Kusur ne demek? Kusur, failin, hukuka uygun davranma olanağı varken, hukuka aykırı haksızlığı seçmesi sebebiyle kınanmasıdır. Hareketin ve neticenin ifade etmiş olduğu değersizlik haksızlığın esasını, zihniyetin değersizliği ise kusurun esasını oluşturur.
Kusurluluk, gerçekleştirdiği fiilin bir haksızlık oluşturduğunun bilincinde olan ve hukuka uygun davranma imkan ve iktidarına sahip bulunan kişinin buna rağmen hukukun icaplarına aykırı davranma yönünde tercihte bulunması dolayısıyla kınanması, muaheze edilmesi gereğini ifade etmektedir.
Özet: Kusur veya kusurluluk, işlenen fiille ilgili olarak failin so- rumlu tutulup tutulmayacağı konusundaki değer yargıları şeklinde tanımlanmaktadır. Kusurluluğu etkileyen hallerin varlığı halinde kişi suç teşkil eden eylemden ya hiç sorumlu tutulmamakta ya da sorum- luluğu azalmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Kusurluluk suçun bir unsuru olup, failin psişik faaliyeti ile sonuç arasındaki iradi ilişkidir. Bu psikolojik ilişki kast ve taksir şeklinde ortaya çıkabilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda bunun aksine bir düzenleme yapılmamıştır. Sübjektif ceza sorumluluğun esası, kast ve taksir olarak düzenlenmiştir.
Birinci Yaş Grubu (0-12 Yaş)
Türk Ceza Kanunu'na göre suçu işlediği sırada 12 yaşını doldurmayan kişinin kusur yeteneği yoktur. Kanun maddesinde bu durum şekilde belirtilmiştir; Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur.
Kusur, şiddetli bir öfke gibi karakterin eylemlerini ve yeteneklerini doğrudan etkileyen bir sorun olabilir. Ya da karakterin güdülerini ve sosyal etkileşimlerini etkileyen basit bir zayıflık veya kişilik kusuru olabilir. Kusurlar, bir anlatıdaki karakterlere karmaşıklık, derinlik ve insanlık katabilir.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
Evlilik birliği içerisinde eşler birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü ve evlilik birliğinin doğurduğu diğer yükümlülüklere uygun davranmak zorundadır. Evliliğinin devam ettiği süre boyunca sadakat ya da diğer yükümlülüklere aykırı davranışlar boşanmada kusur olarak kabul edilir.
Kusur prensibi, faili, hak etmediği aşırı müeyyidelere karşı koruyan önemli bir kalkan işle- vi üstlenmektedir; bu prensip aynı zamanda, cezanın sadece, bizzat fail tarafından işlenmiş bulunan fiilden doğan kişisel sorumluluğa da- yandırılabilmesini de ifade etmektedir.
Kusurluluk, suçun oluştuğunun tespitinden sonra işlediği fiil ile bağlantılı olarak fail hakkında bulunulan bir değer yargısıdır (kusur yargısı). Kusurluluk suçun bir unsuru değildir.
Bu bağlamda sigorta şirketleri %75 oranındaki kusurları asli, %25 oranındaki kusurları tali saymaktadır. Son olarak adli ve sigorta tahkim heyeti tarafından belirlenmiş olan kusur oranları asli kusur için %70, tali kusur için %30 şeklindedir.
Hukukta kusur, işlediği haksızlıktan dolayı failin kınanabilmesi anlamına gelir. Kusur, ceza sorumluluğunun esasını oluşturan bir müessesedir. Ceza hukuku uygulamasında kusurluluk esastır. Ceza hukukunda “eylem olmadan haksızlık olmaz, haksızlık olmadan kusur olmaz, kusur olmamadan da ceza olmaz” kuralı geçerlidir.
Borçlunun Sorumluluğu
Kusursuz (objektif) sorumluluk, kusurlu (subjektif) sorumluluk olarak iki tarz sorumluluk söz konusudur. Kusursuz (objektif) sorumluluk, zarara sebep olma düşüncesine dayanır. Sorumluluğu doğuran olayla zarar arasında sebep-sonuç ilişkisinin varlığı yeterlidir.
Kusurun belirlenmesinde bunun yoğunluğu esas alınır. Bu esasa dayanılarak kusur; kast, olası kast, taksir ve bilinçli taksir olarak sınıflandırılmaktadır.
Zarar verenin kusuru yoksa meydana gelen zarardan da sorumluluğu yoktur. Diğer bir ifadeyle, hukuka aykırı bir davranışıyla başkasına zarar veren kimsenin sorumlu olabilmesi için, kusurlu olması gerekir.
MÜTERAFİK (ORTAK) KUSUR VE TAZMİNAT SORUMLULUĞU - Bg Hukuk Bürosu. Müterafik kusur, zarar görenin zararın meydana gelmesinde ya da zararın artmasında etkisinin bulunduğu durumlarda ortaya çıkmaktadır. Başka bir ifadeyle müterafik kusur, zarar görenin özensiz eylemleriyle zarara katılımı olmaktadır.
Araçta meydana gelen hasar onarım ve araç değer kaybı bedelinin dörtte üçünü teminat limiti dahilinde karşı aracın sigorta şirketi tarafından ödeneceği anlamı taşımaktadır. kusur oranı 100 ne demek: Kaza da tamamen hatalı olmak demektir. Diğer bir ifadeyle 8'de 8 kusur denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan küsur sözcüğü, kesr kelimesinden türetilmiştir. ''Kesir'' şeklindeki kullanımı daha yaygın olan bu sözcük az miktar, az şey demektir. Küsur ise kesirler kelimesinin çoğuludur ve aynı zamanda bir tam sayıdan arta kalan kısımlar anlamına gelir.
Buna göre, kusur yeteneğini etkileyen haller “yaş küçüklüğü”, “akıl hastalığı”, “sağır ve dilsizlik” ve “geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma” hallerinden ibarettir.
Yaş küçüklüğüne ilişkin hüküm, Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde düzenlenmiştir: “Fiili işlediği sırada on iki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/5 md.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri