Göz kuruluğu sık görülen göz kaşıntısı nedenleri arasında yer alır. Yaşa bağlı olarak ya da farklı nedenlerle göz kuruluğu sorunu yaşayan kişilerin gözlerinde kaşıntı olur. Diyabet ve romatoid artrit gibi rahatsızlıklar göz kuruluğuna neden olabilir.
Göz kaşıntısı ve sulanması için evde uygulayabileceğiniz yöntemler arasında; ılık su, yeşil çay, patates, elma sirkesi, salatalık, aloe vera, tuzlu su ve çemen tohumu yer alır. Bu sayılan besinleri deneyerek gözlerinizin kaşıntıdan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.
Çoğu zaman, gözlerdeki kaşıntı alerjik nedenlerden ve hava kirliliğinden kaynaklanır. Polen, toz ve çimen gibi tahriş edici maddeler (alerjenler) göz çevresindeki dokularda histamin adı verilen bileşiklerin salınmasına neden olur. Histamin salınımı da gözde kaşıntı, kızarıklık ve göz kapaklarında şişliğe neden olur.
Yorgunluk ve strese bağlı vücut direncinin azalması ve mevsim değişikliği gibi nedenlerden dolayı meydana gelen göz kaşıntısı, grip ve nezle gibi hastalıkların da habercisi olabilir. Bunların yanı sıra kornea zedelenmesi gibi etkenler de gözlerde kaşıntının nedenleri arasında gösterilebilir.
Genellikle kaşıntıyı hafifletmek için antihistamin göz damlaları kullanılır. Alerjenleri önlemede ve kaşıntıyı hafifletmede çok etkilidirler. Bununla birlikte, ilaç tedavilerine ek olarak, kaşıntıyı gidermek için botanik çözeltiler de uygulanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Gözyaşı bezlerindeki sorunlar veya gözyaşı kanallarındaki tıkanıklık gibi problemler de gözde kuruluk ve kaşıntı yapabilir. Kuru göz tedavisinde gözyaşı damlaları kullanılabilir.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Göz kaşıntısı tehlikeli mi? Göz kaşıntısı, genellikle alerji, enfeksiyon ve çevresel faktörlere bağlı olarak meydana gelir. Doğal yöntemlerle etkileri azaltılabilen göz kaşıntısı, şiddetli olduğunda göz doktoruna başvurmayı gerektirebilir.
Göz Dokularına Zarar Verir
Gözleri kaşıma, mekanik olarak ayrıca göz dokularında zedelenmeye yol açabilir. Kaşınma hissine yol açan şey örneğin; kirpik ya da bir yabancı cisim olduğunda bunlar göz dokularına ilave zararlar da verebilir.
Vücudun tümünde veya herhangi bir yerinde çoğunlukla yanma ve batma, ısırılma veya böcek geziyormuş hissi uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı, çoğu kez cildi ovalayarak veya çizerek rahatlama arzusunu uyandıran hoş olmayan bir durumdur. Kaşıntı uzun süre devam ettiğinde uyku, endişe ve depresyona yol açabilir .
Göz kuruluğu rahatsızlığına yol açan en önemli etken gözyaşının az salınmasıdır. Bununla birlikte mevcut gözyaşının buharlaşması da kuru göz sendromuna yol açabilir. Gözün kemik duvarının üst dış köşelerinde bulunan gözyaşı bezleri gün içerisinde düzenli olarak salgı verir.
Gözlerde kaşıntı, batma, yanma, kızarıklık, bulanık görme, ışığa duyarlılık gibi belirtiler gösteren göz kuruluğu; yaşam kalitesini ve göz sağlığını bozuyor.
Reçetesiz suni göz yaşı adı verilen göz damlaları, rüzgar, kuru ve tozlu havalardan uzak durmak, özellikle güneşli havalarda koruyucu güneş gözlüğü kullanmak, bol su içmek, gözleri yeterince dinlendirebilmek için en az 7-8 saat uyumak ve gözleri temiz ve nemli tutmak göz kuruluğunu geçirmeye yardımcı olur.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Göz kuruluğu geçer mi? Evet geçebilir. Kirpik dibi iltihabı ( göz kapağı kuruluğu ) sebebiyle gözyaşının yağ katmanı üretimi bozulur, gözyaşı çok kolay uçar ve göz kuruluğu gelişir. Bu vakalarda kirpik dibi iltihabının (göz kapağı kuruluğu) tedavisi göz kuruluğunun da düzelmesini sağlar.
Kirpik dibi iltihabına Blefarit denir. Kirpik diplerinde kronik kaşıntı , pullanma ve kirpiklerde dökülme ile seyreder. İki tiptir ; bir tipi mikrobik Stafilakoklara bağlı , diğer tipi seboreik tip kirpik diplerindeki yağ metabolizması bozukluğuna bağlıdır . Kirpik dibi hijyeni çok önemlidir .
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Bir alerjen gözünüze temas ettiğinde, gözünüzdeki bazı hücreler (mast hücreleri) alerjenle mücadele etmek için histamin ve başka maddeler salgılar. Bu reaksiyon sebebiyle gözünüz kızarır, kaşınır ve sulanır. Gerek iç gerek dış mekânlarda, havada bulunan alerjenler pek çok göz alerjisine yol açar.
Kanser tedavisi sırasında neden kaşınırız? Kanser tedavilerinin neden olduğu kaşıntı, çeşitli mekanizmaların bir sonucudur. Birçok tedavi, pruritin kaynağı olan yoğun cilt kuruluğuna yol açar. Diğer tedaviler cildi ışığa duyarlı hale getirerek kızarıklık ve cilt tahrişine neden olur ve bu da kaşıntıya neden olur.
Uykusuzluk göz kuruluğuna yol açabilir. Göz kuruluğuna bağlı ağrı, batma, yanma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, kızarıklık ve bulanık görme görülebilir.
Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
Göz kuruluğu, gözyaşlarının gözler için gerekli nemlendirmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı gözleri nemlendirmede yetersiz kalabilir. Yetersiz gözyaşları göz kuruluğuna sebep olabilirken, göz yaşının kalitesiz olması da yine kuruluğa sebep olur.
Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder. Zeytinyağı: Göz kuruluğuna zeytinyağı ilaç gibi gelecektir.
Yeşil Çay Özü:
Yeşil çay içindeki bazı bileşenler göz kuruluğuna iyi gelen etkiler sergilemektedir. Yeşil çayı demleyerek bir bez veya pamuk eşliğinde, ılık bir şekilde günde bir iki kez göz kapaklarınıza uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri