Kuveyt'te çalışanlar gelir vergisine tabi değildir. Kuveyt vatandaşları için çalışanların aylık maaşlarının %10.5'ini, işverenlerin ise %11.5'ini ödemesi gereken bir Sosyal Güvenlik sistemi bulunmaktadır.
Kuveyt devleti bağımsız bir ülkedir. 1961 senesinde Birleşik Krallık 'tan ayrılarak tabiri caizse kendi ayakları üzerinde durmaya başlayan Kuveyt, haritada Basra Körfezi'nin kıyısında konumlanmıştır. Resmi adı Kuveyt Devleti olan ülkenin komşuları Kuzeyde Irak, Güneyde ise Suudi Arabistan'dır.
Kuveyt'in ana geçim kaynağı petrol ihracatına dayanır. Ülkedeki petrol rezervleri ile ülke dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alır. Gelir kaynağının yüzde 80'i petrole dayanan ülke, aynı zamanda dünyanın en değerli para birimine sahiptir.
Ülkenin petrol gelirleri 2022'de büyük artış göstererek 30,9 milyar dinarı (yaklaşık 100 milyar dolar) buldu. Kuveyt 2021'de petrolden 16,7 milyar dinar (yaklaşık 54 milyar dolar) gelir elde etmişti.
Kuveyt sınırları içerisinde herhangi bir işte çalışabilmek için Kuveyt Çalışma İzni veya Oturum İzni sahibi olunması gerekmektedir. Ziyaret vizesi ile Kuveyt sınırları içerisine giriş yapan kişilerin ziyaret vizelerinde belirtilen sponsor firma tarafından çalışma vizesi başvurusunda bulunulmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Özel Sektör için belirlenen Asgari Ücret
Özel sektörde, güvenlik görevlileri için aylık 70 KWD, ev işçileri ve temizlik işçileri için aylık 60 KWD, özel sektör petrol iş kolunda çalışanlara da 75 KWD asgari ücret uygulaması bulunmaktadır.
Kuveyt'te turistler için örtünme zorunluluğu bulunmasa da herkesin şeriata uygun bir şekilde giyinmesi bekleniyor. Dolayısıyla tüm ziyaretçilerin kol ve bacaklarını örten giysiler tercih etmesi gerekiyor. Ancak kadın ziyaretçilerin ülkede geçirdikleri süre boyunca başlarını örtmeleri zorunlu değil.
Kuveyt, El Sabah ailesi tarafından meşruti monarşiyle yönetilmektedir. Yasama yetkisi 1962 Anayasası'yla Ulusal Meclis'e verilmiştir. Halk tarafından seçilmiş 50 üyeden oluşan Meclis'in yaptığı yasalar Emir tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girmektedir.
Petrol rezervleri bakımından dünyada beşinci konumda bulunan ülkede ihracatın %95'ini oluşturan petrol, ülke gelirlerinin ise yaklaşık olarak %80'ini oluşturmaktadır. Gayrı safi yurt içi hasılaya göre dünyanın en zengin yedinci ülkesi olan Kuveyt, en yüksek İnsani Gelişme Endeksi'ne sahip 31. ülkedir.
Aktif büyükte 100 milyar TL sınırını aşan Kuveyt Türk, 104 milyon 439 milyon TL aktif büyüklükle katılım finans kuruluşları arasında ilk sırada, bankacılık sektöründe ise 11. sırada yer almıştır.
Arkasından başta safranlı olmak üzere kuru kahve çeşitleri, yörenin etnik kıyafetleri ve kefiyeler, işlemeli takunyalar, kadınlar için yaldızlı şık şallar ve namaz entarileri, seccadeler, Arap sürmeleri, dünyaca ünlü kozmetik ürünlerin muadilleri ve leziz hurma şekerlemeleri gelmektedir.
Kuveyt'te din çok büyük ölçüde İslam'dır. Nüfusun %95'i Müslümandır, (%70 Sünni, %30 Şii) geriye kalan %5 ise Hristiyanlardan, Hindulardan ve Parsilerden (Zerdüştlük) oluşur. Az sayıda Kuveytli Hristiyan ve Yahudi bulunmaktadır. Çoğu yabancı ise Hindu veya Budisttir.
Kuveyt vatandaşı olmak isteyen yabancıların en az 20 yıl, Arap ülkelerinden gelen yabanvıların ise en az 15 yıl ülkede ikamet etmeleri gerekiyor. Ancak vatandaşlığa başvuran kişilerin en azından son beş yıl içinde Müslüman olması ve Arapça'yı akıcı bir şekilde konuşması zorunlu tutuluyor.
Seçkin finansal ürün ve hizmetleri etkin bir biçimde müşterileriyle buluşturan Kuveyt Türk, reel ekonomiye katkı sağlayarak katılım finans sektöründeki öncü konumunu sürdürmektedir. Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Kuveyt Türk, (tam adı: Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.), 16.12.1983 gün ve 831/7506 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın tespit ettiği esaslara uygun olarak faaliyet göstermek üzere 1989 yılında Özel Finans Kurumu statüsünde kurulmuştur.
Toplam Kuveyt Vize Ücreti ise 30 Euro + KDV'dir.
Kuveyt vizesini kurumuz aracılığı ile 30 Euro + KDV ücret karşılığında edinebilirsiniz.
Kuveyt dinarı öncelikle yasal para birimi olarak Kuveyt ülkesinde tüm ülke çapında değerlendirilir. Aynı zamanda bütün Arap ülkelerinde geçerli bir para birimidir. Her ne kadar dünya çapında da kullanılan bir para birimi olsa bile, çok değerli bir para olarak öne çıkmaz.
Dünyada bilinen ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 10'una sahip Kuveyt'in ispatlanmış petrol rezervleri 101,5 milyar varil, doğalgaz rezervleri ise yaklaşık 1,8 trilyon metreküp. Petrol ve doğalgaz gelirleri ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 70'ini oluşturuyor.
Kuveyt ekonomisi petrole dayanmaktadır. GSYİH'nın yaklaşık % 50'sini petrol ve petrole dayalı sektörler oluşturmaktadır. GSYİH'nın yaklaşık % 4,8'ine tekabül eden imalat sanayinin önemli bir kısmı yine petrole dayalı rafineri ve petro kimya endüstrisinden oluşmaktadır.
Başlıca İthalatımız: Ham petrol, petrokimya ürünleri, organik kimyasallar, plastik ve mamulleri.
Kuveyt'te turistler uluslararası Ehliyet ile araç kullanabilir mi? Evet! Ancak süresi dolmuş ehliyete sahip yerel sürücüler için, Kuveyt'te ehliyet yenilemeye başlasanız iyi olur. Bu nedenle, ülkede araç kullanmaya devam etmek istiyorsanız, Kuveyt'te ehliyetinizi nasıl yenileyeceğinizi bilmelisiniz.
Kuveyt'te çalışma haftası maksimum 48 saat ve 8 günlük bir hafta boyunca günde 6 saattir. Ofis saatleri genellikle sabah 8 ile akşam 5 arasındadır. Dokuz aylık hizmetten sonra çalışanlar 30 gün yıllık izin hakkına sahiptir.
Kuveyt Vize İstiyor Mu? Kuveyt'e gitmek isteyen Türk vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize almaları gerekmektedir Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri, 30 gün süreyi aşmayan ziyaretler için kapıda harçsız vize alabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri