Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'daki bir cismi düşünürsek; yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, Ekvatora yaklaştıkça ağırlık azalır.
Dinamometre ile ölçülür. Bir cismin ağırlığı ekvatordan kutuplara gidildikçe artar. Bir cismin kütlesi değişmediği halde ağırlığı bulunduğu yüksekliğe ve enleme göre değişir. Ağırlık kütlenin çekim kuvveti ile çarpılmasıyla bulunur.
Ağırlık, cismin kütlesine ve cisme etki eden çekim kuvvetine bağlıdır. Yer çekimi kuvveti deniz seviyesinden yükseklere çıkıldıkça azalır. Bu da cismin ağırlığının azalmasına neden olur. Ayrıca ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe yer çekimi kuv- veti artar.
Ağırlık, bir nesnenin kütlesine bağlı olarak ve o nesneye etkiyen yer çekimi kuvvetinin artıp azalmasına bağlı olarak değişir.
İlgili 45 soru bulundu
Ölçü aracı dinamometredir. Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Kütle – Ağırlık karşılaştırma
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Ağırlık iki gezegenin farklı Yerçekimi ivmesine sahip olması nedeniyle değişirken kütle sabit kalır. Günlük kullanımda madde miktarı olan kütle ve maddeye etki eden yerçekimi kuvveti olan ağırlık karıştırılabilmektedir; ağırlık birimi olarak yanlışlıkla kg kullanılmaktadır.
Bir nesnenin ağırlığı, nesneyi Dünya'dan uzaklaştırırsak veya başka bir gezegene koyarsak değişir; çünkü nesneye etki eden yer çekimi değişecektir. Ancak nesne Dünya'da da olsa uzayda da olsa kütlesi aynı kalır.
Eğer cismin ağırlığı artarsa hızı azalır. Eğer cismin ağırlığı azalırsa hızı artar. Cismin ağırlığı,kütlesi artarsa yapılan iş artar.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Kütle değişmez, sabittir ama cismin ağırlığı her gezegende farklı olabilir. Ağırlık ile kütle birbirinden ayrı kavramlardır. Cismin ağırlığı hesaplanırken, kütle ile yerçekimi kuvveti çarpılır. O yüzden yerçekimi kuvveti her gezegende farklı olduğundan, cismin ağırlığı da her gezegende farklı olacaktır.
Yolculuğun her anında kütlesi eşittir. Astronot dünyadan uzaklaşıp Ay'a yaklaştıkça dünyanın uyguladığı çekim kuvveti azalmaya Ay'ın uyguladığı çekim kuvveti ise artmaya başlar. Ay ve dünyanın çekim kuvvetlerinin eşit olduğu noktada astronotun ağırlığı sıfır olur.
Kütle çekiminin bir kütleye nasıl etki ettiğinin bir ölçüsüdür. Eğer Dünya'da 60 kilogramlık bir kütleye sahipseniz Ay yüzeyinde de 60 kilogramlık bir kütleye sahip olursunuz. Ancak Ay'daki çekim kuvveti Dünya'dakinin yaklaşık 6'da 1'i olduğu için Ay'daki ağırlığınız Dünya'dakine kıyasla 6'da 1'dir.
Ağırlık bir cisme etki eden kütleçekim kuvvetidir. Evrende kütleçekim kuvvetinin sıfır olduğu bir nokta yoktur. Çünkü kütleçekim kuvveti iki cisim arasındaki mesafenin karesiyle ters orantılıdır.
Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Bu bizde kütlenin artmış olabileceği algısını oluşturabilir. Ancak tüm bu bölünmeler büyüme ve oluşumlar yine dünyadaki var olan kütleden elde edildiği için dünya kütlesi yine sabittir.
Kütlesi olan her şeyin bir çekimi vardır. Cisimler büyüdükçe etraflarına uyguladıkları çekim yani kütle çekimi artar. Ayrıca kütle çekimi uzaklıkla azalır.
Kütle uzayda ister sabit hızda gidiyor ister sabit duruyor olsun hızlanma ve yavaşlamaya direnç gösteren şeydir. Bunun dışında kütle Newton mekaniğinde basittir: Artmaz veya azalmaz. Bir cismin kütlesi hızlanırken, yavaşlarken ve yön değiştirirken (ki ivmelenmenin bir türüdür) değişmez.
Belirtildiği gibi, belli bir bölgede çok sayıda kütlenin bulunmasına (kütle öbeklenmesine) bağlı olarak da kütleçekim ivmesi değişebilir. Büyük şehirlerde büyük binalar ve çok sayıda insan olabileceği için farklılıklar gözlenir.
Bunun yanı sıra ağırlık ise, kütle üzerine etki eden yerçekimi kuvveti büyüklüğüdür ve dinamometre ile ölçülür. Vektörel büyüklüğü ifade eden ağırlık unsuru, maddenin bulunduğu yere göre değişkenlik gösterir. Bunun nedeni, her gezegende bulunan kütle çekim kuvvetinin farklılık göstermesidir.
Ağırlıklar devamlı, her antrenmanda artırılmamalıdır, 2 ya da 3 haftada bir artırılmalıdır (4).
Suyun bir cismi kaldırma sebebi suya konulan cismin kendi hacmi kadar sudan hafif olmasından dolayıdır. Cisim suya kendi ağırlığı kadar suyun hacmi kadar batar. Örneğin 4 desimetreküp 2 kiloluk cismin suya yarısı batar.
Kütleçekim ya da çekim kuvveti, kütleli her şeyin gezegenler, yıldızlar ve galaksiler de dahil olmak üzere birbirine doğru hareket ettiği (ya da birbirine doğru çekildiği) doğal bir fenomendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri