Kuzey ışıkları nerede görülmektedir? Kuzey ışıkları, isminden de anlaşılacağı gibi kuzey yarım kürede görülmektedir. Aslında Güney Yarımküre'de de bu tür ışımalar görülmektedir, bunlara verilen isimse Güney Işıkları veya Aurora Australis'tir.
Kuzey ışıklarını görmenin garantisinin verilmesi oldukça zordur ancak Alaska, bu ihtimalin en yüksek olduğu yer. Kuzey kutbuna oldukça yakın olan bölge, ABD'nin bir eyaleti bu nedenle Alaska'ya gitmek için Amerikan vizesi almanız gerekiyor.
Daha yüksek enlemlerde Alaska, Kanada ya da Antarktika gibi Dünya'nın kutuplarına yakın yerlerinde çok daha sıklıkla gözlemlenebiliyor. Buna karşılık ekvatora daha yakın bölgelerde ve Meksika kadar güneyde görüldükleri de oluyor.
Kuzey ya da Güney Kutbu yakınlarında gerçekleşen doğal ışık gösterilerinin fotoğraflarını görme şansınız olmuştur. Aurora denilen bu doğa harikası ışık gösterilerine Kutup Işıkları da denilir. Özel olarak adlandırılıcak olursa; Kuzey Kutbu'nda oluşanlar Aurora Borealis, Güney Kutbu'nda oluşanlar Aurora Australis'tir.
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Kuzey Işıkları Türkiye'de Görülür Mü? Gezegenimizin en kuzey bölgelerine özgü bir doğa olayı olan kuzey ışıklarını Türkiye'den görmek mümkün değildir. Ancak bu ışıkları görmek isteyen kişiler, ışıkların görülebileceği en yakın bölge olarak İskoçya'yı tercih edebilirler.
Kutup ışıkları (aurora) atmosferin termosfer katmanında oluşur. Güneş'ten gelen zararlı ışınlar atmosferin Troposfer tabakasında tutulur. İklim, atmosferde oluşan kısa süreli hava olaylarını tanımlar. Termosfer en sıcak katmandır.
Dünya'nın manyetik çekim alanı kutupları, kuzey ve güney kutbunun sıfır noktaları olduğu için, yüklü parçacıklar yoğun olarak bu bölgelerden giriş yaparlar. Bu yüzden sadece kutuplarda görülebilir ve kuzey (Aurora Borealis) ya da güney ışıkları (Aurora Australis) diye adlandırılırlar.
Güneşten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot tanecikleri ile çarpışması sonucunda Kuzey Işıkları meydana gelir. Çarpışan tanecikler ortaya bir enerji çıkarır ve yayılan enerji ile foton belirir. Fotonların oldukça belirgin olması ile Dünya üzerinde adeta bir ışık şovu oluşur.
Kuzey ışıkları, Eylül'den Nisan ortasına olan dönemde, neredeyse yaz ayları dışında, tüm yıla yayılmış bir şekilde görülebiliyor ama özellikle kış aylarında uzun geceler yaşandığından görme şansınız daha da artıyor.
Kış aylarında gecelerin uzun olması kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da istatistiklere bakıldığında kutup ışıklarını görmek için en iyi zaman, 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasında kalan dönem. Tabii ki gece, açık ve karanlık bir gökyüzü olmalı. Gökyüzünde ayın olmadığı zamanları seçmek de önemli.
Kuzey Işıkları | Lapland Turu | 30 Ocak - 3 ŞUbat 2023 | Child Break | Hem Çocuklu Hem Çocuksuz Tatil.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor. Petrol boru hatlarında dahi aşınmalara yol açabiliyorlar.
Güneş'ten kopan parçacıklar, dünyanın manyetik çekim etkisi ile kutuplara doğru ilerler. Kutup bölgelerinde gözlemlenen kutup ışıkları, bu şekilde oluşur. Kuzey ışıkları, dünyanın kuzey kutbu bölgesinde ortaya çıkar. Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkeler kuzey ışıklarını net şekilde görebilmektedir.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Güneş rüzgârları kutup bölgelerinde Dünya'nın manyetik alanında bir açıklık oluşmasına neden oluyor. Bu da kutup ışıklarının neden bölgesel olduğunu açıklıyor. Kutup ışıkları sonbahar ve ilkbahar döneminde daha sık görülse de bunun nedeni tam olarak açıklanabilmiş değil.
Kutup Işıkları veya diğer adıyla Auroralar, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferdeki elementlerle etkileşime girmesi sonucunda oluşan renkli ışıklardır. Dünya'da bulunan iki kutup bölgesinde de oluşup Kuzey'de oluşan ışıkların bilimsel ismi Aurora Borealis, Güney'dekilerin ise Aurora Australis'dir.
Norveç'te Kuzey Işıkları'nı en iyi görebileceğiniz yerler:
Tromso, Lofoten Islands, Senja, Alta, Svalbard, North Cape, Hammerfest.
KUZEY IŞIKLARI (AURORA)
Günümüzde Kuzey ışıklarının gözlemlenebileceği en popüler noktalardan bir tanesi aynı zamanda Akçaağaç ve Kutup ayısı ile de meşhur olan Norveç'te bulunan Svalbard kasabasıdır.
Böylece plazma literatüre maddenin dördüncü hali olarak geçmiştir. Örnek olarak; Aurora olarak da bilinen kutup ışıkları, yeryüzü ve atmosfer arasında oluşan potansiyel fark sonucunda oluşan enerjiyi, iki katman arasında bulunan gaz fazdaki hava moleküllerine vererek hava gaz fazından plazma fazına dönüştürür.
Tokyo Üniversitesi'nde bulunan jeofizikçiler kuzey ışıklarına neden olan mekanizmaları gözlemledi ve teorilerin doğru olduğunu kanıtladı. Kabul edilen genel teoriye göre kuzey ışıkları, Chrous dalgaları adı verilen bir tür plazma dalgası ile başlıyor.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri