Limon ve Greyfurt, asit oranı yüksek olması nedeniyle risklidir. Sarımsak ve soğan, alyuvarların tahribatına ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar. Mayalı yiyecekler ve mantar, çok ciddi sindirim sorunlarına sebep olur. Avokado, kuşlar için en tehlikeli yiyeceklerden birisi.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşu meyve ne yer sorusuna cevaben; Muhabbet kuşlarının armut ve havuç başta olmak üzere elma, muz, kavun ve karpuz gibi çeşitli meyvelere karşı bir sempatileri bulunur. Özellikle havuç yemekten oldukça hoşlanırlar.
İlgili 29 soru bulundu
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Yem topları, tüm beslenme alanlarında olmalıdır. Eğer içinde fındık, fıstık veya yağlı besinler varsa, küçük kuşlar için ideal olacaktır. Ayrıca çanınız için de sert bir sopa ile bir yer bulun, o zaman güvercinler ve ağaçkakanlar da bu yemlerden faydalanabilir.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Muhabbet kuşları omnivor canlılardır yani hem etle hem de otla beslenebilirler. Muhabbet kuşları pek çok sebze ve meyveyi rahatlıkla tüketebileceği gibi böcekleri de yiyebilirler.
Her muhabbet kuşunun sevdiği yiyecek farklıdır, bu konuda genelleme yapmak gerekirse, marul, bezelye, semizotu, brokoli, maydanoz, turp gibi sebzeleri çok severler. Ayrıca muz elma, armut havuç gibi meyveleri de severek tüketirler.
Muhabbet kuşlarının severek tükettikleri meyvelerden birisi de muz olarak bilinmektedir. Yani evet muhabbet kuşları muz yiyebilir. Muzun kabuğunu soyduktan sonra muhabbet kuşunuza yedirebilirsiniz. Muhabbet kuşunu genel olarak kuşyemleri ile beslemek tercih edilmektedir.
Her boş vaktinizde, gün içinde defalarca aynı kelimeyi sürekli olarak tekrar edin. Muhabbet kuşunuzun bir süre sonra konuşmaya başladığını göreceksiniz. Ülkemizde, “babacık, aşkım, cici kuş” gibi kelimeler muhabbet kuşlarının en çok söylediği kelimeler arasında yer alır.
Kuşunuz omuz ve başınızda duruyorsa
Birincisi muhabbet kuşunuz omuzumuzda başınızın üstünde kolunuzda ya da dizinizde geziniyorsa vücudumuza tırmanıyor ve başını boynunuza dayıyorsa kuşunuz sizi seviyor sizinle güvende hissediyor demektir.
Üreme döneminde kur yapmak amaçlı olarak öten kuşlar karşı cinsin ilgisini çekmeyi amaçlarlar. Aynı zamanda koruma amaçlı olan bu faaliyet çevredeki kuşlarında dikkatini toplamaya da yardımcı olmaktadır. Yaklaşan hayvan veya tehlikeye karşı artan sesler uyarının yönünü de tayin edebilir.
Kuşlar nane ve fesleğen kokusunun çok yoğun olduğu yerlerden uzak dururlar. Balkonlara bir saksı içinde konulacak nane ve fesleğenler kuşların balkona yuva yapmasını engelleyebilmektedir. Kuşları balkonlardan uzak tutmak için en çok uygulanan yöntemler bu şekildedir.
Kuşların besine sürekli olarak ulaşabiliyor olmaları onları güçlü yapmış ama yemliklerde toplanıyor olmak ve sürekli aynı yerden yemlenmek gerçekten de hastalıkların daha çok yayılmasına ve yüksek bulaşıcılık oranlarına sebep olmuş.
Cips, patlamış mısır gibi tuzlu ve yağlı besinler, çikolata, kafein içeren besinler ya da alkollü içecekler kuşlara kesinlikle verilmemesi gerekenler listesinde yer alır.
Kafeslerinin temiz olması gerekir. Kuşlar, etraflarını dağıtmayı seven hayvanlardır, özellikle de yalnızlığa çok fazla maruz kalmayan hayvanlar bir anda yalnız kaldıklarında çok daha fazla etrafa saldırır ve kirletirler.
Yanında başka bir kuşu sevmek
Özellikle sahibine alışmış muhabbet kuşları, sahiplerini başka kuşlardan kıskanabilir. Başka bir kuşu yanlarında sevmeniz halinde kıskançlık göstermeye başlarlar. Bu nedenle muhabbet kuşları sahiplerinden uzaklaşabilir. Kıskançlık halindeki muhabbet kuşu bir süre sonra sahibine küsebilir.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri