Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Muz içerisinde bulunan potasyum, B6 vitamini, bakır, magnezyum, manganez ve C vitamini, kuşlar için faydalıdır. Kuşlar muzun kabuklarını da severek yerler ancak sindirimi zor olduğu için kabukları tüketmemeleri önerilir.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Muhabbet kuşları havuç yiyebilir, havuç onlar için güvenli bir besindir. İnce bir dilim ya da rendelenmiş havuç kuşların severek tüketebileceği bir atıştırmalık olacaktır. Göz sağlığı ve kalsiyum eksikliği için iyi bir destek olan havuç, ufak miktarlarda muhabbet kuşlarına sunulabilir.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Salatalık muhabbet kuşlarının çok sevdiği bir sebzedir, fazla besleyici olmayan ve çoğu sudan oluşan salatalık ve benzeri sulu sebzeler muhabbet kuşları için iyi bir su kaynağıdır ancak bu sebzeleri çok fazla tükettiklerinde diyareye yani ishale neden olabilir ki bu da beraberinde susuzluğu getirir.
Armut, muz, üzüm, çilek, ahududu, çekirdeksiz kiraz, elma, portakal, mandalina, kuşburnu, kivi, incir, kavun, karpuz, kara ve beyaz dut, küçük parçalara ayrılmış meyve kuruları muhabbet kuşlarına verilebilir.
Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kuşunuza çekirdekli bir sebze ve meyve vermemeniz gerektiğidir.
Her boş vaktinizde, gün içinde defalarca aynı kelimeyi sürekli olarak tekrar edin. Muhabbet kuşunuzun bir süre sonra konuşmaya başladığını göreceksiniz. Ülkemizde, “babacık, aşkım, cici kuş” gibi kelimeler muhabbet kuşlarının en çok söylediği kelimeler arasında yer alır.
Fazla marul verildiğinde kuşların midesi bozulabilir. Bu yüzden dengeli bir şekilde verilmesi tavsiye edilir. Haftalık sınırı açmadan verilen marullar, kuşların sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır.
Bu yüzden yetişkin bir kuşa en fazla haftada iki kere yumurta vermek gerekir (yavru kuşlara daha sık verilebilir, protein sindirme oranı yetişkinlere oranla daha fazladır). Bir muhabbet kuş için tek seferde bir tatlı kaşığı kadar yumurta yeterli olacaktır.
Yaprakları kuşun boğazına takılacağı için sap kısımlarının verilmesi daha uygun görülür. Maydanoz içerisinde beta karoten, demir, B1, B2, C vitamini vardır. Bu noktada kuşlar için besleyicidir. Maydanoz detoks etkili olacağı için kuş tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlar.
İşte muhabbet kuşlarının bayılarak yiyeceği yeşillikler: Meyva ağaçlarının yeni filizlenmiş dalları, taze söğüt dalları, yonca yaprakları, kıvırcık salata, salatalık, ıspanak, pazı, kereviz yaprağı, ince kıyılmış ya da rendelenmiş havuç, elma, armut, portakal, çilek, muz, üzüm.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
Yanında bir şeyler yediğinizde takdirde ileri geri hareketler yaparak, yediğiniz şeylerden onlara da vermenizi isteyebilirler. Özellikle gördükleri farklı yiyeceklerin tatlarına kesinlikle bakmak isterler. Sahipleri tarafından istedikleri yiyecekleri yiyemeyen muhabbet kuşları sinirlenir ve küser.
Uzun Süreli Stresin Kuşlara Olan Etkisi
Sürekli olarak mutsuz olan kuşlarda iştah kaybı ortaya çıkmaktadır. Bu hızlı bir şekilde kilo kaybına ve beslenme yetersizliğine neden olmaktadır. Aşırı kaygılı kuşlar sürekli olarak tüylerini yolarlar.
Muhabbet kuşu besleyen kişiler, kuşlar küserse ne yapılır sorusuna cevap ararlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri