Araç sahipleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) aboneliği olmadan ya da var olan HGS kartında yeterli bakiye olmadan köprüden ya da otoyoldan geçmeyi deneyebilir. Bu durumlarda araç sahipleri ceza ödemek durumunda kalır. Eğer HGS hesabı yoksa ve bu şekilde geçiş yapıldıysa mutlaka 2 hafta içinde HGS hesabı açılması gerekir.
Kaçak geçiş yaptıysanız iki hafta içinde aboneliğinizi yaptırmanız veya bakiye yüklemeniz gerekir. Aksi takdirde ceza bedelinizi ödemeniz gerekir. Köprü ve otoyollardan HGS aboneliğiniz olmadan veya bakiyeniz yetersiz olarak geçtiyseniz geçiş ücretinin 4 katı ceza geçiş ücretini de ayrıca ödemek zorunda kalırsınız.
HGS olmadan köprü ve otoyollardan geçen sürücüler geçişlerde belli bir ceza bedeli ödemek zorundadır. HGS olmadan geçiş cezası 2022 yılı için tek giriş ücretinin 5 katı olarak belirlenmiştir. Yani 2022 yılı için HGS'siz geçiş ceza bedeli, 15 TL HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır.
HGS etiketiniz bulunmuyorsa, girişte Nakit gişelerinden bilet alıp, çıkış gişelerinde biletinizi gişe görevlisine vererek sistem tarafından hesaplanan ücreti Kredi Kartı/Banka Kartı/Nakit olarak ödeyebilirsiniz. Gişelerde geri hareket etmek tehlikeli ve yasaktır.
Bunlar; e-Devlet, PTT, telefon ve bankalar ile yapılabilir. Araç sahipleri HGS kartları için en çok tercih ettikleri seçenek olarak e-devlet'i görüyor.
İlgili 17 soru bulundu
Tüm sınıflardaki HGS etiketini/kartını Şubelerimizden, İşCep'den ve İnternet Şubemizden satın alabilirsiniz. Şube dışı bankacılık kanallarımız üzerinden satın alınan HGS etiketi/kartı kurye aracılığı ile ücretsiz olarak adresinize teslim edilecektir.
Köprü ve otoyollardan geçişlerde HGS ya da OGS kullanma zorunluluğu var. HGS, PTT şubelerinden verilmektedir. Fakat PTT şubelerine gitme fırsatı bulamayan vatandaşlar bankalardan da HGS alabilirler. Ayrıca bankalar aracılığı ile HGS kartına kredi yükleme işlemi de gerçekleştirebilirler.
Ülkemizde neredeyse bütün köprü ve otoyol gibi paralı girilen yolların ücretlerini ödeyebilmek için Hızlı Geçiş Sistemi'ne (HGS) dahil olunması gerekmektedir. Bu sisteme dahil olmadan paralı otoyolları ve köprüleri kullanmanız durumunda ise ceza ile karşılaşırsınız.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT'nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
Kaçak geçiş ücreti belirlenen gişe ücretinin 4 katı olarak yansıtılır. Sürücüler sadece köprü ücretini değil, 4 katı bedelini ödemek zorunda kalmaktadır. İlgili kaçak geçiş cezası sadece 15 gün ile sınırlıdır. 15 günü artması halinde her gün için ceza miktarı artmaktadır.
Hızlı Geçiş Sistemi sayesinde otoyol ve köprülerden rahat ve hızlı geçiş yapabilirsiniz. HGS etiketinizi Akbank İnternet'ten veya dilediğiniz Akbank Şubesi'nden alabilirsiniz. Şubemize başvurarak, etiketinizi hemen teslim alıp kullanmaya başlayabilirsiniz.
PTT Üzerinden HGS Bakiye Bilgisi Sorgulama
hgsmusteri.ptt.gov.tr adresine giriş yapılır. “Müşteri Hizmetleri” sekmesini tıklanır. Araç plakası, TC kimlik numarası, vergi numarası, pasaport numarası ya da HGS ürün numarası bilgilerinden birini girerek HGS bakiye bilgisine ulaşılır.
HGS ürün satış ve bakiye yükleme işlemleri tüm PTT işyerleri, anlaşmalı GSM şirketleri, anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı petrol şirketleri ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Bu ceza 2022 yılı için normal tek giriş ücretinin 5 katı olarak ücretlendirilmiştir. 2022 yılı için belirlenen HGS olmadan geçme ya da HGS eksik bakiye ile geçme cezası tek giriş 15 TL olan HGS geçiş bedelinin 5 katı katıdır. Araç sahipleri ceza olarak 90 TL ödeme yapmak durumunda kalırlar.
Bu geçişin ödemesi sadece Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na yapılabilir.
Geçiş İhlali Ödemeleri Nereye Yapılır? İhlalli bir geçiş yaptıysanız bunun ödemelerini HGS hesabına bakiye yükleyerek yapmanız gerekir. Bunun için PTT HGS bakiye yükleme sayfasını kullanabilir ya da anlaşmalı bankaların internet şubelerinden yüklemenizi yapabilirsiniz.
Başa dön. HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiye yüklenmesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır.
İş yükünün azaltılması ve verimliliğin artırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek adına, 31.03.2022 tarihinden itibaren Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) kaldırılarak otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Üzerinden tahsilatına devam edilecektir.
HGS almak için araç ruhsatı ve kimlik belgesi yeterlidir. PTT'den, anlaşmalı benzin istsasyonları ve bankalardan alınabilir.
Yabancılar, mavi kart sahibi kişiler ve Türk vatandaşları HGS etiketini, gümrüklerdeki PTT şube ve acentelerinden ve gümrük yakınındaki HGS satış ve dolumu yapan benzinliklerden temin edebilmektedirler. Türkiye içinde ise PTT'lerden ve anlaşmalı bankalardan HGS etiketi alınabilmektedir.
Peki, HGS nereden ve nasıl alınır? Hızlı Geçiş Sistemi yani HGS kullanmak için işlemlerinizi PTT şubeleri haricinde bankalardan, bankaların internet ve cep şubelerinden, anlaşmalı noktalardan yapmam mümkün.
Borç kaydına ilişkin ödemeler T.C. Ziraat Bankası A.Ş. veya QNB Finansbank A.Ş. şubeleri ile bu bankaların internet bankacılığı sistemlerinden, igs.otoyolas.com.tr internet adresinden ihlalli geçiş sorgusu sonrasında “ödeme yap” seçeneği ile ya da OTOYOL A.Ş. Mobil Uygulaması telefona indirilerek yapılabilir.
HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) HGS yükleme, ödeme ve başvuru işlemlerinizde Garanti BBVA Mobil ve İnternet seçeneklerini kullanarak online HGS işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bireysel başvurularda araç sahibinin nüfus cüzdanı ile araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi aranıyor. Kurumsal başvurularda ise kurum adına düzenlenmiş vekaletname ile yine araç ruhsatı veya ruhsatın fotokopisi gerekiyor.
HGS etiketleri İş Bankası Şubeleri ve İnternet Şubesi'nde
Böylece etikette yeterli bakiye olup olmadığı konusunda müşterilerimiz endişe duymayacaklardır. HGS etiketleri şubelerimizden, 1. sınıf HGS etiketleri ise hem şubelerimiz hem de İnternet Şubemizden ücretsiz olarak alınabilecektir” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri