Tarladan taze bir şekilde sizlere ulaşan kuşkonmazları öncelikle bol su ile yıkayın. Ardından diplerinden 3-4 cm bıçak yardımıyla ya da elinizle kesin. Eğer kuşkonmaz kalın ve lifli ise üzerini biraz tıraşlayıp temizleyebilirsiniz. İnce kuşkonmazlar için bu işlemi yapmadan afiyetle tüketebilirsiniz.
Uçları solmak üzere olan kuşkonmazlar soğuk suda bekletilerek tazelenebilir. Taze kuşkonmaz kullanılacağı zamana kadar ıslak tutulmalı ya da buzlukta muhafaza edilmelidir.
Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3'lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda 4 dakika haşlanır.
Kuşkonmazı haşlayarak ya da buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirerek yiyebileceğiniz gibi çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Eğer kuşkonmazı haşlayarak tüketecekseniz tencereye dik olarak koymalısınız. Çünkü sapı ile uçlarının pişme süresi aynı olmayacaktır.
Taze kuşkonmazları çiğden ısıtılmış döküm tavada ızgara yapabilir, videodaki gibi ön haşlama soğutma yaptıktan sonra tavada zeytinyağlı veya tereyağlı, Fırında yağlı kağıt üzerine serip zeytinyağ gezdirerek pişirebilirsiniz. Ilık veya soğuk servis uygun olur 👍 Tuz, karabiber, kekik ve peynirler yakışır.
İlgili 18 soru bulundu
Tarladan taze bir şekilde sizlere ulaşan kuşkonmazları öncelikle bol su ile yıkayın. Ardından diplerinden 3-4 cm bıçak yardımıyla ya da elinizle kesin. Eğer kuşkonmaz kalın ve lifli ise üzerini biraz tıraşlayıp temizleyebilirsiniz. İnce kuşkonmazlar için bu işlemi yapmadan afiyetle tüketebilirsiniz.
Kuşkonmaz Nasıl Soyulur? Dip kısma doğru gittikçe sertleşerek odunsu bir nitelik kazanan sebzenin haşlandığında her yerinin aynı kıvamda yumuşaması için özellikle dip kısmı soyulma işlemine tabi tutulur. Sebzenin kalınlaşmaya başlayan yerleri orta kısımdan itibaren sebze soyacağı yardımıyla soyulur.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Kuşkonmaz seçerken dikkat edilmesi gereken noktaların ilki; kuşkonmaz yapraklarının açılmamış olmasıdır. Kuşkonmazlar diğer sebzeler kadar uzun süre saklanmamalıdır, en kısa sürede tüketilmelidir. Taze kuşkonmazlar, kullanılacağı zamana kadar ıslak olarak muhafaza edilmelidir.
Faydalı özelliklere sahip olan kuşkonmaza çiğ veya pişmiş olarak sofralarda yer verilebilir. Çiğ olarak salatalara ilave edebilir, et yemeklerinin yanına fırında ızgara yapılarak kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda kuşkonmazın piştiğinde C vitamini içeriğinin bir kısmının kaybolduğu belirlenmiştir.
Eğer haşlayarak tüketecekseniz kuşkonmaz haşlama süresi 2-3 dakikadır. Ayrıca Sapı ile ucunun pişme süresi farklı olduğu için haşlanacağı zaman dikey olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Kuşkonmaz bol tuzlu ve kaynar suda haşlanmalıdır. Haşlanan kuşkonmazı sudan alıp soğuk suya koyun.
Ketul Shah, kuşkonmazın idrarda neden kokuya neden olduğunu açıkladı. Kuşkonmazın içerisinde bulunan bir tür asit, vücudunuzdaki enzimler tarafından parçalandığında sülfür içeren bileşikler açığa çıkar. Sarımsakta da bulunan sülfür idrarda ve genital bölgede kokuya neden olabilir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Sıkı oturan bir kapağa sahip plastik veya cam bir gıda saklama kabı en iyisidir. Kuşkonmazı buzdolabında en fazla beş ila yedi gün tutun. Pişmiş kuşkonmaz, saklandıktan sonraki birkaç gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Kuşkonmazın bileşiğinde B ve C vitamini gibi önemli vitaminler ve folat, demir, magnezyum gibi önemli mineraller yer alır. İlave olarak, kuşkonmaz K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Yaklaşık 100 gram kuşkonmazın bileşiğinde 62,9 mikrogram K vitamini bulunur.
Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerimizde üretim yapılmaktadır. Bunlardan ürüne gelmiş dikili alanın; yaklaşık 400 dekarı Eskişehir, 40 dekarı ise Muğla'da bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de kuşkonmaz plantasyonunun yüzde 90'ı ilimizde bulunmaktadır.
Kuşkonmaz Kilo Verdirir Mi? Kuşkonmaz kilo vermeye yardımcı olabilir. Yağ ve kalori içeriği düşük olan bir bitki olması ve bununla beraber önemli bir lif kaynağı olması sağlıklı beslenme için ideal bir bitki olmasını sağlar.
İçinde bulunan antioksidanlar, folik asit ve C vitamini sayesinde cinsel bölgenin daha hızlı uyarılmasını sağlıyor. Kuşkonmaz: İyi bir afrodizyak olan kuşkonmaz cinsel isteği ve uyarılmayı arttırıyor.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve kaynamış suya koyun ve 3 dk. pişirin. Haşlanan kuşkonmazı soğuk suya tutun ve yemeklerin yanında servis edin. Tavuk ve etin yanına çok yakışacaktır.
Tercihen bir ızgara tavasını iyice ısıtın. Zeytinyağının yarısını kuşkonmazların üzerine, yarısını tavanıza ekleyin. Kuşkonmazların her bir yüzünü çevirerek 6-7 dakika pişirin. Tuz ve karabiber serpin.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri