Altın ve gümüş, takı tasarımında en sık tercih edilen malzemelerdir. Diğer malzemeler arasında bakır, platin, bronz, nikel, titanyum, paslanmaz çelik ve değerli taşlar bulunur. Bunun yanı sıra, cam, fildişi, kemik, ahşap ve plastik gibi malzemeler de kullanılabilir.
Kuyumculuk mesleğinde kullanılan alaşım tiplerini genel olarak altın ve renkli altın alaşımları, gümüş alaşımları, platin alaşımları, nikel alaşımları ve metal para üretiminde kullanılan alaşımlar oluşturmaktadır.
Kalay beyazı veya gümüş veya çelik grisi metalik rengi ile özellikle kuyumculukta çok sık kullanılan ve altından daha değerli metaldir. İspanyolca “platina” kelimesinden gelen ve “küçük gümüş” anlamındaki platin, tarihi MÖ 700'lü yıllara dayanan bir metal.
Altın, bir metal olarak kuyumculuk ve takı üretiminde kullanılan en eski metaldir.
İlgili 41 soru bulundu
İnsanların duygu, düşünce ve inançlarının biçime dönüşmesi olarak görülebilecek olan takılar, taştan-bronza, gümüş-altın, pırlanta ve safire birçok değerli malzemeden yapıldığı gibi günümüzde camdan-plastik malzemeye, pek çok farklı malzemelerden takı örneklerini de görmek mümkündür.
Kral suyu (Latince: Aqua Regia), asitlerin az etki ettiği ya da etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir. Hidroklorik asit ve nitrik asitin 3:1 oranında karıştırılmasıyla oluşur.
Ortamda bulunan hidroklorik asit ise, bu altın iyonları ile birleşir. Altın iyonları eksildiği için de denge hali bozulur. Bu da daha fazla altının çözünmesine neden olur. Cabir ibni hayyan bu karışımı kullanarak platin, altın gibi maddeleri çözdü.
Kral suyunda yıkama, 3:1 oranında hidroklorik asit/nitrik asit karışımıdır. Bu, pek çok baz metal sülfür mineralin yanı sıra altın ve platinyumu da çözündüren güçlü bir oksitleyici karışımdır.
Dünya piyasalarında kıymetli maden olarak altın, gümüş ve platin grubu adıyla anılan platin, paladyum, rodyum, iridyum, rutenyum ve osmiyum madenleri dikkate alınmaktadır.
Altın, gümüş, platin ve paladyumun ISO 4217 belgeleri vardır. En çok bilinen kıymetli metaller altın ve gümüştür. Endüstriyel kullanımının yanı sıra daha çok kuyumculukta kullanılırlar. Platin grubu (PGM) içindeki diğer kıymetli metalleri şöyle sıralayabiliriz: rutenyum, rodyum, paladyum, osmiyum, iridyum ve platin.
Mücevher; altın, gümüş gibi değerli madenler ve elmas, zümrüt gibi değerli taşlar kullanılarak yapılan; genellikle vücuda veya elbiselere takılan; kolye, küpe, yüzük vb süs eşyası. Çoğulu mücevherattır.
Altın alaşımlarında en çok kullanılan metaller, bakır, platin (ender olarak) ve gümüş' tür.Bakır, altın para yada sarı altında; gümüşse %10 oranında ingiliz altınında ve %50 oranında beyaz altında yer alır.
Özellikleri arasında yumuşak bir yapıya sahip olması bulunan gümüş elementi, genellikle bakır ile karıştırılarak kullanılır ve yine yumuşak yapısı sayesinde kuyumculuk sektöründe oldukça yaygın bir kullanımı bulunur.
KUYUMCULUKTA KAYNAK
Kaynak ister imalatın bir parçası olarak ister çeşitli düzeltmeler için gerçekleştirilsin, bir ürünü ya da modeli hatasız bir biçimde birleştiren önemli bir işlemdir. İş kalitesinin yüksek olması için çok sayıda kaynak uygulaması yapmanız gereklidir. metali seçilmelidir.
Yoğun demir içeren topraklar, daha çok sarı veya kırmızı tonlarındaki topraklardır. Bu topraklar, demirin oksitlenmemiş olduğu durumda siyah renkli de olabilirler. Demir veya diğer ağır metallerin bulunduğu topraklarda altın da bulunabilir.
Altının ham maddesi de genellikle kuvarslı ya da şistli damarlardan ve altınlı kumlardan elde edilir. Altını saf bir şekilde elde etmek için ise mekanik veya kimyasal işlemler uygulanmaktadır. Bunun sonucunda altın elde edilmektedir.
Kolye, küpe, yüzük, bileklik, alyans gibi her türlü altın aksesuar; zamanla kirlenebilir, yağlanabilir ve kararabilir. Evde bulunan diş macunu, sirke, karbonat, limon suyu gibi malzemeler kullanılarak değerli takılar kolaylıkla temizlenebilir ve pratik sonuçlar elde edilebilir.
Kral suyu, Latince ismiyle -Aqua Regia- asitlerin etki etmediği altın ve platin gibi metallerle tepkimeye girebilen kuvvetli bir asit çözeltisidir.
Bir altın III klorür çözeltisine hidroklorik asit katılmasıyla elde edilir. Halojenlerin altın üstündeki etkisi, bu maddeler oluşurken kolaylaşır.
Klor ve hidroklorik asitin demir üzerinde oldukça güçlü bir etkisi mevcuttur. 1 kilogramlık saf hidroklorik asit yaklaşık olarak saatte 75 metre demiri eritebilir.
Studex tarafından kullanılan cerrahi paslanmaz çelik 316L dir. Tüm çeliklerde olduğu gibi bu materyalde nikel ihtiva eder ama bu değer Avrupa Birliği mevzuatlarında belirtilen değerin bile çok altındadır. Bundan dolayı kulak delme küpesi ve takı üretimi için uygun olan çeliktir.
En iyi mücevher yapım araçları seti, takı yapmak için gereken tüm aletlere, parçalara ve malzemelere sahiptir. En iyi takı yapım araçları seti içerisinde; mücevher pensesi, cımbız, kesiciler, delik delme, boncuk ipleri, mücevher teli, takı cetveli ve boncuk iğneleri yer almaktadır.
Mücevher Yapımında Altın Kullanımı
Saf altın olarak bilinen ise 24 ayar olarak geçer. 24 ayar olan bir altın %99.9 oranında saf altındır. Genellikle çinko ve bakır gibi metallerle karıştırılmaktadır. Çünkü altın diğer malzemelerle karıştırılamayacak kadar yumuşak özelliktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri