Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Yeşil ya da kahverengimsi kırmızı, yutulan enerjinin niceliğine bağlı olarak. nitrojen emisyonları Mavi ya da kırmızı. Mavi, eğer atom iyonize olduktan sonra yeniden elektron kazanırsa.
Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor. Genelde yeşilimsi bir parıltı ya da soluk kırmızı renkte görülüyor.
Bu doğa harikası ışık şöleni kuzey kutbu ve güney kutbu yakınlarında görülür. Kuzey ışıkları ya da kutup ışıkları isimleriyle bilinen doğa olayı, kuzeyde Aurora Borealis güneyde ise Aurora Australis isimleriyle ifade edilir. Ancak, iki türün birbirinden farkı bulunmamaktadır.
Bu ışık oyunları, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferindeki oksijen ve azot gazları ile çarpışması sonucu meydana gelir. Çarpışma sırasında enerji kazanan gaz molekülleri, normal enerji seviyelerine döndüklerinde foton yayarlar ve bu fotonlar, gökyüzünde ışık gösterisi şeklinde görülür.
İlgili 34 soru bulundu
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Manyetik kutuplarda bu etki oldukça azdır. Görüntüsü birçok kişiyi etkileyen 'Kutup Işıkları' (“Aurora”) kozmik radyasyondan kaynaklanmaktadır. Kutup ışıkları göze hoş görünse de canlılar için zararlıdır.
Kuzey Kanada şehirleri arasında Churchill, Yellowknife, Newfoundland, Calgary, Banff, Manitoba, Igaluıt ve daha pek çok şehir muhteşem kuzey ışıklarını görebileceğiniz şanslı noktalardan. Kanada'nın bazı eyaletlerinde Ağustos sonundan Mayıs ayına kadar kuzey ışıkları gözlemlenebiliyor.
Kuzey Işıkları | Lapland Turu | 30 Ocak - 3 ŞUbat 2023 | Child Break | Hem Çocuklu Hem Çocuksuz Tatil.
1. Finlandiya!
Finlandiya'da kuzey ışıklarının kapladığı gökyüzünün altında kamp yapmak. Kuzey Işıkları'nı en iyi görebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya geliyor.
Güneş aktivitesinin çok yüksek olduğu günlerde, Kuzey Işıkları gökyüzünde her yerde görülüyor.
Gökyüzünü fotoğraftaki gibi bezeyen renkli ışıklar Dünya'nın kutuplarına yakın bölgelerde oluşan ve aurora (kutup ışıkları) olarak da bilinen doğa olayları.
Evet, sadece kuzey kutbu değil, güney kutbunda da bu ışıkları görebiliyoruz. Kuzeyde olanların bu kadar bilinmesinin sebebi, oraya ulaşımın çok daha kolay olması ve insanların bu ışıkları kuzey kutbundan daha kolay görmesi. Yani güneyde de bu ışıkların olduğunu gözle görebilen insan sayısı epeyce az.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Kuzey ışıkları, yani adını Şafak Tanrıçası Aurora'dan alan Aurora Borealis, dünyanın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu gökyüzünde ortaya çıkan doğal ışımalardır.
Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Rusya'da Kuzey Işıklarını görmenin en iyi zamanı Eylül-Mart arası dönem. Fakat en optimal aylar, Aralık ve Ocak ayları. Çünkü bu aylarda bazı bölgelerde 6 ay gündüz yaşanmıyor. Bu da ışıkları görme şansınızı arttırıyor.
Büyüleyici Kuzey Işıkları ile Lapland - 29 Ocak 2024 | Prontotour.
Bu ışımalar, genellikle geceleri gözlemlenir, ağırlıklı olarak iyonosferde meydana gelir. Bu olgu yaygın olarak 60 ve 72 derece kuzey ve güney enlemleri arasında görünür, bu da arktik ve antarktik kutup dairelerinin içine düşer.
Uzayda dünyadakinden çok daha yüksek miktarlarda radyasyona maruz kalınıyor. Dünya atmoferinin koruması olmazsa, kanser riski ve sinir sistemi hasarlarına daha açık bir hale geliniyor. Uzay radyasyonu ayrıca mide bulantısı ve yorgunluğa da yol açabiliyor.
Plazma Fiziği: Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerinden farklı olan dördüncü halini inceleyen plazma fiziği; sıcak ve soğuk plazmalar olarak ikiye ayrılır. Dünyamız Van Allen kuşakları, kutup ışıkları, iyonosfer tabakası, şimşek gibi doğal plazmalar ile çevrilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri