Gram (sembolü g), metrik sistemde bir
Bir nesnenin ağırlığını öçmek için kütle kullanılır. Örneğin, basküle çıktığınızda vücudunuzun kütlesini ölçersiniz. Metrik ölçüm sisteminde, en sık kullanılan kütle birimleri gram ve kilogramdır.
Kütle ve ağırlık birbirlerinden farklı kavramlara ve özelliklere sahiptir. Ağırlık, temel birimi Newton (N) olan ve yerçekimi tarafından cisme etki eden kuvvet olarak tanımlanırken, kütlenin temel birimi kilogramdır (kg) ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
1000 gram, 1 kilograma eşittir. Kilo kelimesi 1000 demektir. Yani aslında 1 kilogram dediğimiz zaman 1000 gram ifadesini kullanmış oluruz.
İlgili 25 soru bulundu
Gram (sembolü g), metrik sistemde bir kütle birimidir. Uluslararası Birimler Sistemi'nde temel kütle birimi olarak kabul edilen kilogramın binde biri veya 1×10−3 kg olarak tanımlanır.
Kütle, bir cismin özündeki niceliklerin ölçüsüdür. Aynı zamanda cismin hareket etmeye karşı gösterdiği direnç olarak da adlandırılabilir. Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır.
Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişmektedir. Kütlenin birimi olarak kg veya g, kilogram/gram kullanılır. Fakat ağırlık birimi Newton yani N'dir. Kütle ve ağırlık arasındaki en önemli fark ise kütle, bir cisimdeki madde miktarıdır.
Kütle, fizik derslerinin temel bir konusu olmakla birlikte fen derslerinde de işlenen bir alandır. Ay ve Dünya'da veya uzay boşluğunda tüm cisimler mevcut kütlelerini korumaktadır. Örnek verilecek olursa, Dünya'da mevcut kilogram ağırlığı 65 olan bir astronot, uzayda veya Ay'da da 65 kilogram olarak ölçülür.
Dinamometreye etki eden kuvvet azaldıkça yaydaki uzama miktarı artar. Ağırlığın birimi Newton'dur. Dünya üzerinde kutuplardan ekvatora doğru gidildikçe Dünya'nın cisimlere uyguladığı kütle çekim kuvveti değişmez. Ağırlık cismin kütlesi ile ters orantılıdır.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Kütle ve Ağırlık Arasındaki İlişki
Küte, herhangi bir cisimdeki madde miktarını ifade eder. Bu madde miktarı aynı cisim için dünyanın her yerinde aynı kalır. Doğal olarak kütle değişmez. Ağırlık ise yerçekiminin kütle üzerindeki etkisidir.
1 kg (kilogram) = 1000 gr (Gram)
Görüldüğü üzere 1 kilogram 1000 grama eşittir. Bu doğrultuda farklı ağırlığa sahip olan yapıları o şekilde davranma çevirmek mümkün. Aynı zamanda gram üzerinden de yeni kilograma çevirme işlemi yapılabilir.
Önce kilogramı, grama çevirelim. Kilogramdan grama gidelim, daha sonra da gramdam miligrama gidebiliriz. 3 kilogram eşittir 3 çarpı 1000 gram.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde kitle, bir yerde toplanmış, bir araya gelmiş insan topluluğu, kütle olarak tanımlanıyor.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
– eşit kollu terazi ile ölçülür, genellikle m ile gösterilir ve metrik sistemde birimi kg 'dır. Bir cismin ağırlığı, dünyanın cisme uyguladığı kütle çekim kuvvetidir.
Ağırlık, yer çekimi kuvveti demenin başka bir yoludur. Kütleyi W = F g = m g formülünü kullanarak bulabiliriz.
Bir kişinin ya da nesnenin ağırlığı, maruz kaldığı yer çekimi kuvvetine göre değişiklik gösterir. Örneğin, dünyadaki ağırlığınızla ay yüzeyindeki ağırlığınız birbirinden farklıdır. Elektrikli ev aletleri arasında sıklıkla tercih edilen tartı ise nesnelerin ya da kişilerin kütlesini ölçer.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Kütle: Bütün nesnelerin sahip oldukları madde miktarı kütle olarak bilinir. - Kütle hem eşit kollu terazide hem de elektronik terazide ölçülebilmektedir. - Kütle her yerde her zaman aynıdır ve değişmez. - Kütle birimi gram (g), kilogram ise (kg) şeklinde ifade edilir.
Kütle ise skaler veya yönsüz bir büyüklüktür. Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır. Ülkemizde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır.
kental, 100 kilogramlık ağırlık birimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri