Öykü ve romanda gözlemci gerçekçilikten eleştirel gerçekçiliğe doğru bir tavrı benimseyen yazar, eserlerinde Anadolu insanının yaşamını toplumsal gerçekçi bir bakış açısıyla ele almıştır. Yazarın dili sadedir. Eserleri, otobiyografik özellikler taşır; Realist ve Natüralist akımların izleri görülür.
Eserleri, otobiyografik özellikler taşır; Realist ve Natüralist akımların izleri görülür. Toplumsal gerçekçiliğin ilk başarılı örneklerinden sayılan “Kuyucaklı Yusuf”, yazarın ilk romanıdır ve sosyal içeriklidir.
Anlatım Tekniği: Kuyucaklı Yusuf romanı son derece akıcı bir anlatım tekniği kullanılarak kaleme alınmıştır. Genellikle Sabahattin Ali yazılarını bu tarzda kaleme almaktadır.
Bu roman bir kasaba romanıdır. Nazilli ve Edremit, olayların genel olarak geçtiği mekanlardır. Kuyucaklı Yusuf romanı, bugüne kadar yapılan araştırmalarda Sabahattin Ali'nin toplumsal gerçekçi yanını yansıtmasının yanında psiko-sosyolojik boyutta derinlemesine incelenen Türk edebiyatındaki trajik romanlardan biridir.
Sabahattin Ali, Yusuf aracılığıyla "soylu vahşi"nin özelliklerini ve romantik felsefenin temalarını dile getirir. Söz konusu felsefeye uygun olarak yalnızlık, sıkıntı, doğaya sığınma, toplumla uyuşamama temlerine sık sık vurgu yapar.
İlgili 41 soru bulundu
Kuyucak'ta başlasa da anlatı, daha sonra Edremit'e tayin edilen Salâhattin Bey'in ve ailesinin kasabadaki yaşamları üzerine yoğunlaşır. Roman, kasaba hayatını mekân edinir bundan sonra. Edremit, küçük köyü Kuyucak'tan sonra yaşaması ve alışması zor bir yer, adeta büyük bir şehirdir Yusuf için.
Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali'nin ilk romanı.
Sabahattin Ali'nin tüm öykü ve romanları gibi, Kuyucaklı Yusuf da gerçek yaşamdan kurgulanmıştır. Sabahattin Ali'nin cezaevinden koğuş arkadaşlarından biridir Kuyucaklı Yusuf. Sabahattin Ali, romanı üç kitap olarak düşünmüş aslında.
Sabahattin Ali'nin "Kuyucaklı Yusuf" adlı romanından alınan aşağıdaki metin parçasında olay örgüsü ve kişiler, gözlemci bakış açısıyla görülüp anlatılmıştır.
Yazarın dili sadedir. Eserleri, otobiyografik özellikler taşır; Realist ve Natüralist akımların izleri görülür. Toplumsal gerçekçiliğin ilk başarılı örneklerinden sayılan “Kuyucaklı Yusuf”, yazarın ilk romanıdır ve sosyal içeriklidir.
Romanda üçüncü şahıs anlatıcı kullanılır.
1937'de yayımlanan Kuyucaklı Yusuf, bu tarihe kadar daha çok Değirmen (1935) ve Kağnı (1936) adlı öykü kitaplarıyla öne çıkan Sabahattin Ali (1907-1948)'nin ilk romanıdır.
Sonunda, Muazzez'i kendi evinde böyle bir eğlence içinde basan Yusuf, etrafa tabancasıyla rastgele ateş açar, karısını alır ve Edremit'ten temelli olarak ayrılır.
Ben Sabahattin Ali: Gençler İçin Biyografik Roman Serisi Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf'un Yazarı : Gençler İçin ...
Sabahattin Ali siyasi görüşü ilk olarak Türkçülük üzerine filizlenmiş, Almanya'da bulunduğu dönemde komünizmle tanışmıştır. Siyasi fikirlerine eserlerinde sık sık yer vermiş ve tek partili sisteme karşı duruşunun altını her fırsatta çizmiştir.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi anlayışla eserler kaleme almış bir yazar olsa da şiirlerinde daha çok melankolik bir ben'i anlatmıştır.
Roman nasıl doğdu? 2-Sabahattin Ali'nin ilk eseri olan Kuyucaklı Yusuf, yazarın 1931'de Aydın'daki cezaevinde yatarken tanıştığı Yusuf'un yaşadıklarından yola çıkılarak kaleme alınmıştır. 1931-1932 yılları arasında tamamlandığı düşünülen eser, üç cilt olarak tasarlansa da sadece bir cildi yazılmıştır.
Tanrısal anlatıcı, bir öykünün, öyküdeki tüm detayları bilen bir üçüncü şahıs tarafından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı tüm karakterlerin duygu ve düşüncelerini bilen, "tanrı gibi" bir kişidir.
Gözlemci bakış açısında, anlatıcı kameraman gibi inceleme yapar ve ayrıntıları görebildiği kadarı ile okuyucuya aktarmaktadır. Bu anlatım şeklinde, anlatıcı gördükleri haricinde bilgiler vermez. Geçmiş ya da gelecek ile ilgili yorumlar yapması veya kahramanların duygularından bahsedebilmesi mümkün değildir.
1937 yılında Kuyucaklı Yusuf isimli romanını yazan Sabahattin Ali 1940'lı yılların önde gelen yazarları arasına girmiş, toplumcu gerçekçilik akımının Türk edebiyatındaki en önemli temsilcilerinden biri olarak kabul görmüştür.
Eleştiriler. Yazarın ilk romanı olan eser, Türk edebiyatının önemli romanlarından biridir. Diğer eserlerinde genel olarak toplumsal gerçekçi edebiyat çizgisini sürdüren Sabahattin Ali, bu ilk romanında bu çizginin dışına çıkarak romantik edebiyata yakınlaşır.
Ahmet Okyay'ın, “bir yetimin romanı” olarak tanıttığı Kuyucaklı Yusuf'un mahkemelik olduğunu biliyor muydunuz? Yanık bir türkü tadındaki bu unutulmaz roman, yayınlandığı yıl, 14 Haziran 1937'de toplatılmış ve “halkı aile hayatından ve askerlikten soğuttuğu” gerekçesiyle mahkemeye verilmiş.
Kuyucaklı Yusuf filminin konusu: Ailesi eşkiyalar tarafından öldürüldükten sonra yetim kalan Yusuf'u idealist bir kaymakam olan Selahattin Bey evlat edinir. Yusuf birlikte büyüdüğü kaymakamın kızı Muazzez'e aşık olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri