Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kuşunuza çekirdekli bir sebze ve meyve vermemeniz gerektiğidir.
Ancak her meyvede olduğu gibi muzun da muhabbet kuşlarına ufak miktarlarda verilmesi gerekir. Muz içerisinde bulunan potasyum, B6 vitamini, bakır, magnezyum, manganez ve C vitamini, kuşlar için faydalıdır. Kuşlar muzun kabuklarını da severek yerler ancak sindirimi zor olduğu için kabukları tüketmemeleri önerilir.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Kuşlar doğal yaşamlarında çayır otları tohumları, meyveler, bitkiler ve yeşil yapraklı bitkilerde bulunan böcekleri yemektedir. Evcil olarak beslenen kuşlar ise aynı şekilde bazı meyveleri, sebzeleri ve tohumlardan yemektedir. Bunun yanında alınacak yemlerin tohum içerikleri de çok önemlidir.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Hasta kuşu temiz bir havlu ile solunumunu engellemeyecek şekilde sarabilir, kafesi üzerine bir okuma lambası asarak ısı sağlayabilirsiniz. tutarak hızlı nefes alma,). hava alabilmesi için delikler açılmış bir plastik kap tabanına konulan yumuşak havlular üzerine yerleştirilir.
Kızıl dal darılar, sarı dal darılara göre 3 kat daha fazla besin değerine sahiptirler. Kırmızı dal darılar Muhabbet kuşları, finçler, kanaryalar, sultan papağanları, cennet papağanları, papağanlar gibi bir çok kuş tarafından sevilmektedir.
Elma, havuç, haşlanmış yumurta verebilirsin(beyazını), bayat ekmek varsa küçük küçük kırıklayıp verebilirsin.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
sorusunun cevabı evet şeklinde verilebilir. Kanatlı dostlarımızın beslenmesi söz konusu olduğunda her besinde olduğu gibi domateste de miktar çok önemlidir. Daha az asidik olması sebebiyle yeşil domatesler muhabbet kuşları için daha faydalıdır. Ancak muhabbet kuşları olgunlaşmış domatesleri tüketmeyi tercih ederler.
Kasaptan alabileceğiniz bir büyük iç yağını eritip, içine çeşitli meyve kabukları, çekirdekleri ve kuş yemlerini karıştırıp tekrar dondurmanız ve istediğiniz biçimi verip balkonunuza veya bahçenize asmanız gerekiyor. Bu yöntem daha büyük kuşların kışı atlatması için çok başarılı.
Her boş vaktinizde, gün içinde defalarca aynı kelimeyi sürekli olarak tekrar edin. Muhabbet kuşunuzun bir süre sonra konuşmaya başladığını göreceksiniz. Ülkemizde, “babacık, aşkım, cici kuş” gibi kelimeler muhabbet kuşlarının en çok söylediği kelimeler arasında yer alır.
Kuşunuz omuz ve başınızda duruyorsa
Birincisi muhabbet kuşunuz omuzumuzda başınızın üstünde kolunuzda ya da dizinizde geziniyorsa vücudumuza tırmanıyor ve başını boynunuza dayıyorsa kuşunuz sizi seviyor sizinle güvende hissediyor demektir.
Genel olarak kuşlar en çok; bezelye, havuç, marul, brokoli, maydanoz, semizotu ve turp gibi sebzeleri severek tüketirler. Meyvelerden ise elma, muz, armut, şeftali gibi meyveleri çok severek tüketirler. Fakat dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, kuşunuza çekirdekli bir sebze ve meyve vermemeniz gerektiğidir.
Aslında dilimlemenize de gerek yok, yarıya bölüp koysanız hafif sert olan şeyleri yemeyi daha çok sever muhabbet kuşları, suyu değiştirin bu arada taze su koyun ve suluğunu bayağı temizleyin. Ben patates koymuştum. Baya ezdim rahat yesin diye.
Muhabbet kuşu meyve sebze konusunda, kurutulmuş meyve özlerinin verilmesi onların metabolizmalarına zarar verebilir. Daha çok taze halde sunulan meyve ile beslenilmesi önemli olacaktır. Bunun nedeni kuru meyvelerin üzerinde farklı işlemler uygulanarak sunuluyor olmasıdır.
Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri