Kafa kemiklerinden herhangi birinin kırılmasına denir. Kafatasının kırılması için kafaya ağır bir darbe almak gerekir ve en sık sebep trafik kazası ve düşmedir. Fakat daha az şiddette olmasına rağmen sert cisim ile kafaya darbe alınmasında da kırıklar oluşabilir.
Boksda kafaya yerçekiminin 100 katı bir kuvvet uygulanır ve bu, insanı birdenbire öldürebilir. Ring- de veya maçtan birkaç gün sonra beyin kanaması olabilir. Yumuşak, pelte gibi beyin, yumrukla ivme kazanmış kafatası içinde döner ve bu sırada kan da- marları gerilerek kopar.
Kafa travmasında sadece kafatası derisi kesilip yaralanabileceği gibi, kafatası kemikleri kırılabilir hatta beyin hasarı olabilir.
Kafa kemiği kırıklarında travmanın olduğu yerde, ağrı, şişlik, kanama, kişide kusma, bilinç bulanıklığı, burun kanaması, yüzde hissizleşme, göz altlarında ya da kulak arkasında morluk, burundan şeffaf su gelmesi (beyin omurilik sıvısı) ve baş dönmesi gibi bulgular gözlemlenebiliyor.
Hafif kafa travmaları genellikle daha kısa bir sürede iyileşirken, ciddi travmaların iyileşme süreci daha uzun olabilir. Hafif kafa travmaları genellikle birkaç gün ile birkaç hafta içinde iyileşebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kafa travması sonrası ilk 24 ve 48 saat çok önemlidir. Travma sonrası açık yara olmasa bile kafası kırıkları veya beyin kanaması meydana gelebilir. Eğer kanama sızıntı şeklindeyse ilk saatlerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle ilk 24 saat hastanın yanında bir refakatçi bulunması tavsiye edilir.
Kemik parçalarının içeri doğru çökmesi ile olur. Genellikle alttaki beyin tabakasında yaralanmaya neden olur. Eğer bu olursa beyindeki oluşan hasar ameliyat sonrası düzelmeyebilir. Bu kırık türlerinde epilepsi olma sıklığı yüksektir.
Çatlak şeklindeki, kemiğin yer değiştirmediği ya da beyinde çökmeye neden olmadığı durumlarda tedaviye gerek yoktur. Ancak hastalar beyin kanamasına yol açma ihtimaline karşılık takipte bırakılırlar. Ve birkaç saatte de taburcu edilirler. Eve çıkarılan hastanın ilk 24 saatinde yanında birinin bulunması önerilir.
Kafatasında çatlak veya kırık varlığı, ağrının sebeplerindendir. Ayrıca hematom olarak bilinen kafatası içinde meydana gelen kanama nedeniyle basınç artar ve ağrı hissedilebilir. Baş ağrısının geçme süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilir.
Burun, göz, elmacık kemiği gibi yüzde çeşitli bölgelere alınan darbeler de kafa travması oluşmasına sebep olabilir. Eğer yüz bölgesine şiddetli bir darbe söz konusu ise en kısa sürede bir doktora muayene olmak faydalı olacaktır.
Kafa Travmaları ve Bilinç Kaybı
Yaralanan kişi kısa süreliğine veya uzun süreli bilinç kaybı yaşayabilir. Bu oldukça önemli bir tehlikeyi işaret eder. Bu durum ciddiye alınmalı ve en kısa sürede acil tıbbi müdahale gerektirmekte olabilir.
Eğer çarpma sonrası kafa cildinde açılma ve kanama varsa üzerine temiz bir tampon konmalı ve baskı yapılarak hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Çarpma sonrası şuur kaybına varacak bir durum yaşandıysa hemen 112 Acil ile temasa geçilip durum bildirilmelidir.
Kafa Kemiği Kırığı
Şiddetli kafa taravmaları nedeniyle kafa kemiklerinde kırık oluşabilir. Bu kırıklar beyinde hasara neden olmuşsa öncelikle beyin cerrahisi uzmanları beyin hasarına yönelik tedaviye başlarlar. Hayati tehlikenin olamadığı uygun zamanda ise kemik kırıkları düzeltilerek mini plaklarla tespit edilir.
İntrakraniyal basınç, kafatası içinde yer alan organların oluşturduğu dinamik basınç olarak tanımlanmaktadır. Bu basıncın normal değeri yetişkinlerde 0-10 mmHg arasındadır.
Beyin kanamasının en yaygın nedeni kafaya alınan darbe sonucu gelişen travma, yüksek tansiyon, beyin tümörü, anevrizma, kan sulandırıcılar, uyuşturucu madde kullanımı, doğuştan gelen damar bozuklukları, fiziksel efor ve duygusal strestir. Beyin kanamasının nedenleri şöyle sıralanabilir: Kafa travmaları.
Kafa derisinde çok fazla kan damarları bulunduğundan küçük bir kesikten büyük miktarlarda kanama olabilir. Darbe sonucu bir kesik oluşmasa dahi, cilt altına toplanan kan, darbe bölgesinde şişliğe neden olabilir. Bu tehlikeli bir durum değildir ve bir-iki hafta içinde tamamen kaybolur.
İlk yardım nasıl yapılmalı? Gözle görülebilen baş yada kafada oluşan yaralanmalardır. Çarpma ve batma gibi durumlarda kanama ve şişlik olabilir. Çarpma sonrası ilk müdahale mutlaka buz ile yapılmalıdır ve temiz bir bez yardımı ile hafif baskı uygulanmalıdır.
KAFA TRAVMALI HASTALAR IÇIN ÖNERILER:
Hastayi kafa travmasi sonrasindaki ilk 24 saat müsahedeye aliniz. Aspirin, Kumadin gibi kanama zamanini uzatan ilaçlar alinmamalidir. Hiç vakit kaybetmeden en yakin tam tesekküllü bir saglik kurulusuna hasta ACIL olarak nakledilmelidir.
Eğer sersemlik, kusma, çift görme, yürüme güçlüğü, şiddetli baş veya boyun ağrısı, kol ve bacakta uyuşma gibi belirtiler yoksa başına darbe alan kişinin uyumasında bir sakınca yoktur. Hatta bu durumda istirahat gerekir.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir.
Ameliyat İşlem Süresi ; 2 – 4 SAAT ARASI OPERASYON SÜREBİLİR.
Kafatasında çatlak olan ve altında da 1 cm'den küçük kanama olan hasta gözlem altında tutulur. Çatlak bulunan ve altında da 1 cm'den büyük kanama olan, ayrıca beş kriterden en az birinin gözlemlendiği çocuklara ise cerrahi müdahale yapılır.
Darbenin şiddeti beynin sarsılmasına ve sinirlerle dokuların zedelenmesine sebep olabilir. Kafatasının keskin çıkıntıları beyindeki damarları keserek kanamaya yol açabilir. Vücuttaki diğer yaralanmalarda olduğu gibi şişmi ve morarma görülebilir. Dışarı çıkış yolu olmadığı için, oluşan basınç beyni sıkıştırabilir.
Pediatrik kafa travmasında önemli ancak nadir komplikasyon büyüyen kafatası kırıklarıdır. Kafa travması tarif eden hasta, geç dönemde nöbet, nörolojik defisit, ele gelen pulsatil kitle ile başvurabilir ve bu durum ile karşılaşıldığında büyüyen kafa kırıklarından şüphe edilmelidir.
Kafatası şeklinin normalin dışında bir şekilde oluşu veya yamuk ya da asimetrik oluşu mutlaka bir uzmanın görmesi gereken bir durumdur. Bu konuda danışılması gereken hekim, beyin ve sinir cerrahisi (nöroşirürji) uzmanı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri