"Kuver bahşiş mi?" diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir.
Ülkemizde, kuver ücreti almak zorunlu değildir ve yasal bir zorunluluğu yoktur. Kuver ücreti, restoranların kendi politikalarına ve hizmet kalitesine bağlı olarak belirlenir. Dolayısıyla her restoran kuver ücreti uygulamak zorunda değildir.
Kuveri genelde ekmek, su, tereyağı ve zeytin gibi masaya önden gelen ürünler için yazar müessese. Servis ise garsonların verdiği hizmet içindir. Kuver ücreti genelde aynıdır. Yani masadaki her kişi için 10 TL olur.
Kuver ücreti ne demek pek çok kişi tarafından merak edilir. Kuver ücreti, masaya getirilen örtüyle birlikte bıçak, çatal, kaşık, şamdan ve tuzluk gibi şeylerin servise konulmasından dolayı alınan ücrettir.
Türkiye'de "adisyonda kuver", restoran veya kafelerde müşterinin hesabına eklenen oturma ücretini ifade eder. Yani, müşterinin restoranda veya kafede oturması için ödemesi gereken sabit bir ücrettir. Bu ücret genellikle menü fiyatlarına eklenir ve hesapta ayrı bir kalemden belirtilir.
İlgili 29 soru bulundu
Tarafların bir sigorta paketi üzerinde karar birliğine varmasıyla sigorta poliçesinin hazırlanıp imzalanması arasında geçen süreyi kapsayan kuvertür, poliçe imzalanmadan önce sigorta konusu olan gayrimenkul, araç ya da eşyanın zarar görmesi durumunda sigortalıya tazminat ödenmesini sağlar.
Örneğin; sağ el sol ele göre daha fazla kullanıldığı için su ve içki bardakları, çorba kaşığı sağ tarafa konur. İki elle ve iki parça takımla yenen yemekler için çatal sola bıçak sağa konur. Tuz, biber, hardal gibi menajlar masada oturan herkes tarafından kullanılacağı için masanın ortasına konur.
Kuver açılırken menaj malzemelerinden sadece tuzluk ve biberlik masaya konulmalı,diğerli konuğun isteği üzerine veya verilen yemeğe göre masaya konulmalıdır.
Basit Kuver: Bir restoranda servis öncesi misafir masalarına hazırlanan kuverdir. Restoranın servise hazır olduğunu ve hangi masalarda servis yapılacağını gösterir. Basit kuverde, misafirin yemekte mutlak kullanacağı araçlar bulunur.
KUVER ÜCRETİ NEDİR? Kuver, Türk Dil Kurumu'nda yer alan bilgilere göre lokantalarda yemeklerin servisinden önce masaya serilen örtü manasını taşımaktadır. Kuver ücreti ise bu örtüyle birlikte çatal, bıçak, kaşık, şamdan, tuzluk vb. şeylerin servise sunulmasından dolayı alınan ücreti ifade etmektedir.
Yürürlükteki yasal düzenlemeler gereğince, tarife ve fiyat listelerinde gösterilmek şartıyla, hizmet işletmelerinde “Servis Ücreti” adı altında bir ücret alınmasına engel bir durum bulunmamaktadır.
Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek takımları, bardaklar, menaj takımları, peçetelerin düzenli ve eksiksiz bir şekilde, her konuk için hazırlanmış şekline “ kuver ” denir.
Kuver Fransızca kökenli kelimedir ve TDK'ye göre restoranlarda yemeklerin servis edilmeden önce masaya serilen masa örtüsü anlamına gelmektedir.
(a) KUVER (COUVERT) : Restoran servise hazırlanırken (restoranda miseen place, mizeen plas yapılırken) önce genel temizlik yapılır. Restoran süpürülür, silinir,toz alınır, ardından masa ve sandalyeler uygun şekilde yerlerine yerleştirilir.
ingilizcede bir kişinin bir mekana girmesinin yasaklanması anlamına gelir. mesela bir bar dan 86 lanmak o bara bir daha alınmamak demektir.
Kuverde masaya ekmek tabağı ve tereyağı bıçağı da konur. Ekmek tabağı, kuver tabağının solunda yer alır ve üç değişik şekilde kullanılabilir. Kuver tabağının üst hizası ekmek tabağının ortasına gelecek şekilde.
Salonda temizlik ve düzenleme çalışmalarından sonra, müşteri masalarının hazırlanmasına sıra gelir. Bu hazırlık servis şekline, yiyeceklerin çeşitlerine, milletlerin servis yapma özelliklerine ve restoranın sınıfına göre değişir. Bu masa hazırlama işlemine “servis açma” veya “kuver açma” denir.
Fransız usulü serviste önce içki ve ekmek servisi yapılır (7). Kahve fincanı daha önce masaya konmaz. Kahve yemeğin sonunda servis edilir ancak kahve veya tatlı tercihe göre ilk olak da servis edilebilir (6). içecekler tespiyle getirilir ve sağdan verilir. Fransız servisinde şarap vazgeçilmez bir içkidir (1,6).
Klasik Amerikan kuveri restoranın özelliğine göre alakart kuverdir. Ancak servis tabağı yerine kumaş peçete vardır. İçecek siparişinde konuğa kahve içip içmeyeceği sorulur. Kahve içecekse kahve fincanı ile kuver tamamlama yapılır.
masaya bakan garson tarafından gerçekleşmelidir. için kullanılmalıdır. boşlar toplanmalıdır.içki servisi sağ taraftan yapılmalıdır. *Yemek tabakları misafirin önüne et,balık misafirden tarafa gelecek şekilde konulmalıdır.
Antre (giriş) yemeği olarak yenilen soğuk mezeler, krepler vb.. yiyeceklerin servisinde kullanılan çatal ve bıçak ve kaşıktır (Resim5). Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür.
Dilimizde en sık kullanılan kelimeler arasında yer alır. Kuverle birlikte masaya şamdan, çatal, bıçak, kaşık gibi araç gereçlerin servise sunulması olarak bilinir. Kuver, restoran servisine hazır olduğu zaman yemeklerde kullanılacak olan malzemelerin belli bir düzen içinde masaya sıralanması olarak bilinir.
Kuvertür: Akreditifte ödemeyi karşılamak üzere, akreditifi açan banka tarafından, akreditifin açıldığı bankaya transfer edilen dövizi veya bu banka nezdinde oluşturulan alacaklı bir hesabı ifade eder.
Ekmek, çatal, bıçak, kaşık servisi için üretilmiştir. Isıtmasız, soğutmasız nötr bir ünitedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri