Mukopürülan Balgam: Pürülan balgam ile mukus karışımıdır. Bu balgam tipinden örnekler: a. Siyah renkli balgam: Kömür maden işçilerinde ve kirli havalı şehirlerde yaşayanlarda görülür. b. Paslı balgam: Pnömokoksik pnömonide görülür.
Pürülan (iltihabi) balgam: Genellikle sarı veya yeşil renktedir. İçinde mukus, bakteri ve iltihap hücreleri bulunur. Pürülan balgam zatürre, kronik bronşit, akciğer absesi, tüberküloz ve kistik fibrozis gibi hastalıklarda görülür. Bazı kimyasalların solunması, sigara dumanı ve alerjenler pürülan balgam yapabilir.
Hangi renk balgam tehlikelidir? Kırmızı balgam sorunu yaşıyorsanız tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir. Bu durum kanda balgam olabileceğine işaret eder.
Eğer balgamın rengi pembe ve köpüklü ise bu akciğerlerde sıvı toplandığını işaret eder. Balgamın üstünde çizgi halde kan görülmesi ise pnömokok bakterisi ve stafilokok bakterisi kaynaklı olabilmektedir. Bu durum bakterilerin akciğerlerde neden olduğu hastalıklardan kaynaklanmaktadır.
Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir. Bu belirtiler, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir ve tıbbi bir değerlendirmeyi gerektirebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
Örneğin bronşektazi denilen hastalıkta, hastaların 24 saatte bir su bardağından fazla sarı-yeşil renkli balgam çıkarması tipiktir. Buna karşılık nadir bir akciğer kanseri tipinde hastalar, litrelerce beyaz, şeffaf renkte balgam çıkarabilirler.
Balgam ilk başta sarı gelebilir ve daha sonra yeşile de dönebilir. Bronşit, sinüzit, kistik fibrozis ve zatürrede yeşil veya sarı renkli balgam görülür. Beyaz balgam: Genellikle viral bronşit, KOAH, Gastroözefageal reflü ve konjestif kalp yetmezliğinden kaynaklanır.
Balgam çıkartmak iyi bir şey mi? Vücudun mukus üretmesi solunum yolu hastalıklarına işaret etse de öksürerek, zorlamadan balgamın dışarı çıkması iyi bir şeydir. Böylelikle tahrişe neden olan maddeler, alerjenler ve enfeksiyon temizlenmiş olur.
Aslında bu yapışkan madde, mikropları ciğerlerinizden uzak tutmaya çalışır. Boğazda oluşan mukus ile balgam, birbirlerinin yerine kullanılsa da aynı şey değildir. Sıvı daha inceyse, burun ve sinüslerden geliyorsa bu mukustur. Boğazınızdaki sıvı, daha kalın ve daha yapışkansa bu balgamdır.
Bunun yanı sıra sürekli balgam çıkarmak kistik fibroz, kalp yetmezliği, akciğer apsesi gibi hastalıkların belirtileri arasındadır. Sürekli balgam çıkarmak akciğer kanseri gibi çok önemli sağlık sorunlarından birinin de belirtisi olabilir.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Beyaz veya gri renkli balgam şikâyeti çoğunlukla gripal infeksiyonların belirtisidir. Astım hastaları da az miktarda, zor çıkan şeffaf beyaz renkte balgam çıkarırlar.
Köpüklü Balgam: Bu mukus türü jölemsi kıvamda, berrak ve köpüklü bir görünümdedir. Az sıklıkta görüldüğünde ise bir sorun oluşturmaz. Ancak bu durumun sürekli bir hal aldığı taktirde altta yatan ciddi bir hastalık olduğu düşünülebilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanımı da köpüklü mukusun sebep olur.
Beyaz akciğer sendromu, Mycoplasma pneumoniae bakterisinin neden olduğu, akciğer dokularının iltihaplanması durumudur. Bu bakteri, solunum sistemindeki hava keselerini (alveoller) etkileyerek akciğerlerin iltihaplanmasına yol açar.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Bol Sıvı Tüketimi: Vücut hidrasyonunu artırarak mukusun incelmesine ve kolayca atılmasına yardımcı olur. Nemlendirici Kullanımı: Kuru hava, öksürüğü tetikleyebilir; oda nemlendiricileri solunum yollarını rahatlatır ve hırıltılı ve ciğerden öksürüğü geçirir.
Sarı balgam, aslında şeffaf ve ince yapılı balgamın çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle değişmesi sonucu aldığı ilk renktir. Bağışıklık sisteminin enfeksiyona tepki verirken ürettiği çeşitli hücreler, protein ve mikroplar, balgamın ilk aşamada sarımsı ve yoğun bir hal almasına neden olur.
Balgamda Kan Görülmesi Acil Bir Durum Mudur? Balgamda kan görülmesi, alarme edici bir durumdur. Çünkü, ardından nadir de olsa, ağızdan bol miktarda kan gelmesi söz konusu olabilir. Bu, sıkıntılı bir durumdur ve çok nadiren geç kalındığında akciğerlere dolan kanla boğulma gibi nedenden ölüme dahi götürebilir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Giderek Artan Öksürük
Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı balgamda kan görülmesi veya balgam renginin koyu kahverengi olması da akciğer kanserinde önemli belirtiler olarak biliniyor.
Akciğeri temizleyen besinler genellikle C vitamini ve karotenoid yönünden zengin olan besinlerdir. Elma, yeşil çay, zerdeçal, sarımsak, soğan, biber, balkabağı, kekik, zencefil, siyah fasulye, mercimek, pazı ve yeşil sebzeler akciğerleri temizleyen besinler arasında yer alır.
ASİST, 200 mg asetilsistein içeren 20 ve 30 kapsüllük ambalajlarda bulunur. ASİST etkin madde olarak asetilsistein (ördek, kaz tüyü kaynaklı) içerir. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir ajandır. Balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri