Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir. Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup doktor tarafından uygulanabilir.
Sertleşmemiş serumen tıkaçlarının gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar hekim tarafından özel aletlerle veya vakumla çekilerek temizlenebilir.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Bir kulak sulama kiti kullanarak kulak kanalınıza ılık su veya tuzlu su solüsyonu akıtın ve kulak kiri yumuşayana ve dış kulaktan akabilene kadar birkaç dakika bekletin. Bunu yapmanın en basit yolu, duş alırken kulak kanalınıza biraz ılık su damlatmaktır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
İlgili 44 soru bulundu
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir.
Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.
Kulak kiri temizlenmesi için en sık kullanılan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında su ile yıkama, küret ile temizleme ve aspiratör ile vakumlama yer alır. Bu yöntemler arasından hangisinin kullanılması gerektiğine KBB uzmanı karar verecektir.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Oksijenli su elinizin altında yoksa birkaç damla zeytinyağını ısıttıktan sonra (vücut ısısı kadar) kulağınıza damlatabilirsiniz. Zeytinyağı kiri yumuşatır ve ardından kulak çöpüyle kiri kolayca temizleyebilirsiniz.
Durum genellikle geçici bir östaki kanal sorunudur. Ancak bu durum uzun sürüyorsa önem arz edebilir. Diğer zamanlarda Östaki tübünü açıp kapatan damak kaslarının kasılmalarından, palatal miklonus veya tremor gibi patolojilerden kaynaklanan ritmik klik sesleri olabilir.
Kulak kanalındaki kir zamanla kendini dışarı doğru atacaktır (katı ya da sıvı olarak).
Kulak kiri sertleşmesi, kulak kanalında oluşan yapışkan maddelerin birikmesi sonucu meydana gelir. Bu maddeler, kulak kanalındaki nem oranı, kulak kanalının şekli, kulak kiri miktarı gibi faktörlere bağlı olarak sertleşebilir. Kulak kiri sertleşmesi, kulak kanalını tıkayarak işitme kaybına neden olabilir.
Hekim, kulak kiri temizliği öncesinde buşonun yumuşaması için kulağa solüsyon damlatabilir. Kulak lavajı olarak bilinen kulak yıkama, küret ile buşonun kulak dışına çıkarılması ve vakumlama olarak bilinen aspirasyon işlemleri, kulağa zarar vermeden kulağın temizlenmesini sağlar.
Diğer yandan kulak kirlerinin temizlenmesi de etkili bir yol olarak kulağa gliserin damlatmak önerilir. Gliserin kulak damlası, uzman KBB doktorunun önerisiyle düzenli olan kullanıldığında kısa süre içerisinde etkisini gösterebilir.
Kulak kepçesini duştan sonra pamuklu çubuğu çok bastırmadan silinmesi gerekir. Kulak çubuğu yok ise havlu kâğıt, pamuk veya yumuşak bir bez kullanılabilir. Bu sayede evde kulak temizliği yöntemi ile kulak kepçesi temizlenir ve kurulanır. Kulak çubuğu veya başka materyaller kullanarak kulak içi temizlenmemelidir.
Bazı kişilerde salgının fazla oluşu, dış kulak yolunun darlığı ve hastanın kulak pamuğu gibi cisimlerle kulak temizleme alışkanlıkları nedeniyle kulak kiri dış kulak yolu kanalı boyunca birikmekte ve kulak zarı üzerine ulaşabilmektedir. Bu duruma sıkışmış buşon ve ya sıkışmış serumen denilmektedir.
Zeytinyağı ve badem yağı da kulak tıkanmasına iyi gelebilir. Bu yağlardan birkaç gün boyunca günde 2 kez damlatmak faydalı olabilir.
Susam yağında ya da zeytinyağında 1-2 saat bekletilen sarımsak püresi tülbentten süzülerek kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Tuz ısıtıldıktan sonra temiz bir çorap veya bez torbaya konulup ucu sıkıca bağlanır. Sonra kulağa 7-8 dakika boyunca tatbik edilir.
Zeytinyağı ve badem yağı da kir nedeniyle oluşan kulak tıkanmasına iyi gelebilir. Birkaç gün boyunca günde 2 kez bu yağlardan damlatmak fayda sağlayabilir. Bunun için yağı damlattıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar bekleyin. Ardından başınızı yana doğru tutarak pamuklu çubuk yardımıyla yağı veya kulak kirini çıkarın.
Damlalığın ucunu kulağınıza, parmak uçlarına veya başka bir yüzeye değdirmemeye çalışın. Gliserin kulak damlası doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Kulağınızı temizlemek istediğinizde gliserin gibi bir madde ile kulağınıza damlatmak suretiyle kulak içindeki kirleri temizlemek mümkündür.
Ek olarak sakız çiğnemek, esnemek, yutkunmak veya valsalva denilen manevrayı (ağız kapalıyken parmaklarla da burun kapatılır, bu sırada yanaklar şişirilerek kulaklara doğru hava verilir) sık aralıklarla yapmak östaki borusu açıklığının sağlanmasına katkı sağlar.
Kulak kanalında vakum oluşturarak çalışan cihazlar, kulak içerisindeki kir, balmumu veya suyun emilmesini hedefler. Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri