Anavatanı Anadolu'dur. Ülkemizde yaklaşık 90 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır. Zeytin varlığımızın %75 i çorak ve engebeli kır arazilerdedir. Ticari anlamda yetiştiricilik Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde yapılmaktadır.
Zeytin ağacı genel olarak ılıman iklimleri sever. Yazları sıcak, kışları sert ve soğuk olan iklimlerde zeytin ağacı yetişir. Genelde 15 derece üstündeki güneş sıcaklığına sahip olan bölgelerde daha kolay yetişmektedir. Kökleri fazlası ile derinlere ulaşabildiği için verimsiz topraklarda dahi yetiştirilebilmektedir.
Zeytin, Türkiye coğrafyasının Ege, Marmara, Akdeniz bölgeleri ile Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin, Akdeniz tipi iklim görülen kısımlarında yetişir.
Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Ülkemizde yaklaşık 825 bin hektar alanda, 169 milyon ağaç varlığı ile 1.768.000 ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Türkiye zeytin ağaç varlığının % 9.09'unu, üretimin ise % 3.70'ine sahiptir (Anonim, 2014).
Zeytin ağacı ışığı çok sever. Bu nedenle çok soğuk olan bölgelerde güney yamaçlar tercih edilmelidir. TOPRAK İSTEKLERİ; Zeytin ağacı her ne kadar "fakir toprakların zengin ağacı" ise de zeytinlik tesis edilecek arazinin toprak yapısının tınlı, killi-tınlı bünyeye sahip, hafif kireçli ve çakıllı olması en iyisidir.
Zeytin ağacı kuraklığa dayanıklı olarak bilinmektedir. Zeytin ağaçları su kıtlığında taç büyümesini durdurup fotosentez ve transpirasyon aktivitesini devam ettirerek kurak koşullara dayanma mekanizması oluşturmaktadır.
-7 0C Bazı zeytin çeşitlerinin soğuğa dayandığı en son sınırdır. -10 0C Tüm ağacın ölümüne yol açar. Vejetasyon döneminde düşük sıcaklıklar kadar yüksek sıcaklıklar da zeytin ağacını ve meyve verimini olumsuz etkilemektedir.
Adıyaman ilinde zeytin yetiştiriciliği Adıyaman Merkez, Besni, Kahta ve Samsat'ta yapılmaktadır. Merkez ve Samsat ilçesinde ağırlıklı olarak sof- ralık çeşitler yetiştirilirken, Besni ve Kahta'da ise yağlık çeşitler bulun- maktadır.
Kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Altınbaşak Mahallesi kırsalındaki zeytin ağacı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 2017 yılında 'Anıt Ağaç' olarak tescil edildi. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken 6,5 metre çapındaki ağaç, yöre halkına göre 2 bin yıldır Cudi cinsi zeytin vermeye devam ediyor.
Kuzeyde Artvin'den batıda Çanakkale'ye, güneyde Hatay'a, doğuda Şırnak'a kadar uzanan büyük bir kuşakta zeytin ağacı yetişebilmektedir.
Gemlik, Domat, ve Memecik çeşitleri soğuğa dayanıklıdır.
"Soğuklama süresini tamamlamayan zeytin ağacı bir sonraki yıl iyi meyve vermez. Yağan kar, zeytin açısından önemlidir. Bir zeytin ağacı 1000 saat soğuklama süresini tamamlarsa, bir sonraki yıl verimi daha da artar. Zeytin veriminin düşmesindeki en önemli rol, soğuklama süresinin azlığıdır.
Bu sebeple zeytin tarımı Gaziantep ve Kilis illerimizde önemli bir yere sahip- tir. Zeytin, kuraklığa dayanıklı olduğu için zeytinlikler genelde, kıraç arazilerde tesis edilmiştir. Sadece yağışla sulanan (150 – 300 mm) bu alanlarda zeytinin yıllık su ihtiyacı karşılanamamaktadır.
Trabzon'un Akçaabat ilçesinde hasat edilen zeytinin üreticiler tarafından işlenmesine devam ediliyor.
Muş ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Sivas ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Zeytin ağacı, yayla ve tepelerde iyi gelişir ve bol ürün verir. Böyle yerlerde, yağ oranı da yüksek olur.
Yaz aylarında esen nemli rüzgârlar; ağaçların susuzluk çekmesini engellediği için, zeytine faydalıdır. Yaz aylarında güneyden esen kuru rüzgârlar; toprak nemini kaçırır, devamlı eserse taneler susuzluktan pörsür.
Zeytin Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları
Dikim derinliği, fidan toprağından 1-2 parmak daha derinde olabilir. Eğer fidan aşılı ise, aşı yerinin kapanmamasına özen gösterilmelidir. Etrafına 50-60 cm yalak yapıldıktan fidana can suyu verilir. Yağmurlu havada bile can suyu verilmek çok önemlidir.
Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Mardin'in Derik ilçesinde yetiştirilen zeytin üretiminde geçen yıla oranla yüzde 40 artış yaşandı. Asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu Derik'te 11 bin 198 dekardaki 182 bin ağaçtan 162 bini ürün verdi.
SİNOP'TA YETİŞEN 3 AYRI ZEYTİN TÜRÜ VAR
Konuşmasında tarihsel veriler ışığında Sinop'ta yetişen 3 ayrı zeytin türü olduğunu bildiklerini belirten Sinoplu Prof. Dr. İbrahim Başağaoğlu, yaptıkları araştırmalarda bu 3 zeytin türüne ulaştıklarını söyledi.
9.8 milyon hektarlık alanla dünya zeytin üretim alanının %95'i Akdeniz'in çevresindeki ülkelerde toplanmıştır. Geriye kalan kısmı Akdeniz İklimi'ne sahip Latin Amerika ülkeleri, Avustralya ve Çin'de ve diğer ülkelerde yapılmaktadır.
1 Kg Zeytinyağı Kaç Kg Zeytinden Çıkar? 1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri