Bankalardaki vadesiz hesaplardan altın ve diğer kıymetli maden alımı kambiyo vergisi kapsamına alındı. Buna göre fiziki teslimat olmaksızın yapılan kıymetli maden satım işlemlerinden, döviz alım satımında uygulandığı gibi binde 2 oranına kambiyo muamele vergisi alınacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlere yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak.
Yapılan düzenleme ile işlem tutarı üzerinden %1 olarak belirlendi. Bu kapsamda artık yapılacak bu işlemlerde %1 vergi alınacak. Döviz ve altın alımlarında 1 EKİM 2020 tarihinden itibaren vergilerin düşürülmesi ile binde 2 üzerinden vergi alınacaktır.
Hangi altın alım – satımında vergi var? Altın alım – satımı ticari organizasyona dönüşmediği sürece gerçek kişiler açısından dolaysız vergi kapsamı dışındadır. Peki ya dolaylı vergileme? Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/4-g maddesine göre “külçe altın” teslimleri “KDV'den” istisnadır.
Konu ile ilgili olarak yayınlanan 9 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinin 2/a bölümünde; “Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17.maddesinin 4.fıkrasının (g) bendi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde katma değer vergisinden istisna edilmiştir.
İlgili 34 soru bulundu
çeyrek altın veya Cumhuriyet altında KDV vardır ve oranı da %18'dir.
➢ 3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. ➢ Altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabidir.
Alınan karara göre altın, dolar, euro alımı işlemlerinde uygulanan yüzde 1'lik vergi binde 2'ye çekildi. Örnek olarak bankadan 1000 dolar alırken ödenen 10 dolarlık vergi 2 dolara geriledi. Aynı şekilde 1000 liralık altın alımına ödenen 10 liralık vergi de 2 lira olarak uygulanacak.
3065 sayılı Kanunun (17/4-g) maddesi gereğince külçe altın teslimleri dahilde ve ithalde KDV'den istisna edilmiştir. Ancak, altından mamul veya altın ihtiva eden ziynet eşyaları ile sikke altınların teslim ve ithali KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisine tabidir.
Altın sertifikalarından elde edeceğim kazançlardan vergi/stopaj alınacak mı? Hayır, kazançlardan herhangi bir vergi ya da stopaj alınmayacaktır. Darphane sertifikalarından elde edilecek kazançlara uygulanacak tevkifat (stopaj) oranı 0%'dır. Yani stopaj yoktur.
Bankalar altın hesabından ne kadar kesinti yapıyor? Altın hesabından transfer işlem ücreti dışında herhangi bir kesinti yapılmamaktadır.
Vatandaşların altın hesabı açabileceği bankalar arasında Ziraat Bankası, İş Bankası, Garanti Bankası, Vakıfbank, Akbank, Kuveyt Türk, Halkbank, QNB Finansbank ve Yapı Kredi Bankası gibi bankalar bulunuyor.
Özetle fiziki altınlar altın ticaretiyle iştigal edilmese dahi maliyet veya kayıtlı değeriyle değerlenir. Böylece fiziki altında dönem içinde oluşan değer artışları üzerinden vergi alınmaz, dönem içindeki değer kayıpları ise gider olarak değerlendirilemez.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
1) Takı olarak altın alırken TSE belgesi aramalısınız. 2) Alacağınız altının üzerindeki ayarına, imalatçı firmanın veya kuyumcunun patent damgasına bakınız. 3) Aldığınız altının mutlaka faturasını alınız. 4) Altın satın alırken, altının gram olarak ağırlığını, gram fiyatını ve gram işçiliğini öğreniniz.
2006/112 Sayılı AB Direktifinin 53'üncü maddesinde “Yatırım amacıyla yapılan altın, KDV'den istisna diğer finansal enstrümanlara benzerdir.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabı ile 1 gramdan az olmamak kaydıyla, gelir vergisi ya da herhangi bir masraf ödemeden altın alım / satım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Söz konusu hesaplar için alım satımı yapılan altınlar, 1000/1000 saflıktadır.
Banka, sigorta şirketleri, döviz bürosu veya bankerler; şahıs veya şirketlere döviz satarken, satılan döviz tutarı üzerinden binde 1 oranında BSMV alacaktır.
Döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimliğin zorunlu tutulması İzmir'deki kuyumcuları memnun etti. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, "Kuyumcuların yasaya göre döviz alıp satması yasak. Ancak döviz büroları altın alıp satıyor. Yasaya göre vatandaştan altın alamazlar.
Buna göre 100 ABD Doları alacak kişi için bu tutarın binde 2'si olan ABD Doları karşılığı TL cinsinden BSMV, satışı yapan kurum tarafından işlem esnasında hesaplanarak alıcıdan alış tutarına ek olarak tahsil edilir.
Tüm bu olumlu faktörlere karşın sektörün yıllardır dile getirdiği, ancak bir türlü çözüm bulunamayan bir sorunu var: Pırlanta ham maddesinden alınan vergiler. Türkiye'de pırlantanın ham maddesi olan elmas ithalinden yüzde 20, işlenmiş elmastan yüzde 20 ve nihai tüketiciye satılan mücevherden de yüzde 20 ÖTV alınıyor.
Yani 13.200 TL'yi geçen her satış için kuyumcuların e-arşiv veya e-fatura kesmesi gerekiyor. Ek olarak işlem tutarı 13.200 TL'yi geçmese bile müşteri talep ettiği takdirde fatura kesmeniz gerekebilir.
Kuyumcudan yapılan alışverişlerde merak edilen şeylerden birisi de kredi kartının geçerli olup olmadığıdır. Kuyumcularda kredi kartı geçer. Ancak kuyumcular kredi kartıyla altın satıp taksitlendirdiklerinde ekstra komisyon almaktadırlar. Her kuyumcu kredi kartına taksit yapmayı kabul etmeyebilir.
Basit usulde vergilendirmeden faydalanamayacak olanlar
Sarraflar ile kıymetli maden ve mücevherat alım satımı ile uğraşanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri