Malulen emekli olanlar EKPSS ya da kuraya katılabilirler. Bu kişiler tercihleri sonucunda atanırlarsa, doğrudan SGK'ya başvuru yaparak maluliyetlerinin iptalini talep etmeliler. SGK, kişiyi bir hastaneye sevk eder ve kişi hastanede çalışma gücü kaybı yönünden incelenir.
Malullük aylığı, - Sigortalıların 5510 Sayılı Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlamaları, - Kontrol muayenesi sonucu malullük durumunun ortadan kalkması, hallerinde kesilir.
Kişinin maluliyet durumu devam ediyor ise kişi aylık almaya devam etmektedir. Maluliyet durumu değişti ise maluliyet aylığı yeniden hesaplanacaktır. Maluliyet durumunun ortadan kalktı ise ( iş gücü kayıp oranı %60'ın altında ise) rapor tarihini takip eden ay başından itibaren malullük aylığı kesilmektedir.
10 Yıllık Sigortalılık Süresinin Doldurulmuş Olması
Malulen emeklilik için kişinin 10 yıl fiilen çalışmış olması gerekir. Yani, sigortanın başlamasının üzerinden 10 yıl geçmesi yeterli değildir. Kişinin 10 yıl süresince sigortalı olarak çalışması aranmaktadır.
Sigortalı tekrar Emniyet Müdürlüğü'nden hastaneye sevk yaptırarak ehliyet alabileceğine dair rapor alırsa ehliyetine tekrar kavuşmaktadır. Malûlen emekli olmak tek başına ehliyetin iptaline engel değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak.
Sigorta başlangıcının 10 yıl önce başlaması yeterli olmayıp, 10 yıl boyunca sigortalı şekilde çalışmasının bunması aranmaktadır. En az 1800 gün prim ödenmiş olmalıdır. Ancak bildirdiği üzere eksik primler malulen emekli olmadan önce de toplu olarak ödenebilmektedir.
Malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında maaş farkı genellikle bulunmamaktadır. Emekli maaşı, çalışma hayatında ödenen primler ve sigortalılık süresine göre belirlenir. İki emeklilik türünde de emekli aylığı, prim miktarına ve emeklilik şartlarına göre hesaplanır.
Malulen emeklilik başvuru sorgulama da tıpkı başvuru yapılırken olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen müracaatta bulunarak ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir.
Kurum Sağlık Kurulu tarafından verilmiş olan vazife malullüğü ve adi malullük kararlarına karşı Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulunabilirler. Vazife Malulüyüm; 4/a'ya (SSK) tabi bir işe girmem halinde aylığım kesilir mi? Vazife Malulü olan bir emekli 4/a (SSK) veya 4/b'ye (BAĞ-KUR) tabi bir işte çalışabilir.
Malulen emekli olabilecek kişiler SGK kapsamında 4A sigortalı, 4B sigortalı ve 4C sigortalı çalışanlardır. SGK kapsamında çalışan kişiler iş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığı yaşamaları halinde bu durum yetkili sağlık kuruluşları tarafından incelenir.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Ölüm aylığı alan ya da malulen emekli olan kişilerde dahil olmak üzere tüm emekliler için emekli maaşı promosyonu hizmeti verilir.
SGK Sağlık Kurulunca, kişinin çalışma gücü kaybı %60'ın altına tespit edilip “çalışabilir” ibareli karar verilmesi halinde; kişinin malullük maaşı kesilir.
Malullük oranı %60'tan düşük olması halinde de oranın %40'tan büyük olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamda da aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Buna göre 2,7 milyon memur emeklisi ve 15,5 milyon SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bu ay zamlı alacak. En düşük emekli maaşı Ocak 2023'te 5500 TL'ye Temmuz öncesi ara dönemde ise 7500 TL'ye yükseltildi.
SGK'ya iletilen evrakların beklemeye alındığı süreç sonrasında, sonuçlanma süresi değişebilir. Genellikle basit ve standart evraklar birkaç hafta içinde sonuçlanabilirken, daha karmaşık veya özgün evraklar daha uzun bir süre gerektirebilir.
Sağlık kurulu raporu sorgulama öncesinde alınan kurul raporlarına elektronik ortamda ulaşabilmek için gerçekleştirilen bir işlemdir. E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Bu nedenle ödenen aylıklara da malullük aylığı adı verilmektedir. Adi malul, vazife malulu ve harp malulu olmak üzere 3 çeşittir.
Malulen emekli maaşı hesaplaması için malul kişinin çalışma gücündeki kayıp oranı, ödenen toplam prim günü sayısıyla çarpılır. Çıkan sonuç da 100 ile çarpılarak çıkan sonuç 60'a bölünür ve bu şekilde ortalama malul emekli maaşı hesaplaması yapılır.
5754 sayılı Kanun`un 14. maddesi ile değişiklik yapılmadan önce, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olanlar bakımından, 5 yıldan beri sigortalı olmak ve 900 gün prim ödenmiş olması malûlen emeklilik için yeterliyken getirilen düzenleme ile 1800 prim günü ödenmiş olması şartı aranmaktadır.
Engelli Emekliliği Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır? Engelli kişilerin emekliliği, belgelerin eksiksiz olması durumunda başvurunun ardından yaklaşık 1 ay içerisinde sonuçlanır.
Diyabet hastalarına getirilen imkânlar arasında malulen emeklilik de bulunuyor. Şeker hastalığının en az üç organına zarar verdiği ve çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybettiği tespit edilen hastalar, en az 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim gününe sahip olmaları halinde SGK'den malulen emekli olabiliyor.
Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı, 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre; işçi yaşlılık, malullük veya toptan ödeme nedeniyle aylık bağlanması koşullarını sağladığı takdirde iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri