Uçamayan kuşlar bile çoğu kez kanat çırpma hareketini yaparak oksijen ve kan akışını hızlandırıp daha sağlıklı bir şekilde besin yakılmasını sağlar. Birde kuşlarımız vücut ısılarını ortama göre kanatlarını çırparak ayarlıyorlar. Ayrıca eşleşmek isteyen kuşlarda kanat çırpma eğiliminde olabiliyorlar.
Yani kanat boyu ve gövde boyu olarak oranları aynı ancak biri diğerinin iki katı... Bu durumda büyük kuşun yüzey alanı 22 = 4 kat artar. Yani kanatlarının altındaki hava miktarı da 4 kat fazladır. Bu havayı iterek kanat çırparlar.
Muhabbet kuşu zaman zaman o kadar çırpınır ve öter ki en sonunda halsiz düşüp kendinden geçebilir. Bu tür hareketlerin temel sebebi strestir. Muhabbet kuşu bulunduğu ortama alışamamışsa veya bulunduğu yerde kendini güvende hissetmiyorsa bu şekilde can havliyle huzursuz olduğunu gösteren hareketlerde bulunabilir.
Öncelikle tekrar söylemek isterim muhabbet kuşunuz karanlıktan korkmaz. Sadece doğası gereği karanlıkta korunma iç güdüsü artar.Bu da ortamda stres yaratan durum var ise rahatsız edecek ve karanlıkta tellerde uyuma veya çırpınma olayları yaşayacaksınız.
Özellikle memeli hayvanlar, güçlü sezgilere sahiptir. Muhabbet kuşlarının deprem gelmeden önce 3 dakika gibi bir farkla çırpınarak telaşlandıkları ve aşırı ses çıkardıkları söyleniyor. Bilimsel bir dayanağı olup olmadığı konusunda ise ABD'de yapılan araştırmalar ışık tutuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kuşlar. Tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları deprem öncesinde ilginç sesler çıkartmaktadırlar. Horozların sürekli olarak sıçradığı ve kümeslerinden dışarı çıktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca kuşlar da sürü halinde öterek depremin olacağı bölgeden uzaklaşmaktadırlar.
Bilim insanları, tıpkı sismolojik makinelerin insan vücudunun algılayamadığı sarsıntıları algılayabilmesi gibi, hayvanların da daha güçlü deprem dalgaları gelmeden saniyeler önce yeryüzünden geçen küçük ön şokları algılayabilecek donanıma sahip olduklarını söylüyor.
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
Muhabbet kuşu Stres Belirtileri 1-Isırma 2 -Saklanma: 3 - Ötmeme 4 -Daha fazla ses çıkarma, Çığlık atma 5-İştahsızlık 6- Tüy yolma 7- Yumurtasını kırma Stres belirtileri için söyleyeceklerimiz şimdilik bunlar…
Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar. Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor.
Vücut Sıcaklığını Düzenleme
Tüylerini kabartarak tüylerin altına hava hapseder ve ısıtırlar. Bu sayede vücutları sıcak kalır. Bu davranış soğukta kalmış olan insanların kalın bir kıyafet giymesi ya da bir örtüyle örtünmesi gibi ele alınabilir. Bütün kuşların sıcaklık ihtiyaçları farklıdır.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Sağlıklı bir muhabbet kuşunun parlak berrak gözleri, parlak pul pul olmayan veya huysuz bir cere ve gagası, güçlü parlak parlak tüyleri vardır, gevezelik eder ve mutlu bir şekilde uçar. Muhabbet kuşunuz kafeslerinin zemininde toplanmış ve kabarmışsa - hemen bir kuş veterinerine götürün.
Kızışmaya başlayan dişi muhabbet kuşu, tünekte kafasını kabartarak bir sağa bir sola giderek oyunlar yapar. Ayrıca kızgınlık yumurtası atabilir. Bunun için dişi muhabbet kuşunun yanında erkek muhabbet kuşu olmasına gerek yoktur. Bu süreçte dişi muhabbet kuşu, karanlık ve güvenilir bir ortam aramaktadır.
Yapılan araştırmalar memeli hayvanların acı biber sevmediklerini ortaya koymuş. Ama örneğin kuşlar acı biber yiyebiliyorlar. Bir başka deyişle, memeliler acı biberden uzak dururken kuşlar biberin acısını da tatlısını da tüketebiliyorlar.
Stres ya da endişe gibi durumlarda da kuşlarda titreme davranışları görülebilmektedir. Kuşlar tüy temizliklerini yaparken de titreme davranışları sergilemektedirler. Özellikle kuşlar yıkandıktan sonra tüyleri kabartıp titreme hareketleri yapabilirler.
Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir. Muhabbet kuşu eğitimi sırasında ona alışması için zaman vermeli ve zorlamamalısınız.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Çevredeki, onlara yırtıcı olarak görünebilecek ya da onları meraklarıyla rahatsız edebilecek diğer evcil hayvanlardan da korkmaları mümkündür. Yüksek sesler ve ani hareketlerse onları kolayca korkutabilir.
Ortalama olarak bir kafeste iki kuş beslemeniz doğru olacaktır. Muhabbet kuşunuz varsa boyutuna ve kuş sayısına göre kafes büyüklüğüne karar verebilirsiniz. Özellikle muhabbet kuşu kafeslerinin doğru boyutlarda olması ve kafes demirleri arasında yeterli boşluk yapısına sahip olması önem teşkil etmektedir.
Çoğu kuş türünde olduğu gibi muhabbet kuşları da tüylerini belirli durumlarda kabartır. Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir.
Kuşlar uyurken düşme hissi yaşarlar ve bu yüzden iyice tutunurlar. Aynı şekilde, muhabbet kuşları da bu hissi deneyimler ve kendilerini güvende hissetmek için sıkıca tutunurlar. Birden fazla kuşun bulunduğu durumlarda, birbirlerine yaklaşarak uyumaya çalışırlar. Bu, toplu uyuma eğilimleridir.
Birçok kuş sahibi kuşlarının mutlu, üzüntülü, heyecanlı olmak gibi duygusal ifadelerini tespit etmiştir. Araştırmalar kuşların kendilerinin de bu duyguların farkında olduğunu kanıtlıyor.
Tınıları ve harmonik çeşitlilikleri tanımak kuşları karşılık verebildikleri sesler bakımından çok becerikli kılar. Kuşlar bizim duyabildiklerimizden daha kısa notaları da duyabilirler. İnsanlar sesi saniyenin 1/20'sinde değerlendirebilirken kuşlar saniyenin 1/200'ünde sesi ayırt edebilirler.
Kuşların kafalarını bir dış kulak gibi kullanmaktadır. Kuşların sağ ve soldan aldıklarını frekanslar farklı olduğu için kuşlar seslerin yönünü kolaylıkla anlayabilmektedir. Kuşların dış kulakları olmasa da kulak zarları mevcuttur ve sesleri duymaları beyinlerinin yaptığı bir şeydir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri