Kuver kelimesi Fransızca "couvert" kelimesinden gelen, masaya serilen örtü, sofra takımı (çatal bıçak takımı) gibi anlamları karşılaması adına kullanılan bir kelime aslında. "Kuver bahşiş mi?" diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir.
Kuver Vermek Zorunlu Mudur? Kuver vermek zorunlu değildir. Restoranlar, müşterilerin masalarına kuver koymak veya kuver ücreti talep etmek konusunda serbesttirler. Ancak, kuver ücretinin uygulanması durumunda, restoranın menüsünde veya içinde bulunduğu diğer belgelerde bu ücretin açıkça belirtilmesi gereklidir.
Ülkemizde, kuver ücreti almak zorunlu değildir ve yasal bir zorunluluğu yoktur. Kuver ücreti, restoranların kendi politikalarına ve hizmet kalitesine bağlı olarak belirlenir. Dolayısıyla her restoran kuver ücreti uygulamak zorunda değildir.
Kuver ücreti genel olarak ekmek ve su parası gibi düşünülür. Ancak bu ücret restoranların kişi başı almış olduğu ekstra ücret olarak ifade edilir.
Servis ücreti alınınca insanların bahşiş bırakmasına da gerek olmuyor. İstiyorsa yine bırakabilir." diye konuştu. Artık lüks restoranlar başta olmak üzere bu tür uygulamaların olduğunu, vale, kuver gibi ek ücretler talep edilebildiğini anlatan Bingöl, "Oturuyorsun sana su, peynir ve tereyağı gibi ikramlar veriyor.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Kuver ücreti ne demek pek çok kişi tarafından merak edilir. Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Müşteri gelmeden önce masaya örtülen örtü, konulan tabak, kaşık, çatal, bardak gibi malzemelerin kullanım bedeli olan kuver ve garsonların servisi için alınan hizmet bedelleri günden güne artıyor. Yemek fiyatlarındaki artışın yanı sıra kuver ve hizmet bedellerinin 50 ila 110 lira olması, vatandaşları rahatsız ediyor.
Kuver kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Kuver kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı couvert şeklindedir.
Basit Kuver: Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.
Kuver, Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgilere göre lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü manasını taşımaktadır. Kuver ücreti ise bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücreti ifade etmektedir.
Tarafların bir sigorta paketi üzerinde karar birliğine varmasıyla sigorta poliçesinin hazırlanıp imzalanması arasında geçen süreyi kapsayan kuvertür, poliçe imzalanmadan önce sigorta konusu olan gayrimenkul, araç ya da eşyanın zarar görmesi durumunda sigortalıya tazminat ödenmesini sağlar.
Salonda temizlik ve düzenleme çalışmalarından sonra, müşteri masalarının hazırlanmasına sıra gelir. Bu hazırlık servis şekline, yiyeceklerin çeşitlerine, milletlerin servis yapma özelliklerine ve restoranın sınıfına göre değişir. Bu masa hazırlama işlemine “servis açma” veya “kuver açma” denir.
Kuver açılırken menaj malzemelerinden sadece tuzluk ve biberlik masaya konulmalı,diğerli konuğun isteği üzerine veya verilen yemeğe göre masaya konulmalıdır.
Kuver Fransızca kökenli kelimedir ve TDK'ye göre restoranlarda yemeklerin servis edilmeden önce masaya serilen masa örtüsü anlamına gelmektedir.
"kuver" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç cover i. jacket i.
Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.
Antre (giriş) yemeği olarak yenilen soğuk mezeler, krepler vb.. yiyeceklerin servisinde kullanılan çatal ve bıçak ve kaşıktır (Resim5). Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür.
Kuver Fransızca'dan dilimize geçen bir kelimedir. TDK'da kelime anlamı 'lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü. ' Aynı zamanda kelime anlamı örtüyle birlikte servis edilen çatal, kaşık, şamdan, tuzluk v.b şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücret anlamına gelmektedir.
tdk ya göre anlamı şöyleki, - fr.couvert - lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü.
ingilizcede bir kişinin bir mekana girmesinin yasaklanması anlamına gelir. mesela bir bar dan 86 lanmak o bara bir daha alınmamak demektir.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ekmek, çatal, bıçak, kaşık servisi için üretilmiştir. Isıtmasız, soğutmasız nötr bir ünitedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri