Hidroklorik asit, hidroiyodik asit, hidrobromik asit, perklorik asit, nitrik asit ve sülfürik asit, kuvvetli asitlere örnektir.
Kuvvetli asitler suda neredeyse tamamen iyonlaşan asitlerdir. Sülfürik asit (H2SO4), hidroklorik asit (HCl), nitrik asit (HNO3), perklorik asit (HClO4) en yaygın bilinen kuvvetli asitlerden bazılarıdır. Kuvvetli bazlar suda neredeyse tamamen iyonlaşan bazlardır. Sodyum hidroksit en bilinen kuvvetli bazdır.
Dünyanın En Güçlü Asidi Floroantimonik Asit.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
❄ Asitler ile bazlar vererek nötürleşme tepkimesi verirler, tuz ve H2O oluştururlar. ❄ Suda çözününce iyonlaşma yüzdesi kuvvetliliğini belirler. % 100 iyonlaşan asit kuvvetlidir.
İlgili 43 soru bulundu
Halk arasında zaç ayağı olarak bilinir. Sülfürik(VI) asit, H2SO4, güçlü bir mineral asididir.
CH3COOH (asetik asit), HF (hidroflorik asit), HNO2 (nitröz asit), HCN (hidrosiyanik asit), C6H5COOH (benzoik asit) Zayıf asitlere örnek olarak verilebilir.
Hidroflorik asit (HF), hidrojen florür bileşiğinin sudaki çözeltisine verilen isimdir. Özellikle cam işleme sanayiinde kullanılır. Camı aşındırıcı etkisi olduğundan dolayı, cam şişelerde saklanamazlar.
Asitlerin suda çözünmesi “ekzotermik” yani ısı veren bir olaydır. Derişik asit üzerine az miktarda su eklendiğinde reaksiyon sonucu açığa çıkan ısı eklenen az miktardaki suyu buharlaştırır. Ani bir şekilde yoğun asit ortamında oluşan ve dışarı çıkmaya çalışan su buharı asidin etrafa saçılmasına neden olur.
Hidrojen klorür, güçlü bir asittir.
Kral suyu (Latince: Aqua Regia), asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve nitrik asitin 3:1 oranında karıştırılmasıyla oluşur. Ebu Musa Câbir bin Hayyan tarafından bulunduğu tahmin edilmektedir.
Asitlerin ve bazların güçleri çözücüye bağlıdır. HCI, HF'den daha güçlü bir asittir, çünkü HCI'un suya proton verme eğilimi HF kinden daha fazladır.
Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0-14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.
Karbonik asit, karbondioksidin sulu çözeltisi olan zayıf asittir. Gazozun içinde bulunur.
Suda iyonlaştıklarında hidroksit (OH) iyonu derişimini arttıran maddelere baz denir. Bilinen en güçlü baz Sezyum hidroksit (CsOH)'tir.
Kaynaklar. Piranha asidi, pH değeri -1 civarında olan güçlü bir oksitleyici asittir. Piranha asidi, konsantre sülfürik asit ve %30-50 oranında hidrojen peroksitten oluşan bir karışımdır. Genellikle organik maddelerin temizliği veya bozulmuş malzemelerin bertaraf edilmesi için kullanılır.
Zayıf bir asit ile tuzu karıştırıldığında pH < 7 olur. Bu bir asidik tampon çözeltidir. Zayıf asiti HA ile tuzunu MA ile gösterirsek, bunlardan oluşan tampon çözelti HA ve A- içerir.
Asitte bulunan hidrojen iyonu ile bazdaki hidroksit iyonu birleşirse o zaman su açığa çıkar. Bu da nötralleşme tepkimesi olarak bilinir. Asitler ile bazların tepkimeye girerek tuz ve su oluşturması nötralleşme olarak bilinmektedir. Bu birleşme de tam nötralleşme olması halinde pH değeri 7 olmaktadır.
Sulandırılırken, asit daima yavaş ve dikkatlice suya dökülür, asla tersi yapılmaz.
Herhangi bir kemik parçasını bir süre asit içerisinde bırakıldığında, kemik dokusunda bulunan tüm inorganik tuzlar erir ve kemik dokudan kaybolurlar. Bu durumda kemik sertliğini kaybetmekle birlikte şekil ve esneklik özelliğini korur (çünkü kemiğin içinde organik maddeler erimemiştir).
Hidroklorik asit, hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta gaz hâlinde olan hidrojen klorürün sulu çözeltisine verilen ad. Halk arasında tuz ruhu olarak da bilinir. 9. yüzyılda simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedildi ve sonrasında simya alanında kullanıldı.
Diğer sirke türleri gibi, elma sirkesinin temel bileşeni de asetik asittir.
Sirke denildiğinde asetik asit fermantasyonu ile alkolün asetik aside dönüştürüldüğü fermantasyon ürünü anlaşılmaktadır. Saf asetik asitten elde edilen sirke- lerde fermantasyon söz konusu değildir (1, 2).
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri