Çinili Camii. Kütahya deyince herkesin aklına ilk olarak çini gelmektedir. Şehrin en ünlü simgesi olan çinilerle süslenen harika Çinili Cami, Kütahya gezilecek yerler arasında mutlaka olması gereken güzellikte bir camidir.
Kütahya'da ne yenir? sorusunun cevabı, sini mantısı, cimcik, küp kebabı, dövmeç, göveç, ılıbada dolması, dolamer böreği, ıspanaklı şibit ve sıkıcık çorbası gibi Kütahya'nın yöresel lezzetlerinde saklı diyebiliriz.
Kiraz ve vişnesi meşhurdur. Elma, armut, şeftali, ceviz, kestane, çilek, kavun ve karpuz yetişir.
Kütahya'nın hamur işi lezzetlerinden bir diğeri ise Dolamber Böreği'dir. Evlerde misafirlere çayın yanında servis edilen bu börek, Kütahya yöresinin ve evlerin vazgeçilmez yemeğidir.
İlgili 25 soru bulundu
Kütahya'nın en meşhur yemeği unvanını almaya aday bir diğer lezzet sini mantısı. Un, yumurta ve su yoğruluyor. İç harcı için kıyma, maydanoz, karabiber karıştırılıyor.
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Kütahya'da yetişen başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve mısır olmakla birlikte Şaphane'de vişne, Pazarlar'da kiraz Simav'da ise kestane üretimi ön plana çıkmaktadır.
Malazgirt Zaferi'nin ardından XI. yüzyılın sonunda Türk uygarlıklarıyla tanışan Kütahya, Germiyanoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış olup Osmanlı Devleti bu topraklar üzerinde kurulmuştur. Ayrıca Kütahya "Türk ve dünya askerlik tarihi" nin en büyük zaferinin kazanıldığı yer olarak zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Gali : Gari anlamında. Haşheşli Gözme : Haşhaşlı Gözleme. Tarna : Tarhana.
Kütahya yakınlarında Ege ve Marmara denizleri bulunmaktadır. Ancak Kütahya'nın denize kıyısı olmadığını söylemek gerekir. Bununla beraber tektonik bir göl olan Simav Gölü Kütahya'ya bağlıdır. Aynı zamanda Kütahya'nın tek doğal gölü olması ile beraber, Türkiye çapında da önemli bir yere sahiptir.
Kütahya konut kiralarının artmasına, benzine, elektriğe, suya, doğalgaza gelen zamlara rağmen ise kesinlikle hala Türkiye'nin en ucuz şehridir. Kiralar ortalama fiyatlarda, ulaşım fiyatları keseye uygun ve üretken bir şehir olması açısından da bolluk bereket içinde gelişen bir şehirdir.
Kütahya, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Ege Bölgesi'nde yer almaktadır. Bu ilimiz Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer almaktadır. Bu ili çevreleyen illerimiz ise; Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyon, Uşak, Manisa ve Balıkesir'dir.
Kütahya'ya özgü hediyelikler olarak; çeşitli çini tabak, kase, duvar süsü, kupa, bardak takımı, fincan takımı, nihale, takı, çeşitli kutular, biblo, heykel çeşitleri, küllük gibi çini ürünler, yöreye özgü anahtarlık, magnet, açacak, kupa gibi hediyelik ürünler alabilirsiniz.
Seramiğin ve çinilerin başkenti diyebileceğimiz Kütahya, küçük bir Anadolu kenti. Ege Bölgesi'nde yer alan Kütahya'nın termal suları, çinileri, hanları meşhur.
Kütahya ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Kütahya'da Gezilecek Yerler
Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kütahya'da alışveriş keyfini de doyasıya yaşayabilirsiniz. Sağlık ve kaplıca turizmi ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya'ya en az 3 gününüzü ayırarak keyif dolu bir seyahat geçirebilirsiniz.
Aynı zamanda dünyanın en zengin su kaynaklarıyla önemli bir kaplıca merkezidir. Kütahya günümüzde de şirin, ekonomik, güvenli ve öğrenci dostu bir şehir olmuştur.
Kütahya ilinde 12 ilçe ve 1 il merkezi vardır: Kütahya (İl merkezi) Altıntaş Aslanapa.
1 porsiyon (162 gr) küt böreği 657 kaloridir. Küt böreğinin 100 gramı 58.97 gram karbonhidrat, 8.99 gram protein, 14.34 gram yağ, 2.08 gram lif içermektedir.
Kürt Böreği / Arşiv
Dilbağı, ''Kürt Böreği ismi esas olarak Mehmet Efendi'nin (böreği İstambul'da ilk kez yapıp pazarlayan) ismini bilmeyen müşterileri tarafından söylenen 'Kürt'ten aldık, Kürt'ün böreği' sözlerinden türemiştir. 'Küt' ismi son on yıldır kullanılmakta olup sonradan uydurulmuştur” dedi.
Hasan Dedem, işe gitmek için sabah erken kalkan Kürt hamallara, diğer börekler pahalı olduğundan, kıyma ve peyniri olmayan ve tok tutmak için üzerine pudra şekeri dökülen daha ucuz bir börek çeşidi yapmış.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri