Özellikle bulantı ve kusma çocuklar için çok zor bir durumdur; miniği yorar yıpratır. Tek seferlik, devam etmeyen ya da 1-2 kez olup geçen kusmalar önemli olmayabilir. Ancak beslenmeyi ve su alımını bozuyorsa acil tedavi gerektirir. Dehidratasyon dediğimiz vücudun susuz kalmasına yol açabilir.
Kusma davranışları sonucu vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir. Yemek borusunda kusmalar sonrası yırtılma, midede delinmeler, kalp ritim bozuklukları gibi nadir ama ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Kusmaya çalışmak zararlı mıdır? Mide bağırsak enfeksiyonu ya da gıda zehirlenmesi gibi mideye giren bir madde sonucunda kişi mide bulantısı çekiyorsa, onu kusmak kişiyi rahatlatabilir.
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, "Biz kesinlikle kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor." dedi.
Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde özellikle sindirim sistemi üzerinde bloke eden bir kitle oluşturarak kabızlığa neden olabilir. Ama bu durum çoğu zaman geçerli değildir. Yani arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
Bulantıya tükürük salgısında artış, baş dönmesi, terleme, yutma güçlüğü, soluk beniz, başını kaldıramama, kalbin yavaş atması, tansiyonun düşmesi, vücut ısısında değişiklikler ve çarpıntı eşlik edebilir. Kusma, mide içeriğinin kuvvetli bir refleksle yemek borusu ve ağız yoluyla dışarıya atılmasına denir.
Kusma aslında mideden değil, beyinden gelen sinyaller sonucu oluşur. Kusmak, vücut tarafından, yabancı ve zararlı bir maddeden kurtulmak için yapılan bir savunma mekanizmasıdır. Bazen kusma olmadan ya da öncesinde bulantı hissedilir, bazı durumlarda ise kusma sonrası bulantı geçer.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir. Bulantı, günde 1 saat kadar sürüyorsa bu da hafif olarak nitelendirilir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Kalorili ve sağlıksız yiyecekler yedikten sonra bunları kusarak atmaya çalışmak bir diyet ve kilo verme yöntemi değildir. Bu şekilde yeme-çıkarma düzeni beden üzerinde de kalıcı hasarlara sebep olur. Bulimiya nervoza tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Çok fazla kusmak vücutta sıvı kaybına neden olur. Bu sıvı kaybını telafi etmek için bol su içmeniz gerekir.
Kusmaya karşı bol su tüketmeniz gerekiyor
O yüzden ilk olarak su tüketmelisiniz. İlk anda yetişkinler için 1 bardak su, çocuklar için ise 1 bardaktan daha az su tüketimi uygundur. Ancak suyu küçük yudumlar şeklinde tüketmeye de özen göstermeniz gerekir.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Eğer yetişkin bir bireyde kusma bir günden daha fazla devam ediyorsa veya ishalle birlikte gelişen kusma yarım günden daha fazla devam ediyorsa ve dehidrasyon belirtileri varsa, en kısa sürede mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Bebekler Neden Kusar? Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirler, bu durum genelde normal kabul edilir. Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu durum azalır. Genellikle sekiz aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkar.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Zencefil çayı
Nane limon çayıyla mide bulantısından kurtulamayanlar üzülmesin. 'Benim bünyem nane limon çayına karşı bağışıklık kazanmış Lokmacım' diyenler için de bir çözümüz var. Mide bulantısı hissini gideren, boğazı rahatlatan zencefil çayı kustuktan sonra içilebilecek en iyi çaylardan.
Reflü mide asidinin ağza gelmesi durumudur. Bu durumda ağızda acı ve asidik bir tat hissedilir. Mide asidinin mideden çıkıp ağza gelmesiyle yemek borusu asit nedeniyle tahriş olup midenin ve boğazın yanmasına ve ağrılara sebep olmaktadır.
Bulimia ya da Bulimia Nervoza isimleri ile tanınan rahatsızlık, psikiyatrik bir rahatsızlık olarak bilinir. Halk arasında kusma hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlık, bireylerde düzenli olarak aşırı yeme bozukluğu ve bu durumu aşırı çıkartma veya aşırı egzersiz ile tasfiye etme çabasıdır.
Özellikle en yaygın olarak yapılan yöntem, boğaza parmağın değdirilmesidir. El parmağının boğaza yaklaşmasıyla birlikte kişilerde anlık olarak bir kusma isteği oluşacak ve daha kolay bir şekilde kusabilecektir. Kişiler bu şekilde yöntemi uygulayarak daha kolay kusabiliyor.
Yemek yemek istemiyorsa zorlamayın. Özellikle kusma sonrası 1 saat midesini dinlendirin. Bulantıyı tetiklememesi için yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Bu süreçte özellikle yoğurt çorbası, patates haşlaması, yağsız makarna haşlaması, muz, elma gibi sindirimi zorlamayacak gıdalar verin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri