Kuyruk sokumu ağrısı nerelere vurur? Kuyruk sokumu ağrısını; bacak, sırt bölümü ve kasık bölgesinde şiddetle hissedebilirsiniz.
Kuyruk sokumu ağrısı bacağa vurur mu? Kuyruk sokumu yani koksikste sinirler olmadığı için bacağa ağrı vurmaz.
Rahatsızlığın durumuna göre buzla kompres yapmak ya da sıcak su torbası uygulamak ağrınızı hafifletebilir. Kuyruk sokumu ağrısı için minder kullanmak rahat etmenizi sağlayabilir. Ortası delik yastıklar kuyruk sokumunuza yük binmesine engel olur. Böylece ağrınızı daha az hissedersiniz.
Kuyruk sokumu omurganın en altında, kalçaların hemen üzerinde bulunan üçgenimsi bir kemiktir. Bu kemik, çeşitli kasların bağlanma noktasını oluşturmasından dolayı büyük önem taşır. Günümüzde, özellikle bilgisayar karşısında uzun süre oturarak çalışmak, kuyruk sokumu ağrılarında artışa neden olmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Kuyruk sokumu ağrısı için evde yapılabilecekler şunlardır: Ağrı ve şişliği azaltmak için ibuprofen gibi bir nonsteroidal antiinflamatuar ilaç almak. Oturma süresini azaltmak. Oturmak gerekiyorsa öne doğru eğilmek.
Yalnızca makat hastalıkları konusunda deneyim sahibi olan Proktoloji doktorlarının tercih edilmesi tedavi sürecini olumlu etkileyecektir. Ayrıca müdahale olmaya karar verdiğiniz uzman hekimin bu modern teknikler konusunda tecrübeli olması da büyük önem taşır.
Tedavide öncelikle yapılması gereken nedenin belirlenerek, engellenebilen bir davranışsa tekrar yapılmamasıdır. Çünkü bu neden, uzun süre oturmak veya yanlış biçimde oturmak olabilir. Düzenli spor aktiviteleri ve yürüyüşler, kuyruk sokumu ağrılarını hem azaltmak hem de sağlıklı bir yaşam sürmek için oldukça önemlidir.
Uzun süre boyunca sert zemin üzerinde oturmaktan kaynaklanan, kuyruk sokumu kemiğinin periost olarak da bilinen kemik zarındaki ödem oluşması ağrıya neden olur. Kuyruk sokumu bölgesinde oluşan apseler, kıl dönmeleri ağrıya sebep olabilir. Kıl dönmesi bu bölgede enfeksiyona ve ağrıya sebep olabilir.
Kuyruk sokumu ağrısı omurganın alt kısmındaki kemik yapının içinde veya çevresinde düşme sırasında kokeksin yaralanması, sert veya dar bir yüzeyde uzun süre oturmak, artrit ve doğum sırasındaki eklem değişiklikleri gibi sebeplerle oluşan ağrıdır.
Röntgen, manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri aracılığıyla kuyruk sokumu bölgesinde iltihaplanma ya da tümör olup olmadığı anlaşılır. Manyetik rezonans bu yöntemler arasında en sık tercih edilen görüntüleme yöntemidir.
Sebebi bilinmeyen kuyruk sokumu ağrısının %70'inde bel fıtığı saptanmıştır. Hastalar kuyruk sokumunda ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı kabalara ve bele doğru yayılabilir.
Eğer bu hastalık tedavi edilmezse kuyruk sokumunda sürekli akıntıya sebep olur. Bu bölgede kötü kokulu pişikler eksik olmaz ve zaman zaman da apseleşmeye neden olur. İkide bir ağrılı apseler nüks eder.
Kuyruk sokumu kaymasında etkin çözüm olarak fizik tedavi programları, kişiye özel konseptte uygulanabilir. Yaş ve cinsiyet, fiziksel özellikler, boy- kilo endeksi ve çeşitli unsurlara bağlı olarak oluşturulan fizik tedavi egzersizleriyle sağlıklı yaşama yeniden dönülebilir.
Genellikle kuyruk sokumu apsesi tedavisinde şu adımlar izlenir: Apse Drenajı: İlk olarak, apse drenajı yapılır. Bu, apsenin içinde biriken iltihap ve sıvının boşaltılması işlemidir. İlaç Tedavisi: Doktor, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için gerekli görüyorsa antibiyotik veya diğer ilaçları reçete edebilir.
Özellikle sakral (kuyruk sokumu) sinir köklerindeki sıkışıklık ya da yapışıklıklarda sinirin serbestlenmesi sırasında gerilme etkisi ile bir süre idrar yapmakta güçlük çekebilirler. Ancak bu geçici bir durumdur ve sıklıkla ilaç tedavisi ile birkaç haftada iyileşmektedir.
Kuyruk sokumu özellikle popo üstü düşmeler sonucu kırılabilir, eğilebilir, etraf dokularda ödem olabilir. Eğer kuyruk sokumunda bir eğilme yada kırık oluşmussa bu çok geçirilmeden rektal yoldan parmakla yapılan bir müdahale ile düzeltilebilir. Sonrasında hastaya 3 ay süreli oturma minderi verilir.
Kemik, kıkırdak ve eklemlerde aşınma, zedelenme, yıpranma veya hasara yol açan durumlar yürürken kalça ağrısı meydana getirebilir. Kırık, çatlak, düşme, trafik kazası, aşırı gerilme, darbe, yaralanma, sakatlanma, kemik erimesi, yaşlılık onlardan bazılarıdır.
Sol Kalça Ağrısı Neden Olur? Sol kalça ağrısının en yaygın nedeni kireçlenmedir. Kalçanın sol bölgesine vuran ağrı şeklinde ortaya çıkan sol kalça ağrısı; kireçlenmenin yanı sıra romatoid artrit, iltihaplanma ve yaşlılığa bağlı olarak görülür. Artrit, kalça ekleminin iltihaplanmasına ve kıkırdağın aşınmasına yol açar.
Bu ağrılar genellikle kalıcı değildir, fakat ağrı ve inflamasyonun iyi bir şekilde kontrol edilmemesi ve kuyruk sokumu üzerine olan baskının devam etmesi ağrının kronikleşmesine yol açar.
Genellikle popo üzeri düşmeler sonucunda kırılır veya eklemleştiği yerden bir miktar öne-arkaya veya yanlarara kayar. Hastalarımızın şikayeti; oturdukları zaman o bölgede duydukları batıcı ağrıdır. Radyolojik incelemerle tanı koyulur. Bu ağrıların giderilmesi için simit şeklinde bir mindere oturmaları önerilir.
Sıcak Uygulamalar: Ağrılı bölgeye sıcak kompres yapmak, ağrıyı hafifletebilir. Ağrı Kesiciler: Nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID), ağrı ve inflamasyonu azaltmada etkili olabilir. Fizik Tedavi: Kasları güçlendiren ve esneten egzersizler, bel ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir.
Tomografi çekimi öncesi hasta metal içerikli eşyaları gireceği alanın dışında bırakmalıdır. Sakrum koksiks tomografisi çekimi esnasında hasta tomografi yatağına sırt üstü yatırılır ve hareketsiz kalması istenir. Kontrast madde verilecekse hastaya uygulanır ve çekim işlemi 5-7 dakika gibi bir sürede tamamlanmaktadır.
Sıklıkla görülen ve neden olduğu ağrı sebebiyle de çoğu zaman acil müdahaleye ihtiyaç duyulan kıl dönmesi, genellikle kuyruk sokumunda görülen bir veya birkaç adet deriye açılmış delik, enflamasyon, şişlik veya apse şeklinde kendini gösteren bir hastalık olarak biliniyor.
Koksiks Kırığı ne Kadar Sürede İyileşir? Koksiks kırığı genellikle altı haftada kaynayabilen bir kırıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri