Renk geçişlerinden ve yaşadıkları yerin ambiyansından bizler onları beyaz renkli olarak görürüz. Kutup ayıları çok iyi bir avcı olmasının yanı sıra saklanma konusunda da oldukça beceriklidirler. Hem karada hem de suda oldukça çevik bir şekilde avlanabilirler.
Kuzey Kutbu'nda bulunan içilebilir suların çoğunluğu, tahmin edebileceğiniz gibi donmuş durumdadır. Bu bizim için sorun oluşturabilir ama kutup ayıları için asla! Çünkü onların su içmelerine gerek yok, ihtiyaçları olan H2O'yu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal tepkime ile elde edebilirler.
Kutup ayısı, penguen, kutup tilkisi ya da balina… Hepsinin ortak özelliği, kürkleri ya da derilerinin altındaki yağ tabakasıyla soğuktan korunmalarıdır. Hayvanların, vücut sıcaklıklarını düzenleyebilme özellikleri çok sıcak ya da çok soğuk ortamlara ayak uydurmalarını sağlar.
Birkaç istisna dışında tüm memeliler ve kuşlar sıcakkanlıdır; tüm sürüngenler, böcekler, örümcekler, amfibiler ve balıklar ise soğukkanlıdır. Bir hayvanın sıcak ya da soğukkanlı olması vücut sıcaklığına bağlıdır. Memeliler ve kuşlar gibi sıcakkanlı canlılar iç sıcaklıklarını sabit tutmaya çalışır.
Karla kaplı bir ortamda su sıkıntısı yaşanmayacağını düşünmeyin zira olan suyun büyük kısmı donmuş durumda bulunur. Ama bu durum kutup ayıları için sorun teşkil etmez, çünkü onlar su içmezler! Bedenleri yağ yıkımı sırasında gerekli olan su bileşenini yani H₂O'yu üreterek su ihtiyacı duymalarını engeller.
İlgili 34 soru bulundu
Kutup ayıları 255 güne kadar aç kalabiliyor
Uzmanlar, yetişkin kutup ayılarının 255 güne kadar aç kalabildiklerini fakat yavruların açlığa uzun süre açlığa dayanamadıklarını söylüyor.
İlk olarak "Kutup ayısı yiyen mi varmış?" sorusunu yanıtlamak gerekiyor. Grönland gibi bölgelerde gerçekten de kutup ayısı eti yiyen insanlar bulunuyor, fakat karaciğerini asla yemiyorlar.
ABD'nin kuzeybatı ucundaki Alaska eyaletinde ölümle sonuçlanan kutup ayısı saldırısı çok sık rastlanan bir şey değil ama uzmanlar buzların erimesi hızlandıkça ayılarla insanların daha sık karşılaşmasının kaçınılmaz olacağına dikkat çekiyor.
Kutup ayılarının en sevdikleri besin balıktır. Beslenme düzenlerinin büyük bir çoğunluğunu ise balıklar oluşturmaktadır. Aynı zamanda kutup ayıları su içmezler Vücutları gerekli olan suyu yağ yakımı sırasında gerçekleşen kimyasal bir tepkimeyle elde edebilmektedir. Bu şekilde buzullarda su aramak zorunda da kalmazlar.
Kutup ayısı hem karada, hem denizde, hem buzda, hem de su içinde zorlanmadan avlanır. En çok balık ve foklarla beslenir. Aç kaldığı zamanlarda yüzen buz parçaları üzerine binip kilometrelerce uzaklara giderek besin arar.
Boz ve siyah ayıların aksine, kutup ayıları kış uykusuna yatmazlar. Yıl boyunca bir seferde 7-8 saat uyurlar.
Balina, denizaslanı, penguen gibi sıcakkanlı hayvanlar hava sıcaklığının çok düşük olduğu kutup bölgelerinde yaşayabilir. Bu canlıların vücut sıcaklıkları, derilerinin altındaki yağ tabakası ısıyı yavaş ilettiği için, ortam sıcaklığından etkilenmeksizin sabit kalabilir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Kutup ayılarının nesli tükenir ise Kutup ayılarının beslendikleri balık türleri artar, fok balığı oranı artar. Yani ekosistem olumsuz etkilenir.
Danimarka'da askeri yetkililer, Arktik bölgesinde kutup ayısının bir belgesel ekibi üyesinin elini ısırması ve insanlarla birkaç kez yakın temasta bulunmasını gerekçe göstererek ayının vurulup öldürülebileceğini duyurdu.
Yani kutup hayvanları - kürklerinin yanında - yağlı bedenleri sayesinde de üşümezler, diye sonuca ulaşır.
Toronto Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir. Küresel ısınmanın etkileri, dünyanın birçok yerinde çeşitli değişikliklere yol açıyor.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar.
Beyaz renkteki kürkleriyle bildiğimiz kutup ayılarının kıllarında beyaz renk pigmenti yoktur ve derileri siyah renktedir. Kutup ayılarının kürklerindeki tüylerin içi boş ve şeffaftır. Kılların içindeki boşluktaki hava Güneş'ten gelen tüm dalga boylarındaki ışınları yansıttığından kutup ayıları beyaz renkte görünür.
Fakat kutup ayıları hamile oldukları dönemde ya da emzirme sürecinde inlerinden dışarı çıkmazlar. Bu durum, enerji harcamamak ve yavrularını çok daha iyi beslemek adına metabolizma faaliyetlerini düşürmek içindir. Söz konusu durum, kış uykusu olarak nitelendirilemez. Yani kutup ayıları kış uykusuna yatmaz.
Ancak dişi ya da erkek, özellikle karada olduklarında, kutup ayılarının korkması gereken başka hiçbir hayvan yoktur! Zaten foklar başta olmak üzere Ren geyiği, misk öküzü, kutup tilkisi gibi pek çok hayvan onların avı olabilir.
Ayıların iyi göremediğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer rüzgar size doğru esiyorsa kokunuzu almayacaktır. Ayı 50 metre yakınınıza geldiğinde, yere yatın ve yüzünüzü yere değdirin. Ellerinizi başınızın üzerinde kenetleyin.Boynunuzu, kulaklarınızı ve kafanızı koruyun.
Penguenler yalnızca Antarktika'da yaşar. Kutup ayıları penguenlerin tadını bilmezler. Çünkü doğal yaşamda ikisi neredeyse hiçbir zaman bir arada bulunmaz.
Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu. Kedi, köpek gibi günlük hayatta emzirdiği görebileceğin canlılarda da aynı manzarayı görebilirsin çünkü birçok memeli türün devamını sağlayabilmek adına birden çok yavru doğurmakta nitekim bunların çok azı erişkinliğe ulaşmaktadır.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Yapılan bir araştırma, doğada sayıları 25 bine kadar gerileyen kutup ayılarının soyunun 2100 yılına kadar tükenebileceğini ortaya koydu. Yapılan bir araştırma, iklim değişikliği nedeniyle 2100 yılına kadar doğal ortamda yaşayan kutup ayılarının soyunun tükenebileceğini ortaya koydu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri