Diğer bir ifadeyle 8'de 6 kusur denir. Araçta meydana gelen hasar onarım ve araç değer kaybı bedelinin dörtte üçünü teminat limiti dahilinde karşı aracın sigorta şirketi tarafından ödeneceği anlamı taşımaktadır. kusur oranı 100 ne demek: Kaza da tamamen hatalı olmak demektir. Diğer bir ifadeyle 8'de 8 kusur denir.
Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir. Asli kusur tali kusur yüzde oranları ise %100 asli kusurlu, %75 asli kusurlu ve %25 tali kusurlu, %50 her iki taraf da kusurlu şeklindedir.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %75 kusurlu olmak, %25 haklı olmak demektir. Aracın masraflarının %25'lik bölümü karşı tarafın trafik sigortası ile ödenir. Yani kusur bulunmayan oran dahilinde hasar karşılanır.
Trafik Kazasında Yüzde 50 Kusur
Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
İlgili 19 soru bulundu
Kazada Kusurlu Olan Araç Sahipleri:
Ancak kusurlu olan araç sahiplerinin araçlarında meydana gelen değer kaybı, trafik sigortasının kapsamı dışındadır. Bu nedenle, bu kişiler trafik sigortası ile değer kaybı talebinde bulunamazlar.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Bu uzman kişiler otomobil, konut gibi çeşitli sektörlerde malların değerini belirler, hasar tespiti yapar ve ekspertiz raporlarını tutar. Herhangi bir olay, kaza, aksilik veya zamanla yıpranma sonucu ortaya çıkan hasarların raporlanması da alım-satım sırasında malın değerinin en doğru şekilde belirlenmesini sağlar.
Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır. Bu tür davalarda 7 yıldan daha uzun bir hapis cezası verilmemektedir. Ancak, hapis cezasının paraya çevrilmesi durumunda sürücünün kusursuzluk derecesi değerlendirilir.
Sigorta şirketi hasar miktarına ilişkin belgeler kendisine verildikten sonra en geç 15 gün içinde gerekli incelemeyi tamamlayarak hasar ve tazminat miktarını sigortalıya bildirmekle yükümlüdür. Hasar süreci ne kadar hızlı ilerlerse, hasarın tazmini de o kadar hızlı karşılanır.
Zorunlu trafik sigortası teminat limitleri; araç ve kaza başına maddi giderler, kişi ve kaza başına sağlık giderleri ile kişi ve kaza başına sakatlanma ve ölüm giderleridir. Trafik sigortası teminat limitleri 2023 itibariyle araç başına 120.000 TL'ye ve kaza başına 240.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Kazalarda kusurun kimde olduğu ise yapılan incelemeler ve Tramer yardımı ile belirlenmektedir. Tramer; “Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi” kurumunun kısaltılmış halidir. Bu sistem tüm sigorta bilgilerini içeren bir veri deposudur. Tramer sorgulama sayesinde bir araca dair sigorta işlemlerinin tamamına bakılabilir.
Trafik kazası tazminat davaları genellikle 1 ila 3 yıl arasında sonuçlanır. Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir.
Trafik kazasında karşı taraf %100 kusurluysa hasarın tamamı sigorta poliçe limitleri dahilinde karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır. %75 kusurlu olunması durumunda karşı tarafın hasarı karşılama oranı %25'dir. %50 kusurlu olunması durumunda ise hasarın yarı yarıya karşılanması söz konusudur.
Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
Fakat şunu da eklemekte fayda var ki, ülkemizde pratikte gözlemlenen uygulamaların çok büyük çoğunluğunda arkadan ve yandan çarpan araçlar kusurlu sayılıyor. O nedenle trafikte takip mesafesini doğru ve güvenli biçimde ayarlamak ve her zaman yol kontrolünü sağlam bir şekilde yapmak sizin yararınıza olacaktır.
Bilirkişi olayın meydana gelmesinde asıl kusurun faile ait olduğunu tespit ederse, fail 'asli kusurlu' sayılır. Asli kusurlu sayılırsa alt sınırdan daha yukarıda bir ceza alacaktır.
Asli kusur hallerinden dördüncüsü, ikiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmektir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Tutanakların, Tramer sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri