Bir maddenin hacmini hesaplamak istersek genişliği, yüksekliği ve eni çarpılır. Kütlelerde ise özkütle ve hacim çarpıldıktan sonra istenen değer elde edilir.
Kütleyi ölçmek için kullanılan birim kilogramdır. Kütleyi doğrudan ölçmek zordur. Bu yüzden kütleyi ölçmek için eşit kollu terazi kullanılır. Ayrıca cismin ilk olarak ağırlığını yaylı kantarla ölçüp daha sonra kütlesini hesaplayabiliriz.
Maddelerin belirli bir kütlesi ve hacmi bulunur. Günlük yaşamımız içerisinde bazı araç ve gereçleri kullanarak maddelerin kütlesi ve hacmine ölçebiliriz.
Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Uluslararası birimler sisteminde temel ağırlık birimi kilogramdır (kg). Dekagram, desigram, gram, hektogram, miligram, santigram olarak birimleri de vardır. Ülkemizde sıvı ölçü birimi olarak litre kullanılmaktadır. Litre, bir hacim ölçüsü birimidir.
İlgili 34 soru bulundu
Kütle değişmez ve birimi kg. olduğu için kefeli terazi ile ölçülür.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
Hacmi ölçülmek istenilen sıvı dereceli kaba konularak, kap üzerindeki hacim değeri ölçülür. Bu değer sıvının hacim değeridir.
Düzgün bir cismin hacmini bulmak için en, boy ve yükseklik ölçüleri çarpılarak sonuç bulunur. Düzgün şekle sahip olmayan maddelerin hacimleri ise 'dereceli silindir' veya 'taşırma kabı' ile bulunur ve çıkan sonuçlar m3 birimine çevrilir.
“kg” sembolü ile ifade edilen kilogram, kütlenin SI birimidir.
Kütle her yerde aynı değere sahiptir. Kütlenin SI birim dizgesindeki birimi kilogramdır. Bu kg. olarak kısaltılır. Kullanılan diğer birimler gram, tondur.
Formülü m/v yani kütle/hacimdir. Sabit sıcaklık altında saf bir maddenin kütlesi ile hacmi orantılıdır. Kütle/hacım oranı yoğunluğu verir ve yoğunluk saf maddeler için sabit sıcaklık ve basınç altında sabittir.
Bir cismin veya maddenin kütlesini ölçmeye yarayan alete terazi, teraziyle kütle ölçme işlemlerine de tartma denir.
Öncelikle kütle, bir cismin değişmeyen madde miktarıdır. Ağırlık ise kütleden farklı olarak bir cisme etki eden yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü ifade etmektedir. Kütle, eşit kollu terazi ile ölçülür. Ancak ağırlık ise dinamometre ile ölçülmektedir.
Kütle eşit kollu terazi ile ağırlık dinamometre (veya aylı el kantarı) ile ölçülür. Kütle yönsüz (skaler), ağırlık ise yönlü (vektörel) büyüklüktür. Ağırlık cismin bulunduğu yere göre değişirken kütle değişmez. (Farklı gezegenlerde cisme uygulanan kütle çekim kuvveti farklı olduğu için ağırlık değişir).
Hacim, geniş bir miktar olarak nitelendirilir. Bir cismin hacmi ise, cismin içerdiği madde miktarı ile doğru orantılıdır. Bir sıvının hacmini kolaylıkla ölçmek için, dereceli bir silindire dökülebilir ve sıvının serbest bir yüzeyinin oluşturduğu menüsküsün dibine doğru karşılık gelen bir gösterge okunabilir.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Toplam 6 yüzü ve 12 ayrıtı bulunan küpün hacim hesaplaması da üç ayrıtın birbirleriyle çarpılması sonucu elde edilmektedir. Bu tanımı sayılar üzerinde şu şekilde örnekleyebiliriz. Bir ayrıtının uzunluğu 4 olan bir küpün hacmi 4x4x4 çarpımı üzerinden bulunmaktadır ve kısaca 4ün küpü olarak ifade edilmektedir.
Örneğin, 1.0 kilogram kütleye sahip bir cisim Dünya yüzeyinde tam olarak 9.81 newtona karşılık gelmektedir. Cismin kütlesi ağırlığa çevirilirken yer çekimi kuvvetiyle çarpılır. Newton birim kuvvetken, kilogram kütlenin birimidir.
İki kavram arasında önemli farklar vardır. Öncelikle kütle kavramı, cismin değişmeyen miktarını ifade eder. Ağırlık ise cismi etkileyen yer çekimi kuvvetinin büyüklüğünü anlatır. Kütlenin ölçü aleti eşit kollu terazi iken ağırlığı ölçmek için dinamometre kullanılır.
Gazların hacmi sıcaklığa ve basınca bağlı olarak değiştiği için gazların hacminin hesaplanmasında, gaz ile sıvının yer değiştirmesi yöntemi kullanılmaktadır. Geometrik şekildeki, dikdörtgenler prizması, küp, silindir, kare piramit, küre ve koni şeklindeki katı cisimlerin hacimleri boyutları ölçülerek hesaplanır.
Düzgün olan bir şeklin hacmini bulmak adına uzunluk, en (genişlik) ve yükseklik ölçüleri birbirleri ile çarpılır. Sonuç olarak maddenin hacmi bulunur.
Diğer bir deyişle, bir maddenin kütlesinin hacmine oranı yoğunluğu ifade etmektedir. Yoğunluğun diğer bir adı "özkütle"dir. Maddelerin yoğunluğu "d" harfi ile gösterilir. Birimi ise kg/m³'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri