Kusmadan önce bulantı hissi oluşabilirken, bazen de kusma sonrasında duyulan bulantı hissi geçer. Alkol tükettikten sonra, deniz veya araba ile seyahat ederken, böcek ısırması durumunda; yan, vücut alarma geçip kendini toparlayacağı her anda kusma meydana gelebilir.
Kusmaya çalışmak zararlı mıdır? Mide bağırsak enfeksiyonu ya da gıda zehirlenmesi gibi mideye giren bir madde sonucunda kişi mide bulantısı çekiyorsa, onu kusmak kişiyi rahatlatabilir.
Kustuktan sonra kişinin öncelikle dinlenmesi gerekir. Dinlenirken vücudun iyileşmesi desteklenir. Bu süreç içerisinde küçük yudumlar halinde su içilebilir veya elektrolit içeren içecekler tüketilebilir. Midenin dinlenmesi üzerine mide bir süre boş bırakılmalıdır.
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Kusma sonrası temiz hava almak, biraz uzanmak ve derin düzenli nefesler almak sağlıklı olabilir. Size iyi gelecek yiyecek ve içecekleri tüketirseniz ve biraz dinlenirseniz kolayca kendinizi toparlayabilirsiniz. Sadece vücudunuza biraz zaman tanımanız yeterli olacaktır.
Özellikle en yaygın olarak yapılan yöntem, boğaza parmağın değdirilmesidir. El parmağının boğaza yaklaşmasıyla birlikte kişilerde anlık olarak bir kusma isteği oluşacak ve daha kolay bir şekilde kusabilecektir. Kişiler bu şekilde yöntemi uygulayarak daha kolay kusabiliyor.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Bulantı midede hissedilen rahatsız edici bir duygu olup kusmayla sonuçlanabilir. Bulantıya tükürük salgısında artış, baş dönmesi, yutma güçlüğü, başı kaldıramama, vücut ısısında değişiklikler, tansiyon düşmesi (hipotansiyon ), terleme ve solukluk eşlik edebilir. Kusma mide içeriğini çıkarma şeklinde tanımlanabilir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Altta ciddi bir neden yoksa, çoğu kusma yaklaşık 12 saatte geçecek, çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalınca sıvı verme hızını arttırabilirsiniz.
"Yapılması gereken önemli şeylerden biri kişiyi asla kusturmaya çalışmamak. Eğer kişinin ciddi mide bulantıları varsa zaten kendisi kusacaktır. Kişiyi ekstradan kusmaya zorladığımızda hastanın yemek borusunda yırtılmalara kadar uzanan değişik tablolarla karşılaşabiliriz.
Kusma, midenin refleks ile içerisindekileri yemek borusu ve ağız yolu ile dışarı atmasıdır. Her mide bulantısında kusma eylemi gerçekleşmeyebilir, ancak bazı durumlarda kişi kendiliğinden gelen kusma isteği ile mide bulantısını hafifletebilmektedir.
eğer kişiler kustukları esnada midelerinde bir şey yoksa o zaman acı bir sıvı olan safra sıvısını kusabilirler. Çok uzun aç kalınması, gıda zehirlenmeleri, mide gribi gibi durumlarda kişilerde safra kusma durumu görülebilmektedir.
Kusma varsa yan pozisyonda tutulur, Solunum kontrol edilir, Etraftaki meraklılar uzaklaştırılır.
Güvenli yatış pozisyonu
Nemlioğlu, "Sırt üstü pozisyonda bebekler başlarını sağa yada sola çevirdiklerinde herhangi kusma durumunu soluk borularına kaçırmadan kendilerine kurtarabiliyorlar. Buna güvenli yatış pozisyonu diyoruz.
Peki kustuktan sonra su içmek vebaya neden olur bilgisi doğru mudur? Hayır doğru değil. Soruda seninde belirttiğin gibi vebaya bulaşıcı ve hastalık yapan mikrop neden olur. Eğer içtiğin suyun içinde bu mikrop yoksa kusmadan öncede kusduktan sonrada içsen hastalığa yakalanmazsın.
Tahmaz, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunun da önemle altını çizdi.
Öğürme refleksi: Özellikle ağız boşluğunun ve dilin arka kısımları ile gırtlak (larinks) bölgesinin enfeksiyonlar, iltihabi reaksiyonlar veya yabancı maddelerce uyarılması öğürme refleksini harekete geçirir ve bulantı hissine neden olabilir.
Sağlık & Diyet konusunda 1,9b cevap paylaştı. Hastane acil servislerinde tuzlu su içirirler kusturmak için ama mideye hortumla boşaltırlar. Bir kaç dikişte 1,5- 2 litre içebilirsen olur tabi.
Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Zencefil, mide bulantısını geçirmede etkili olabilir.
Mide bulantısı; ülser, mide bağırsak enfeksiyonları, ani başlayan gastrit, bağırsak tıkanıklığı, apandisit gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere stres, gebelik, vertigo, migren, tansiyon sorunları hatta beyin tümörü gibi tablolara da işaret edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri