağlıysa "Y" olarak söylenir...
1. Yabancılara Türkçe öğretiminde en çok zorlanılan harfler diğer alfabelerde pek bulunmayan “ğ, ş, ç, ı ve ü” harfleridir. Çalışmanın konusu olan “yumuşak g” yanlış olarak “k, g, y” şekillerinde yazılabilmekte ve “ø, c, g, j ve y” şekillerinde telaffuz edilebilmektedir.
Bu harf kelimelerin ortasında bulunabilir, fakat hiçbir kelimenin başında yer almamaktadır. Sosyal medyada ise Ğ harfi tek başıma mizahi olarak kullanılır. Bu harf kullandığı kelimeleri ve anlatmak istediklerine göre öfke belirtmek, seslenmek veya mutlu olduğunu dile getirmek için kullanılır.
"ğ" harfi Türkçede 9. harftir. "ğ" harfiyle başlayan sözcük yoktur. Sadece hecelerde kullanılır. Örneğin "ağaç" sözcüğünde "ğ" harfiyle başlayan hece vardır.
İlgili 20 soru bulundu
Ğ, (küçük harfle ğ) Latin alfabesinden türetilen Türk, Azeri ve Kazak alfabelerinde; ayrıca Kırım Tatarcası, Çerkesçe, Lazca ve Tatarcanın yazımında kullanılan Latin kökenli alfabelerde de bulunan bir harftir.
Kendi başına söylenmesi olanaksızdır. Konuşurken, genellikle "ğ"den önce gelen ünlü harfi bir ölçü uzatarak söylenir. "ğ" e / i seslerinin arasında ise, "ğ" yerine "y" sesi söylenir.
Diğer dillerde olduğu gibi Türkçede de hiçbir kelime Ğ ile başlamaz.
“G” sesini elde etmek için “D” sesini telaffuz ederken dilin ucu geri itilirse “G” sesi çıkar. Başka bir çalışma şekli de “K”yı telaffuz ederken hançere seslerinin üzerine parmakla biraz bastırılırsa “G” sesi çıkar. 15-)( Ğ ) Tek olarak çalışılmaz. Bu sesten önce gelen sesli harfi uzatmak suretiyle “Ö” sesi çıkartılır.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak - sırasıyla- c, g/ğ, b ve d'ye dönüşmesidir.
A, (ilk ünlü harf) B, C, D, E (2. ünlü harf), F, G, Ğ, H, I, İ (3. ve 4. ünlü harf), J, K, L, M, N, O, Ö (5.ve 6. ünlü harf), P, R, S, Ş, T, U, Ü (son ünlü harfler), V, Y, Z.
“Ğ” Ötümlü daralma ünsüzüdür. Dil ardının yumuşak damağa dayanması ve dil ucunun öne yukarı kıvrılarak bir gırtlak sesi gibi, fakat gırtlağın biraz ön tarafından çıkarılır. Ses değeri ünlüler arasında eriyen bir ünsüzdür.
'z' ünsüzünü tanıyalım: Akın Önen, Türkçeyi Türkçe Konuşmak kitabından bu ünsüze ait şu bilgileri verir: 's' ünsüzünün tonlusudur. Dilin ucu alt dişlerin köklerine doğru yaklaşır ve hava dilin arasından sızar, gırtlak birleşimiyle birlikte seslenir.
İngilizcede J harfi ''cey'' şeklinde okunur.
YUMUŞAK G ( Ğ ) HARFİ İLE BAŞLAYAN İSİM VEYA KELİME VAR MI? Dilimizde yumuşak g yani ' Ğ ' harfi ile başlayan bir kelime bulunmamaktadır.
G ile başlayan birçok eşya ismi mevcuttur. G harfi ile başlayan eşyalar gazete, gitar, gırgır, gözlük, güveç, giysi, gömlek ve gemidir. Eşyaların bazıları her ne kadar aksesuar olarak kullanılsa da günlük hayatı kolaylaştıran eşyalar da mevcuttur.
yeni türk alfabesine geçince (bkz: 24 kasım 1928) farklı seslerin aynı harf ile gösterilmesinden okumayı sökmenin zor olmasından dolayı farklı sesler için farklı semboller geliştirilmesi gereğinden ğ alfabeye eklenmiştir.
Türkçe'de "yumuşak g" seslendirilmez "Yağış" yazılır "Ya:aş" okunur! Türkçe'de "yumuşak g" seslendirilmez "Yağış" yazılır "Ya:aş" okunur!
"Ağabey" diye yazılır, "aabii" diye telaffuz edilir.
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
Sorusu da aynı anda merak konusu oldu. TÜRKİYE'DEKİ 81 İLİN ADINDA EN AZ BULUNAN HARF HANGİSİDİR? 81 il içerisinde adında "G" harfi bulunan 6 il bulunmaktadır. Türkiye'de adında "V" harfi bulunan 5 il vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri