İhtiyacı olan serbest hekimler, aile hekimleri, veteriner hekimler, diş hekimleri, özel hastaneler, tıp merkezleri, kamu kurum ve kuruluşları kırmızı ve yeşil reçeteleri bulundukları ilin sağlık müdürlüklerinden zimmet karşılığında temin edeceklerdir.
Hasta ilaç raporunun süresi boyunca kullandığı bu ilacı aile hekimine yazdırabiliyor.
Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler.? açıklanmış olup, bu hüküm doğrultusunda Sertifikalı Aile Hekimleri, Aile Hekimi Uzmanlarının reçetelendirebilecekleri tüm ilaçları yazabileceklerdir.
Birçok insan yeşil reçetenin hangi ilaç türlerini kapsadığını merak ediyor. Yeşil reçete ilaçları her zaman insanlara bağımlılık yaptıran ilaç türleridir. Bu ilaçlara sahip olmak için uzman doktorların onayı ve reçete yazması gerekir. Bu durumlar haricinde eczaneler hiçbir şekilde bu ilaçları vermiyor.
Yeşil reçete:
1971 “Psikotrop Maddeler Sözleşmesi” uyarınca bağımlılık ve kötüye kullanma potansiyeli olan ilaçlar için düzenlenen reçetedir.
İlgili 44 soru bulundu
Acilde düzenlenen reçeteler ifadesinde, acil servislerde düzenlenen yeşil alan reçeteleri (acil polikliniklerinde düzenlenen ancak, acil hal durumunda bulunmayan hastalar için düzenlenen reçeteler) ve acil reçetelerine dikkat çekmektedir.Yani acil servislerde düzenlenen reçeteler manuel olarak düzenlenebilecektir.
Kırmızı ve Yeşil Reçeteye Tabi İlaçlar Nelerdir ve Nelerden Oluşur? Kırmızı reçete ile verilen ilaçlar uyuşturucu madde, yeşil reçete ile verilen ilaçlar bağımlılık yapıcı madde yani psikotrop madde içermektedirler.
Gelen kırmızı ve yeşil reçeteler https://renklirecete.saglik.gov.tr/ adresine giriş yapılacaktır. Kullanıcı Türü “eczane” seçilecek ve İTS sistemine girilirken kullanılan GLN numarası ve şifresi girilecektir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun resmi internet sayfasında bugün (28.11.2017) yayımlamış olduğu duyuru şu şekildedir; “Kırmızı ve Yeşil Reçetelerin elektronik ortamda yazılmasına, takibine ve kontrolüne imkan sağlayan Renkli Reçete Sistemi 17 Mart 2017 itibari ile tüm Türkiye'de kullanıma açılmıştır.
Reçete yazıldıktan itibaren 4 gün içerisinde eczaneye başvurarak, ilaçları alabilirsiniz. Dördüncü günün sonundan itibaren reçetenin geçerlilik süresi dolacağı için yeniden doktora gidip yazdırmanız gerekecektir.
Aile Hekimlerinin ilaç yazma yetkileri nedir? Aile Hekimleri, SUT'ta Aile Hekimi uzmanının ve uzman hekimin yazabilecekleri tüm ilaçları reçete edebilirler. Ancak SUT'ta ilgili uzmanın (göz hastalıkları uzmanı, cildiye uzmanı, psikiyatri uzmanı gibi) yazabilecekleri ilaçları yazamazlar.
Artık 4 İlaçtan Fazla İlaç da Reçeteye Yazılabilecek.
İLAÇ SAYISI ARTIK HEKİME BAĞLI
Sosyal Güvenlik Kurumu, karar üzerine SUT'ta yaptığı değişiklikle 6 Nisan'dan itibaren reçetede 4 ilaç sınırlamasını kaldırdı. Artık hekim tanısı doğrultusunda reçeteye istediği kadar ilaç yazabilecek.
* Yeşil Reçeteye Tabi ilaçların tüm formlarının (ampul, tablet, damla formları da dahil) reçetelendirilmesinde her bir yeşil reçeteye aynı etkin maddeyi içeren ilaçlardan en fazla 2 (iki) kutu yazılabilecektir. Ancak bu miktarın üstündeki ilaçların reçetelendirilmelerinde ilgili tek uzman hekim raporu gereklidir.
6-Kırmızı reçetelere sadece uyuşturucu madde ve müstahzarları, yeşil reçeteye ise sadece psikotrop madde ve müstahzarları yazılacaktır. Yeşil ve kırmızı reçetelere liste muhteviyatı dışında ilaç yazılması yasaktır. Bu şekilde gelen reçeteler kabul edilmeyip ilaçları verilmeyecektir.
Hastayı görmeden reçete yazan doktorun eylemi Türk Ceza Kanunu kapsamında görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur.
Eve Gelen Doktor Reçete Yazabilir Mi? Doktor, evde reçete yazma hizmeti verebilir.
34 Kırmızı-Yeşil Reçete Defteri 5 yıl 15 yıl Devlet Arşivlerine gönderilmez. 35 Radyoterapi dosyası 50 yıl Kurumunda saklanır.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir.
6.3.1 Yeşil ve kırmızı reçeteye tabi ilaçlar; servislerde, yoğun bakımlarda, acil serviste ve ameliyathanedeki anestezi deposunda bulunan kilitli kutularda muhafaza edilir. Bu kutular da yine kilit altında olan stok ilaç dolaplarında saklanır.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
Yeşil Reçeteye Tabi:
İlaçların çalındığı bildirilmiştir. Söz konusu ilaçları satmaya ve/veya kaybolan reçeteler ile ilaç almaya gelen şüpheli kişi ve/veya kişilerin tespiti halinde en yakın Emniyet Birimine ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne bildirilmesini, Bilgilerinize rica ederiz.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Özel muayenehane, özel poliklinik, özel hastane sahibi veya buralarda çalışan hekimlerce düzenlenen reçeteler, sadece defterdarlıklarla anlaşmalı matbaalara bastırılarak kullanılacaktır. Reçetelerde belirli bir ölçü aranılmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri