kusursuz imkansızlığı bk. md. 117 anlamında kabul edebilmek için üç şart aranır. 1. imkansızlığa neden olan olay sonradan meydana çıkmalıdır. 2. söz konusu olay öngörülemez ve önlenemez olmalıdır. 3. borçlu imkansızlığın doğumuna kendi kusuru ile sebebiyet vermemiş olmalıdır.
Kusurlu imkansızlık Borçlar kanununun 112. ci maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir. “Borç hiç veya gereği gibi ifa edilmezse borçlu kendisine hiçbir kusurun yüklenemeyeceğini ispat etmedikçe, alacaklının bundan doğan zararını gidermekle yükümlüdür.”
Bu imkânsızlık geçici olabileceği gibi sürekli ve kesin de olabilmektedir. İmkânsızlık halinin, maddi, hukuki ya da ekonomik sebeplerden doğması mümkündür. Bu imkansızlık haline doktrinde “kusursuz sonraki imkânsızlık” da denilmektedir.
Giriş 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) uyarınca ifa imkansızlığı, borcun ifasının borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşması halinde borcun sona ermesidir.
Subjektif imkânsızlık ise, ifanın yalnızca borçlu tarafından yerine getirilememesidir. Örneğin yeterli bilgisi olmamasına rağmen herhangi birisine hukuki yardımda bulunacağını taahhüt eden Ģahsın ifayı yerine getirememesinde subjektif imkânsızlık vardır6.
İlgili 41 soru bulundu
Maddi İmkânsızlık: Borcun ifasının maddi olarak temin edilmesinin mümkün olmamasıdır. Doktrinde ve uygulamada maddi imkânsızlık, mücbir sebep olarak adlandırılmaktadır.
İptal kararlarından bağımsız olarak fiili imkansızlık, hukuk kuralları cevaz vermekle birlikte maddi alemde meydana gelen olaylar nedeniyle idari işlemin tesis edilememesi ya da uygulanamaması biçiminde tanımlanabilir.
Sebepsiz zenginleşme; 1- Bir edimin (ödeme mükellefiyeti olan şeyin) ifasıyla veya başka bir yolla, 2- Bir zenginleşmenin, 3- Geçerli bir sebebe dayanmaksızın, 4- Başkasına ait şeyler (veya başkasının fakirleşmesi) 5- sayesinde gerçekleşmektedir.
Savaş, seferberlik, isyan, askeri ihtilal, grev, ekonomik krizler, enflasyon, devalüasyon, para değerinin önemli ölçüde düşmesi, idari makamların kararları, devletin sınırlamaları gibi durumlar da yine beklenmeyen hal kavramına örnek verilebilir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Bazı hallerde hem alacaklı hem de borçlu taraf, birden fazla kişiden oluşabilir. Müteselsil borçluluk, alacaklının istediği borçluya borcun tamamının ifasını talep edebildiği, her bir borçlunun da alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduğu borç ilişkisidir.
Ivedi; peşin; vadesi (eceli) gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Kusuru bulunmadığı halde doğan zarardan sorumlu tutulmaya kusursuz sorumluluk adı verilmektedir. Kusursuz sorumlulukta kusur koşulu aranmadan haksız fiil nedeniyle doğan zarar sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek mümkündür.
Kusursuz sorumluluk halleri, TBK 65. madde ve devamında düzenlenmiştir. Bu durumlar, hakkaniyet sorumluluğu, özen sorumluluğu ve tehlike sorumluluğudur. Bu hallerin ortak noktası, zararın meydana gelmesinde kişinin doğrudan bir eyleminin bulunmaması ve esas olarak bir şeye sahip olması veya bir statüde bulunmasıdır.
Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
Aşırı ifa güçlüğü; sözleşmenin yapıldığı sırada mevcut koşulların, daha sonradan, taraflarca öngörülemez şekilde ve borçludan kaynaklanmayan sebeplerle değişmesi ve bu değişikliğin, borçlunun edimini aynen ifa edebilmesi için aşırı bir fedakarlığa katlanmasına sebebiyet vermesi halidir.
Umulmayan hal kavramı ile, insanların, nor- mal düzeyde bir özen çerçevesinde öngöremedikleri olaylar anlaşılmak- tadır. Mücbir sebep ile, insanların dayanmaları mümkün olmayan olaylar kasdedilmektedir.
Öngörülemezlik teorisi, sözleşmenin taraflarının iradesinden bağımsız olarak ortaya çıkan ve sözleşme kurulduğu sırada öngörülemeyen olaylar sebebiyle, sözleşmeci özel kişinin olağanüstü biçimde ağırlaşan yükünün bir kısmının idarece üstlenilmesini öngören bir teoridir.
Davacı sebepsiz zenginleşmenin şartlarının gerçekleştiğini ispatlamak zorundadır. Banka havalesi ile gönderilen paranın sebepsiz zenginleşme hükümleriyle istenmesinde ispat: Havale, hukuksal niteliği itibariyle ödeme vasıtası olup, havalenin borcun ödenmesi amacıyla yapıldığı yasal karine olarak kabul edilir.
SEBEPSİZ ZENGİNLEŞMENİN VARLIĞI İÇİN KUSUR ARANMAZ.
Sebepsiz zenginleşme konulu alacak davalarında davalı tarafın zenginleşmesinde mutlaka kusurunun bulunması gerekmez.
Örneğin yanlışlıkla A'nın bin lirası B'nin banka hesabına yatmışsa, B bin lira sebepsiz zenginleşmişken A bin lira fakirleşmiştir. Fakat bazen zenginleşme fakirleşmeden fazla yahut az olabileceği gibi, hiç fakirleşmeye sebep olmayan sebepsiz zenginleşmeler de olabilir.
Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.
Hukuk sistemimizde borçlunun borcunu yerine getirmesi için alacaklının zorlamasına izin vermediği borç türüne “eksik borç” denmektedir. Borçluyu ifaya zorlama yollarının hiçbirine başvurmanın hukuken mümkün olmadığı, borçlunun borcunu ödemeyebileceği borç türleridir.
İmkânsızlığın borçluya yüklenemediği hallerde ise sona eren aynen ifa yükümlülüğü yerine herhangi bir tazminat yükümlülüğü de doğmayacağı gibi (TBK 136/I), imkânsızlıktan alacaklının sorumlu olması halinde, borçlu, karşı edimi elde edememesi nedeniyle uğradığı zararın tazminini talep edebilir (TBK 112)19.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri