Şüphe veya kuşku, bir insanın, bir olay karşısında duyduğu emin olamama duygusu veya güvensizlik duygusudur. Şüphenin en genel tanımı ise; "inanç ve inançsızlık arasında kalan duygu"dur. Şüphe, çoğu insan için olağan bir duygu olsa da, kimi zaman bu duygu gereksiz veya aşırı olarak belirebilir.
Bir şeyin gerçekliğinden tam anlamıyla emin olamama durumuna kuşku denir. Eski Türkçe bir sözcük olan kuşku, 10. yüzyıldan beri kullanılıyor. Kelimenin fiil hali kuşkulanmak, isim hali ise kuşkucu şeklinde yazılır.
Paranoya (şüphe) aşırı güvensizlik, kuşku, kuruntu, bencillikle belli olan psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa düçar olanlara paranoid kişilik denir.
Paranoya, abartılı gurur, kuşku, güvensizlik, bencillikle belli olan bir ruh hastalığıdır. Hezeyanlarla özelleşen bir hastalıktır. Paranoyaya sahip kişiler sürekli şüphe içinde olan, tüm insanlara güvensizlik duyan özelliktedirler.
Paranoid Kişilik Bozukluğu
Paranoya bu bozukluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılan disosiyatif kişilik bozukluğu, bireyin kendi kimliğinin dışında başka kişi ya da kişilerin de var olmasıyla karakterize edilen bir ruhsal bozuk olarak karşımıza çıkar.
Paranoid şizofreninin ilk belirtileri travma sonrası stres bozukluğu hastalığı ile birlikte ortaya çıkabilir. Çok sevilen bir kişinin ani kaybı yada yaşanan bir şok hastalığı tetikler. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmedi için tedavisi yoktur.
Şüphe, çoğu insan için olağan bir duygu olsa da, kimi zaman bu duygu gereksiz veya aşırı olarak belirebilir. Aşırı şüphe duyan insanlara "paranoyak" veya "kuşkucu" adı verilir.
Herkesin kendisine karşı farklı işler peşinde olduğunu ve bu düşünceleri ile çevresindekilerin tamamı hakkında kuşku duydukları bir bakış açısıdır. Bu bağlamda sosyal çevre ile ilişkiler konusunda büyük sıkıntı yaşayan bu kişiler kuşkucu veya şüpheci olarak adlandırılır.
Hume'a (2007: 109) göre kuşkuculuk, teorik düşünme ya da eylemle ilgili herhangi bir konuda hiçbir ilke ya da görüşe sahip olmamaktır.
Paranoya hem kadınlarda hem erkeklerde genellikle ergenlik çağından daha sonraki yaşlarda ortaya çıkar. Yine bazen yaşlılarda da paranoid durumlar görülebilir. Bazen de bunamanın öncül bir belirtisi olarak paranoya karşımıza çıkabilir.
Şizoid kişilik bozukluğu olan kişilerde yakınlık arzusu yoktur, bunun yerine yakın ilişkilere kayıtsızlık hakimdir. Şizoid kişilik bozukluğu, temel olarak yakın sosyal temasları neredeyse imkansız hale getirir. Bu bireyler yalnız vakit geçirmeyi tercih ederler ve genellikle sosyal olarak izole ve yalnızdırlar.
Kişilik bozukluklarının nedeni bilinmemektedir. Bununla birlikte, en belirgin olarak çocukluk çağı travması olmak üzere genetik ve çevresel etkiler tarafından tetiklenebileceklerine inanılmaktadır. Kişilik bozuklukları genç yaşlarda veya erken yetişkinlikte ortaya çıkma eğilimindedir.
Anadolu ağızlarındaki özgün anlamı "tedirginlik, kuruntu" veya "tereddüt, ikircik" olarak verilmiş; Dil Devrimi döneminde keyfi olarak "şüphe" anlamı yüklenerek yazı diline ithal edilmiştir. kuşku: Korkma, kuş gibi ürkme, korkulanmak, vahşet etmek.
Kuşku yahut şüphe, gerçeklikten emin olamama, bir tereddüt hâlidir. Felsefi anlamda ise kuşku, nesnesine tam uygun bir bilginin mümkün olmaması anlamına gelir.
Şüphe (Arapçadan dilimize geçmiştir.) Kuruntu (Öz Türkçe bir kelimedir.) İşkil (Arapçadan dilimize geçmiştir.)
Kuşkucu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Açık bir biçimde kanıtlanmamış her şeyden kuşkuya düşen, şüpheci, septik.
Mutlak bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını, çünkü dünyada tek bir hakikatin bulunmadığını savunan felsefe akımına septisizm ya da skeptisizm adı verilir. Antik Çağ'da ortaya çıkan bu felsefi disiplinin savunucularına da septik / skeptik denir.
Bu septisizm akımını temsil eden kişiler, Pyrrhon, Timon, Arkesilaos ve Karneades olarak bilinmektedir. Bu filozoflar kesin bilgiyi kabul etmemiş ve şüpheci yaklaşmışlardır.
En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır. Sürekli devam eden şüphe ve güven eksikliği durumu çocukluk veya ergenlik dönemi içerisinde başlar. Bu rahatsızlık erkeklerde daha yaygındır.
Pek çok hastanın ilk paranoya semptomlarını ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde göstermeye başlar. Bu paranoyak düşünceler geçici oldukları sürece sorun olmaz. Ancak paranoyak sanrılar ve ilerleme gösterirse bu patolojik durum kişinin kendisi ve çevresi için oldukça zor ve tehlikeli durumlar yaratabilir.
Şizofreni hastalarında düzensiz motor hareketler ve davranışlar görülebilir. Çocuksu hareketler, ajitasyon, hedefe odaklanmakta zorlanma, gereksiz ve abartılı hareketler, talimatlara direnç gösterme, talimatlara direnme, uygunsuz ve tuhaf duruş şekli gibi belirtiler bunlara örnek olarak verilebilir.
Hastaya karşı olan tutumunuzu dengelemelisiniz aşırı koruyucu ya da tam tersi bir tutum sergilememeye çalışmalısınız. Hastanın söylediği şeyler mantık dışı gelse de bu konuda sabırlı olmalı, duygusunu anlamaya çalışmalısınız. Genel olarak daha sakin, anlayışlı ve telaşsız davranmalısınız.
Şizofreni nedir, pozitif belirtiler; normalde bireyde görünmeyen fakat hastalık nedeniyle ortaya çıkan gerçekle bağlantısı olmayan psikotik durumlardır. Burada kullanılan pozitif kelimesi olumlu ya da iyi anlamına gelmemektedir. Pozitif belirtiler hezeyanlar, halüsinasyonlar ve düşünce ve davranış bozukluklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri