Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Bu oranlar %0 , %50, %75 veya %100 olarak belirlenmiştir. %0 kusur, sizin kazada kusursuz, karşı tarafın ise tamamen kusurlu olduğu anlamına gelir. %50 kusur, her iki sürücünün de aynı oranda kusurlu olması durumudur. %75 kusur, taraflardan birinin %25 diğerinin ise %75 kusurlu olması durumudur.
Kazada %100 kusurlu sigorta hasarı karşılar mı sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar.
Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %75 kusurlu olmak, %25 haklı olmak demektir. Aracın masraflarının %25'lik bölümü karşı tarafın trafik sigortası ile ödenir. Yani kusur bulunmayan oran dahilinde hasar karşılanır.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
İlgili 45 soru bulundu
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Takip mesafesi vb uygulamalar öndeki araç aracın durma gibi durumlarına karşı arkadaki aracın emniyetli durması içindir. 100-150 mt mesafeden duramamanız sizin suçunuz. Öndeki araç geri geri gelip vurmadığı sürece arkadan vuran araç hatalıdır. Öndeki araç herhangi bir nedenle yavaşlayabilir veya durabilir.
– Trafik kazasının oluşmasında %100 kendi kusurunuz var ise yine karşı taraf kusursuz olduğu için değer kaybı talep edemezsiniz. Örneğin trafik kazasında kusur oranınız %50 ise ve aracınızda 10.000,00 TL değer kaybı tespit edildi ise sadece 5.000,00 TL değer kaybı bedeli talep edebilirsiniz.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Genellikle arkadan çarpmanın kusur oranı %100 kabul edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın trafik sigortası hasarı karşılamaz. Yani tamamen kusurlu olan taraf, araçta meydana gelen hasarı ve kazadan dolayı oluşan bedensel hasarı kendi bütçesinden ödemek zorundadır.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Asli Kusur ve Tali Kusur Arasındaki Farklar
Asli kusurlar genellikle sürücülerin trafik kurallarına uymamasından kaynaklı olan kusurlar olarak kabul edilmektedir. Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Sigorta şirketi tarafından yapılan değerlendirme sonucu ortaya çıkan kusur oranı; %0, %50 ve %100 olarak belirlenir; bu işlem 3 iş günü içerisinde sonuçlanır. Kazalarda kusur oranı hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Diğer bir ifadeyle 8'de 6 kusur denir. Araçta meydana gelen hasar onarım ve araç değer kaybı bedelinin dörtte üçünü teminat limiti dahilinde karşı aracın sigorta şirketi tarafından ödeneceği anlamı taşımaktadır. kusur oranı 100 ne demek: Kaza da tamamen hatalı olmak demektir. Diğer bir ifadeyle 8'de 8 kusur denir.
TRAFİK KAZALARINDA ASLİ KUSUR ÖRNEKLERİ
Kırmızı ışıkta geçmek. Aracı arkadan çarpmak. Yetkili memurun dur işaretine uymamak. Girilmez karayolu ya da ters yola girmek.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
3) Aracın kaza anındaki rayiç değerinin % 25'ini aşan değer kaybı talepleri, (Bu maddede düzenlenen sınır bir araç için talep edilecek toplam değer kaybı limiti olup daha önceden ödenen değer kaybı tazminatları limitten mahsup edilir.)
Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder. Aynı şekilde yine tutanak tutulması, fotoğraf çekilmesi gerekmesi durumunda olay yerine trafik polisi çağrılması gerekir. Çarpan kişinin trafik sigortası genel şartları sayesinde, hatalı park eden kişinin maddi hasarları karşılanır.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri