Kütahya'da Çinicilik İlimizin simgesi ve onu bütün dünyaya tanıtan “Çinicilik” Kütahya'da en önemli sanat dalı olmanın yanı sıra halkın önemli bir geçim kaynağı olma özelliği de taşır. Kütahya'da Hititlerle başlayan seramik yapımı Osmanlı dönemi sonuna kadar sürekli gelişme göstermiştir.
Yemeden dönülmemesi gereken meşhur lezzetler; Sini Mantısı, Cimcik, Ispanaklı Şibit, Dolamber Böreği, Haşhaşlı Gözleme, Ilıbada Dolması, Tirit, Gökçümen Hamursuzu, Tosunum Böreği, Sıkıcık Çorbası, Kızılcık Tarhanası, Küp Kebabı, Kütahya Usulü Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Yufka Tatlısı, Hekmane Erik Hoşafı'dır.
Malazgirt Zaferi'nin ardından XI. yüzyılın sonunda Türk uygarlıklarıyla tanışan Kütahya, Germiyanoğlu Beyliği'ne başkentlik yapmış olup Osmanlı Devleti bu topraklar üzerinde kurulmuştur. Ayrıca Kütahya "Türk ve dünya askerlik tarihi" nin en büyük zaferinin kazanıldığı yer olarak zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Kütahya' nın sembolü olan ve onu bütün dünyaya tanıtan çinicilik, önemli bir sanat kolu olmanın yanı sıra, Kütahya' da aynı zamanda bir geçim kapısıdır. Geçmişi Friglere kadar uzanan seramik yapımı zaman içinde sürekli gelişme göstermiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Kütahya'da, çok eski dönemlerden beri gümüş madeni çıkarılmakta ve işlenmektedir. Bu nedenle gümüş işlemeciliği de zaman içinde gelişmiş bir el sanatıdır. Telkarilik olarak da bilinen bu el sanatımız ile ilgili Dumlupınar Üniversitesi- Altıntaş Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yapılan çalışmalarla sürdürülmektedir.
15 Temmuz 1921 tarihinde Yunan işgaline uğrayan İlçe, 5 Eylül 1922' de işgalden kurtulmuştur. Cumhuriyetin ilanı sonrası 1932 yılında Kütahya İli Tavşanlı İlçesine bağlanmış, 1 Nisan 1960 tarihinde Kütahya İli' nin 6. İlçesi olmuştur.
Halil Kemal Efendi (1870/1871; Gediz, Kütahya - 1933; Gediz, Kütahya), Milli Mücadele (Türk Kurtuluş Savaşı) yıllarında Kütahya'nın Gediz ilçesi Müftüsü, icazet (diploma) verme yetkisine sahip, müderris ve İstiklal Savaşı gazisidir. Gedizliler arasında şöhret olan ismi Hoca Kemal Efendi ve lakabı da Hocazade'dir.
Yıllarca, Kütahya'daki kamu yatırımlarının özel yatırımları engellediği bahanesi öne sürüldü. İş sahipleri, nitelikli esnafl ar işlerini bırakıp kamuda görev yapmaya başladı. Yerlerine yeni elemanlar da gelmedi. Dolayısıyla küçük ve orta ölçekli sanayi gelişemedi, büyük sanayi yatırımlarına zemin yaratılamadı.
Kentin Yunanca adı Kotyaion, Roma dönemindeki adı ise Cotyaeum'dur. Eski kaynaklara, sikke ve yazıtlara göre Kütahya'nın antik dönemdeki adı “Kotiaeion” (Cotiaeion)'dur. Ünlü Antik Çağ coğrafyacısı Strabon bu adın, “Kotys'in Kenti” anlamına geldiğini belirtmektedir.
Kütahya'da gezerken yöreye özgü; tarhana, börek, incir tatlısı, yaren, cimcik, mercimekli börek, haşhaşlı ekmeği gibi yiyecek ürünleri tadabilir ve geziniz dönüşünde yiyecek ürünlerden hediyelik olarak sevdiklerinize götürebilirsiniz. Kütahya'da meşhur ürünler olarak çini işlemeli ürünler her yerde satılmaktadır.
ADI İNCİR UYUTMASI. KÜTAHYA'YA ÖZGÜ OLAN BU TATLI KOLAY YAPIMI VE HAFİFLİĞİYLE SOFRALARINIZDAKİ YERİNİ ALACAĞA BENZİYOR.
Burada; aynalar, çini tabak, bardak, vazo gibi rengarenk harika hediyelik eşyalar bulunmaktadır, Kütahya gezisinde mutlaka uğramalısınız. Bu mekandan alacağınız ürünler, düşük fiyattan yüksek fiyata doğru değişiklik göstermektedir. Kendi zevkinize uygun bir ürün bulup, evinize ve arkadaşlarınıza götürebilirsiniz.
Kütahya'dan hediye olarak ne alınır? Çinileriyle adını sık sık duyuran Kütahya'dan sevdiklerinize çini tabak, kupa, kâse , fincan takımı, heykel gibi çini ürünleri satın alabilirsiniz.
Kütahya konut kiralarının artmasına, benzine, elektriğe, suya, doğalgaza gelen zamlara rağmen ise kesinlikle hala Türkiye'nin en ucuz şehridir. Kiralar ortalama fiyatlarda, ulaşım fiyatları keseye uygun ve üretken bir şehir olması açısından da bolluk bereket içinde gelişen bir şehirdir.
Kütahya ilinde 12 ilçe ve 1 il merkezi vardır: Kütahya (İl merkezi) Altıntaş Aslanapa.
Kütahya ilinin nüfusu 576.688'dir. Bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüz ölçümü 11.632 km2'dir. İlde km2'ye 50 kişi düşmektedir. 2021 TÜİK verilerine göre 13 ilçe, 28 belediye, bu belediyelerde 222 mahalle, ayrıca 546 köy bulunmaktadır.
Kütahya yakınlarında Ege ve Marmara denizleri bulunmaktadır. Ancak Kütahya'nın denize kıyısı olmadığını söylemek gerekir. Bununla beraber tektonik bir göl olan Simav Gölü Kütahya'ya bağlıdır. Aynı zamanda Kütahya'nın tek doğal gölü olması ile beraber, Türkiye çapında da önemli bir yere sahiptir.
Kütahya, Ege Bölgesi'nin iç bölümlerinde kalmıştır ve Yellice Dağı'nın kuzey bölümünde kurulmuştur. İç Batı Anadolu'da kalan Kütahya'nın komşuları ise Afyon, Bilecik, Manisa, Balıkesir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir ve Konya'dır.
Kütahya'da Gezilecek Yerler
Yemyeşil doğası ve tarihi yapılarıyla dikkat çeken Kütahya'da alışveriş keyfini de doyasıya yaşayabilirsiniz. Sağlık ve kaplıca turizmi ile de her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kütahya'ya en az 3 gününüzü ayırarak keyif dolu bir seyahat geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri