Kuzey Işıkları genellikle mart ve eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart'a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi.
Kuzey Işıkları'nı Görmek İçin En İyi Zaman
Kuzey Işıkları, Eylül-Mart arası görülüyor. İdeal Zaman: Genel kanı Kuzey Işıkları'nı izlemek için en iyi ayların, özellikle iki ekinoks dönemi olduğu şeklinde. Yani Eylül ve Mart ayları.
Kuzey ışıklarını görebilmeniz için Grönland'ın güney şehirlerini tercih etmeniz gerekir. Bölgede kuzey ışıklarını görmeye en uygun şehirler, Nuuk, Ilulissat, Isortoq ve Ammassalik'tir. Bölge turizm açısından komşu ülkesi İzlanda'ya göre daha gelişmiş.
1. Svalbard, Norveç 74. ve 81. paraleller arasında yer alan Svalbard'ın Arktik bölgenin içinde yer aldığını söyleyebiliriz. Norveç'e bağlı bu adayı tercih edecekseniz, Kasım ve Şubat ayları arasında kuzey ışıklarını gözlemleme şansınız yüksek olacaktır.
Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir. Kuzey ışıklarını daha net görebilmek için bazı şartların oluşması gerekiyor. Mesela gökyüzü ne kadar açık olursa o kadar temiz ışıklar görülür. Ayrıca hava ne kadar karanlıksa o kadar berrak ve net olurlar.
İlgili 38 soru bulundu
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
KUTUP IŞIKLARI
Bu sefer de her yıl aralık ve mart ayları arasında gerçekleşen bir doğa olayını araştırdık. Özellikle şubat ayında daha yoğun gözlenebilen muhteşem bir gösteri: Kutup Işıkları.
Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur. Yaz aylarında birbirinden renkli festivallerle de Norveç şehirleri bambaşka bir havaya bürünüyor.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor.
Ülkemizden kuzey ışıklarını görebileceğimiz Kuzey Kutup Dairesi'ne ne yazık ki yaygın olarak direkt uçuşlar bulunmuyor. Sadece son iki senedir İstanbul-Rovaniemi arası sezonluk uçuşlar bulmak mümkün. Direkt uçuşun yaygın olmamasından dolayı ya bağlantılı ya da aktarmalı olarak uçuşları gerçekleştiriyoruz.
Kutup ışıklarını görmek için en iyi zaman, 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönem. Çünkü bu dönemde dünyanın manyetik alanı, daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesine izin veriyor.
Bordo pasaportu olan Türk vatandaşları, Norveç'e gitmek isterlerse, vize koşuluna uymak durumundadırlar. Yeşil, Gri ve Siyah pasaportu bulunan vatandaşlar ise 180 günlük periyotta, 90 gün için vizeden muaf sayılırlar. Kısa süreli ve uzun süreli vize başvuruları ayrı şekilde farklı belgelerle yapılabilir.
Norveç'e Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Norveç 2001 yılında Schengen vize sistemine dahil olmuştur. Bu çerçevede, Norveç'e seyahat etmek isteyen umuma mahsus pasaport sahibi vatandaşlarımızın Schengen kurallarına göre vize almış olmaları gerekmektedir.
Norveç vizesi, Norveç seyahatinde bulunacak olan Türkiye vatandaşları için geçerli olan bir uygulamadır. Türkiye vatandaşları bir Schengen gurubu ülkesi olan Norveç Krallığına gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Norveç Schengen vizesini almış olmaları zorunludur.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Güneş rüzgârları kutup bölgelerinde Dünya'nın manyetik alanında bir açıklık oluşmasına neden oluyor. Bu da kutup ışıklarının neden bölgesel olduğunu açıklıyor. Kutup ışıkları sonbahar ve ilkbahar döneminde daha sık görülse de bunun nedeni tam olarak açıklanabilmiş değil.
Aurora denilen görsel şölen, Güneş fırtınalarının uzaya yaymış olduğu yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanı ile etkileşmesi sonucu oluşan göz alıcı ışıklardır. “Kutup Işıkları” da denilen bu parıltılar, tarih boyunca insanları büyülemiş muhteşem ışık şovlarıdır.
Kuzey ışıklarının görüldüğü yerler Avrupa, Kanada, Rusya ve Alaska'dır. Avrupa: Avrupa'dan seyretmek için Ekim- Mart ayları en uygun aylardır. Finlandiya, Norveç, İsveç ülkelerinde görülürler. Bu ülkelerin kutup dairesinde kalan bölgelerinde ve özellikle ışığın az olduğu bölgelerde daha net izlenmektedir.
Kanada'da genelde, Ekim – Mart arasında Kuzey Işıkları görülebiliyor. Churchill ve Wood Buffalo için ise tarihler Ağustos başından Mayıs başına uzanabiliyor. Aurora turları da Ekim – Mart arasında, Yukon ve Kuzeybatı Toprakları denilen bölgelerde kümeleniyor.
Eylül ayının sonunda başlayıp Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Gün içerisinde akşam saat 9'da başlayıp gece yarısı ile de sonlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri