Ülkemizden kuzey ışıklarını görebileceğimiz Kuzey Kutup Dairesi'ne ne yazık ki yaygın olarak direkt uçuşlar bulunmuyor. Sadece son iki senedir İstanbul-Rovaniemi arası sezonluk uçuşlar bulmak mümkün. Direkt uçuşun yaygın olmamasından dolayı ya bağlantılı ya da aktarmalı olarak uçuşları gerçekleştiriyoruz.
Rusya'nın kuzey kısmında yer alan Murmansk, kuzey ışıklarının en sık gözlemlendiği bölge. Ayrıca en kalabalık kuzey şehri olan Murmansk'da kayak tatili yapmanız da mümkün. Türkiye'den bu bölgeye gitmeniz için Moskova'dan 2 saatlik bir uçak yolculuğu daha yapmanız gerekecek.
Kış aylarında gecelerin uzun olması kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da istatistiklere bakıldığında kutup ışıklarını görmek için en iyi zaman, 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönem. Tabii ki gece, açık ve karanlık bir gökyüzü olmalı. Gökyüzünde ayın olmadığı zamanları seçmek de önemli.
Çünkü kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerlerin TAMAMI vizeli. Sadece Rusya'nın e-vize gibi şahane bir kolaylığı var. ABD ve Kanada yeşil pasaport dahil vizeli.
1. Finlandiya!
Finlandiya'da kuzey ışıklarının kapladığı gökyüzünün altında kamp yapmak. Kuzey Işıkları'nı en iyi görebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya geliyor.
İlgili 32 soru bulundu
Kuzey Işıkları'nı Görmek İçin En İyi Zaman
Kuzey Işıkları, Eylül-Mart arası görülüyor. İdeal Zaman: Genel kanı Kuzey Işıkları'nı izlemek için en iyi ayların, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu şeklinde. Yani Eylül ve Mart ayları.
Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç'te de Kuzey Işıkları için uygun ortam yaratıyor. Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç'te Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
Yani İstanbul'dan kutuplara 6 saatte ulaşmış olacaktık.... 4 saat uçuş, 2 saat araba yolculuğundan sonra Kuzey Kutup Dairesi'nin sınırındaydık. Civarda hiçbir yapının görünmediği sınırda küçük bir kulübenin yanında bir İsveç bayrağı dalgalanıyor.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
FİNLANDİYA. Kuzey Finlandiya, hem Kuzey Işıkları'nın görüldüğü hem de gündüz aktiviteleri bakımından zengin olan yerlerden.
Yine Finlandiya gibi, başkenti Oslo kuzey ışıklarını görmek için fazla güneyde kalıyor. Bu nedenle, Norveç'te kuzey ışıklarını izlemek isterseniz paketinizdeki araç kiralama seçeneğinden faydalanarak Oslo'dan Tromsø'ya gidebilir ve yol boyunca benzersiz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.
Uzun araştırmalardan sonra kuzey ışıklarını turu yapmak ve cam igloda kalmak için en mantlıklı yerin Finlandiya Laponyası olduğunu gördük. Hem İsveç, Norveç gibi yerlere kıyasla önemli fiyat avantajı sağlıyor, hem de ışıkları görebilmek için çok iyi noktaları var.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Bergen ve Oslo'ya gitmek isteyenler için yaz ayları oldukça idealken hava sıcaklığı 15-16 derecelerde seyrediyor. Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Yatay, dikey ya da bulut şeklinde belirebilen kuzey ışıklarında en fazla görülen renkler yeşil, mor, kırmızı, sarı ve tonlarıdır. Geceleri çok daha net ve etkileyici olan bu doğal gösteri, genellikle, 60° ve 72° kuzey ve güney enlemleri arasında oluşur.
Popüler Lapland Turları
Unutulmaz anılar biriktirmek isteyenlerin bölgeyi özellikle kasım ve mart aylarında ziyaret etmeleri önerilmektedir. Soğuktan hoşlanmayan ziyaretçiler ise nispeten daha sıcak bir dönem olan temmuz ayını tercih etmektedir. Yılın bu döneminde maksimum sıcaklık 19°C civarındadır.
ROVANİEMİ'YE NE ZAMAN GİDİLİR
Rovaniemi'ye kuzey ışıklarını görmek ve Finlandiya Laponyası'nı keşfetmek için gitmek istiyorsanız Eylül – Mart arası en güzel zaman.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri